Maurice Winterman over het belang van parcoursmeting
Een belangrijke vrijwilligersfunctie binnen de Atletiekunie is die van parcoursmeter. Een paar vragen aan Maurice Winterman die al zo\'n twintig jaar het land afreist om afstanden van loopevenementen te meten.
Je bent parcoursmeter bij de Atletiekunie. Doe je dat vrijwillig?
Ja, het is vrijwilligerswerk dat voornamelijk op de vroege zondagochtend plaatsvindt.
Waarom?
Omdat ik het werk leuk vind en omdat ik het belangrijk vind ervoor te zorgen dat deelnemers de afstand lopen waarvoor ze ingeschreven hebben. Als landmeter/atleet ben ik al vanaf begin jaren 90 geïnteresseerd in afstanden en lengte van mijn trainings- en wedstrijdparcoursen. Nadat ik in 1995 bij een parcoursmeting van Wim Jonkman en Adri Stevens aanwezig was, heb ik me aangemeld bij de Atletiekunie.
Wat houdt parcoursmeting in?
Een parcoursmeting houdt in dat je de lengte van een parcours bepaalt volgens de kortst mogelijke lijn die tijdens de wedstrijd kan worden gelopen.
Waarom is het zo belangrijk?
Het is belangrijk omdat je, door de parcoursen op dezelfde wijze te meten, deze met elkaar kunt vergelijken en garantie kunt bieden wat betreft de lengte. In het geval van records, ranglijsten en naar de deelnemers toe heb je zekerheid. Zie het als een soort keurmerk voor de wedstrijd.
Hoe gaat dat eigenlijk, zo\'n afstand meten?
Een parcoursmeting vindt normaal gesproken plaats op de vroege zondagochtend als er weinig verkeer op straat is. We kunnen dan de ideale (kortste) lijn volgen en tegen het verkeer in fietsen. Overigens doen we dat wel onder politiebegeleiding zodat we veilig kunnen meten. We meten met de fiets waarop een zgn. Jones counter is gemonteerd. Voorafgaand aan de meting ijken we de teller op een ijkbasis. Een ijkbasis heeft een lengte tussen 300-500 meter en wordt gemarkeerd door twee spijkers. De afstand van de ijkbasis dient door een landmeetkundige gemeten te zijn.
Na het ijken gaan we op pad om te meten. Politie voorop, gevolgd door iemand van de organisatie die de ideale lijn kent, daarna komt/komen de parcoursmeter(s) en als laatste een auto van de organisatie of politie om de kolonne aan de achterzijde te beschermen. Na afloop ijken we weer om temperatuur- en luchtdrukverschillen te elimineren en dan kunnen we de lengte van het parcours bepalen. Na het bereken van de lengte van het parcours passen we het parcours aan. De organisatie dient vooraf al wel een alternatief te hebben voor het geval het parcours te kort of te lang is.
Hoeveel wedstrijden meet je per jaar?
Dat verschilt per jaar maar het ligt ongeveer tussen 8 en 15 wedstrijden per jaar.
Is er een verband tussen de ‘snelle\' wedstrijden in Nederland en parcoursmeting?
Er is mijns inziens geen direct verband tussen \'snelle\' wedstrijden in Nederland en parcoursmeting. Het ligt eerder in het feit dat we een goed loopklimaat hebben en Nederland vlak is. Als je het hebt over zgn. \"snelle wedstrijden\" waar iedereen een PR loopt en er niet gemeten is, dan heb je het over te korte wedstrijden. Vandaar dat ik pleit voor ranglijsten waarop alleen maar gemeten wedstrijden voorkomen.
Wat wil je zelf nog kwijt over parcoursmeting?
Er is al jaren discussie over GPS en officiële metingen. Organisaties krijgen vaak reacties van lopers dat hun parcours te lang is ondanks dat er gemeten is. Waarnemingen van GPS-horloges blijken tot nu toe 1-2 % te veel aan te geven. Het zou mooi zijn als organisaties de data van deelnemers zouden verzamelen zodat we de resultaten zouden kunnen publiceren. In Engeland hebben parcoursmeters dit al eens gedaan en ook de organisatie van de halve van Zwolle heeft enige jaren geleden de data verzameld en gepubliceerd. Kortom een GPS-horloge is ongeschikt voor een parcoursmeting maar is leuke indicatie van een gelopen afstand.
Organisaties kunnen bij de Atletiekunie een parcoursmeting aanvragen. Wil je hier meer over weten, kijk dan op www.dutchrunners.nl/parcourscertificeren.