Frits de Ruijter (94) overleden
Oprichter Vrienden van de K.N.A.U.
Op dinsdag 20 maart 2012 is op 94-jarige leeftijd Frits de Ruijter in zijn woonplaats Heemstede overleden.
Frits de Ruijter, geboren op 5 april 1917 in Rotterdam, was in de tweede helft van de jaren dertig en de jaren veertig op de middellange afstanden een toonaangevende atleet in ons land. Hij verzamelde in totaal veertien nationale titels, waarvan dertien bij de senioren, en verbeterde over een periode van twaalf jaar op vijf verschillende afstanden niet minder dan zeventien maal een Nederlands record.
Door de tussenkomst van de Tweede Wereldoorlog werd Frits de Ruijter pas na 1945 in de gelegenheid gesteld om zijn talenten te tonen op een groot internationaal toernooi. Tot zijn teleurstelling waren dat niet de Europese kampioenschappen in 1946 in Oslo, maar werden dat pas de Olympische Spelen van Londen in 1948, waar hij uitkwam op de 800 en de 1500 m. Op de eerste afstand drong hij door tot de halve finale, waarin hij na een moedig gelopen race in de eindsprint werd uitgeschakeld. Op de 1500 m sneuvelde hij in de kwalificatieronde.
Buiten atletiekkringen kreeg De Ruijter vooral bekendheid vanwege zijn activiteiten als columnist en verslaggever. Reeds als 14-jarige schreef hij verhalen over sport in de ‘Dagelijkse Sportcourant\' van Albert Milhado, later gevolgd door zijn kolommen in ‘Het Parool\'. Als radioverslaggever en naderhand ook als TV-reporter voorzag hij atletiekwedstrijden met aanstekelijk enthousiasme van commentaar. Toen Gerda Kraan in 1962 in Belgrado Europees kampioene werd op de 800 meter, zat hij zelfs huilend van geestdrift achter de microfoon. Hij zal met de grote betrokkenheid die in zijn verslagen doorklonk, menig in sport geïnteresseerde luisteraar hebben gestimuleerd om voor atletiek te kiezen.
In het maatschappelijk leven werkte Frits de Ruijter zich op van portier in het Amstel Hotel, via eigenaar van een café in Haarlem en later van een broodjeszaak in Amsterdam, tot managing director van een Amerikaans/Europese cateringketen.
Naast zijn drukke werkzaamheden bleef Frits de Ruijter nauw betrokken bij de Nederlandse atletieksport. Na de oprichting in 1951 van de Vrienden van de KNAU, de vereniging van voormalige atletiekinternationals en -officials, trad hij al gauw toe tot het bestuur, waarvan hij tot 1986 deel zou blijven uitmaken. Van 1963 tot 1971 was hij zelfs voorzitter. Ook redigeerde hij een aantal jaren het verenigingsblad ‘De Vriendenband\'.
De Ruijter ontving diverse onderscheidingen, waarvan het Unie Erekruis in goud in 1962 en het erelidmaatschap van de Vrienden van de KNAU misschien wel de belangrijkste zijn. Sinds 1986 was hij tevens lid van verdienste van de KNAU.
Met het overlijden van Frits de Ruijter verliest de Nederlandse atletiekgemeenschap een groot atleet en een van zijn oudste, meest betrokken supporters. Vooral voor zijn familie, vrienden en kennissen betekent zijn overlijden echter een groot verlies. Het bestuur van de Atletiekunie wil, mede namens de Vrienden van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie, de familie condoleren en haar bij het verwerken van dit verlies alle werkte toewensen.
Op de rouwkaart van Frits de Ruijter staat onder andere de volgende tekst:
Kort voor zijn overlijden zei Frits: \"Wat heb ik een geweldig leven gehad! Ik ben dankbaar dat het zo lang heeft mogen duren. Lieve vrouw, familie en vrienden geniet van iedere dag en probeer in elke situatie iets positiefs te ontdekken, dan krijg je hopelijk net zo\'n fijn leven als ik.\"
Op verzoek van Frits de Ruijter zelf vond de crematie in besloten kring plaats.
Een mooie actiefoto van Frits vind je hier.