Advies over deelname jongeren aan loopwedstrijden

Geplaatst op Vrijdag, 22 juni 2012
Advies over deelname jongeren aan loopwedstrijden

Regelmatig krijgt de Atletiekunie vragen over deelname van jongeren aan langere afstanden bij wegevenementen. Verenigingen, evenementorganisaties, scholen en ouders willen weten wat de gevolgen zijn voor kinderen die op ‘jonge leeftijd\' ‘lange afstanden\' lopen en ook aan hardloopevenementen meedoen. Uit recent loopsportonderzoek van het Pim Mulier Instituut blijkt dat 50% van de nieuwe lopers bij evenementen tieners en twintigers zijn. Dat wil zeggen: de loopsport is aan het verjongen. De aanbieders van loopsport (atletiekverenigingen, loopgroepen, loopevenementen) zullen op deze nieuwe impuls moeten anticiperen.

‘Jonge leeftijd\' is evenals ‘lange afstand\' een rekbaar begrip, waarbij nog weinig duidelijk wordt over belasting (tempo, duur, ondergrond, schoenen) en belastbaarheid (aanleg, fysieke fitheid, loopstijl en looptechniek).

Voors en tegens
Uit onderzoeken is bekend dat de hartlongcapaciteit van kinderen voor de puberteit van nature geen beletsels vormen tot duursporten zoals hardlopen. Integendeel, hun fitheid zal vergroten bij aerobe duurtraining. Dit past in het patroon van een gezonde leefstijl en verdient juist navolging, mits het gedoceerd en dus verantwoord gebeurt. Onder invloed van fysieke veranderingsprocessen in de puberteit neemt deze natuurlijke fitheid snel af, vooral als die niet wordt onderhouden.

Minder positief is het verhoogde risico op klachten aan gewrichten en pezen. Onder vermoeidheid doorlopen, dagelijks eenzijdige duurlopen en elke week een wegwedstrijd kunnen overbelasting in de hand werken en goede intenties in de kiem smoren. Dit geldt met name wanneer er sprake is van groeiperiodes, zeker in de puberteit. Vermindering of zelfs tijdelijk stoppen van hardlopen is dan aan te bevelen.

Adviezen
Training:
Een gevarieerd, speels, opbouwend, individueel gestuurd loopprogramma met variatie in lopen, leuke loopvormen en eventueel een combinatie met andere beweegvormen en sporten verdient de voorkeur. Immers, naast duur is kracht, uithoudingsvermogen, snelheid, lenigheid (soepelheid) en coördinatie nodig voor een optimale conditie. Duurtraining op natuurlijke ondergrond zoals bos- en zandpaden kan het risico op gewrichtsklachten bij jonge lopers beperken. Voor inhoudelijke adviezen met betrekking tot jeugdige hardlopers: zie meerjarenopleidingsplan Atletiekunie.

Opleiding:
De Atletiekunie heeft in 2009 een bijscholingscursus Jeugdlooptrainer vorm gegeven om de toestroom van jonge lopers in goede banen te geleiden. Daarbij wordt specialisering voor langere afstand vanaf 12 jaar mogelijk, mits verantwoord en veelzijdig wordt getraind. In de cursusopzet is er aandacht voor zowel de \"talentvolle loper\" als de \"recreatieve loper\". http://atletiekacademie.rfxweb.nl/

Wedstrijd:
Met haar wedstrijdreglement verstrekt de Atletiekunie loopevenementen en verenigingen een leidraad over de afstanden per jeugdcategorie. Hieronder vind je de geadviseerde afstanden conform wedstrijdreglement 2012/2013.

Resumerend:
Hardlopen en deelname aan wegevenementen op jongere leeftijd is verantwoord mits:
1. gedoceerde en gevarieerde trainingsopbouw, waarbij vooral accent ligt op \"plezier beleving\" en niet zo zeer op \"winnen\"
2. trainen bij voorkeur onder leiding van een Atletiekunie gecertificeerde (jeugd)looptrainer
3. wegwedstrijden niet wekelijks worden gelopen. Prijzenlopers in de jeugd zien we helaas zelden terug op het podium als senior
4. wegevenementen de geadviseerde afstanden van het Atletiekunie Wedstrijdreglement hanteren.

Voor vragen of opmerkingen:
Gerard Nijboer, Consultant Loopsport
(t) 06 51 664 964

Deze tekst is tot stand gekomen na overleg met Atletiekunie Medische Commissie, Technische Staf Mila, Sector Loopsport en de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie.


WEDSTRIJDREGLEMENT 2012-2013

(CWR - pagina 292 - januari 2012)

1.3 Wegwedstrijden

Mannen
- Geen maximum afstand;
- Halve marathon (21,098 km), marathon (42,195 km), 100 km, 24 uur;
- Ekiden (marathonestafette);

Jongens A
- Maximaal halve marathon (21,098 km);

(CWR - pagina 293 - januari 2012)

- Ekiden (halve marathonestafette);

Jongens B
- Maximaal 10 Engelse mijl (16,090 km);

Jongens C
- Maximaal 10 km;

Jongens D
- Maximaal 4 Engelse mijl (6,437 km);

Mannen masters
- Geen maximum afstand;
- Halve marathon (21,098 km); marathon (42,195 km), 100 km, 24 uur;
- Ekiden (marathonestafette);

Vrouwen
- Geen maximum afstand;
- Halve marathon (21,098 km), marathon (42,195 km), 100 km, 24 uur;
- Ekiden (marathonestafette);

Meisjes A
- Maximaal halve marathon (21,098 km);
- Ekiden (halve marathonestafette);
Meisjes B
- Maximaal 10 Engelse mijl (16,090 km);

Meisjes C
- Maximaal 10 km;

Meisjes D
- Maximaal 4 Engelse mijl (6,437 km);

Voor de volledigheid de leeftijdsindeling 2012:
junioren D geboren in 2000/1999 12/13 jaar
junioren C geboren in 1998/1997 14/15 jaar
junioren B geboren in 1996/1995 16/17 jaar
junioren A geboren in 1994/1993 18/19 jaar