Modules integriteit
Bestuurders, trainer-coaches en vertrouwenscontactpersonen die hun kennis bij willen spijkeren op een bepaald onderwerp kunnen de (gratis) modules integriteit volgen.
Discriminatie in de sport heeft vele gezichten. Denk aan discriminerende scheldpartijen op de baan of tijdens een wedstrijd, aan antisemitische en racistische spreekkoren vanaf de voetbaltribune of aan iemand die een lidmaatschap geweigerd wordt vanwege zijn afkomst. Lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBTI+) lopen nog regelmatig tegen een gebrek aan acceptatie aan. Maar behalve dat discriminatie en sport op die manier met elkaar verbonden zijn, is er ook een andere kant: sport wordt ook gezien als een middel tegen sociale misstanden zoals discriminatie en uitsluiting.
Wat kun jij doen op het moment dat je wordt geconfronteerd met een melding van discriminatie en wat kun je doen om dit te voorkomen? Welke vormen van discriminatie zijn er? Ontdek het in de e-learning discriminatie.
Wil jij meer weten over de risico’s van criminele inmenging en weten hoe je dit kan voorkomen binnen jouw club?
Hoe wapen je je club, je sporters en jezelf tegen matchfixing?
Ken en communiceer de regels: Laat duidelijk weten dat matchfixing op jouw club niet wordt geaccepteerd. Maak het concreet door sporters, trainers en coaches te wijzen op de volgende regels:
- WEES OPRECHT: doe altijd je best, doe nooit mee in het fixen van een evenement
- WEES VEILIG: wed nooit op je concurrentie, wed nooit op je eigen sport
- WEES VOORZICHTIG: stel nooit informatie beschikbaar die kan worden gebruikt voor het plaatsen van weddenschappen
- WEES OPEN: Wanneer je wordt benaderd om vals te spelen, meld dit!!
NOC*NSF heeft een blauwdruk tuchtregels om matchfixing en betting tegen te gaan. Het is van belang de regels over matchfixing goed te kennen om te voorkomen.
Pesten gaat over alle vormen van intimiderend gedrag met een structureel, herhalend karakter. Daarbij proberen één of meerdere personen een andere persoon fysiek, verbaal of psychologisch schade toe te brengen, waarbij de ander zich niet kan verdedigen tegen dit gedrag. Bij pesten is de sfeer negatief. Er is sprake van een machtsverschil, het slachtoffer is niet in staat zich tegen de sterkere partij (pestkop met meelopers) te verweren. Pesten is altijd gemeen bedoeld en het kan niet in je eentje worden gestopt.
Wanneer op jouw club mogelijk sprake is van een pestsituatie, is het van belang om hier direct en adequaat naar te handelen.
Seksuele intimidatie is iedere vorm van ongewenst verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag dat een seksueel karakter heeft en dat het slachtoffer als ongewenst ervaart. Seksuele intimidatie kan zich in allerlei situaties voordoen dus ook op of rondom de sportclub.
Incidenten en meldingen in de sport over seksuele intimidatie variëren van verbale intimidatie (seksueel-getinte opmerkingen maken naar iemand) en niet-functionele of ongewilde aanrakingen (masseren waar het niet nodig is) tot aanranding, verkrachting en langdurig seksueel misbruik.