Discriminatie
Discriminatie in de sport heeft vele gezichten. Denk aan discriminerende scheldpartijen op de baan of tijdens een wedstrijd, aan antisemitische en racistische spreekkoren vanaf de voetbaltribune of aan iemand die een lidmaatschap geweigerd wordt vanwege zijn afkomst. Lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBTI+) lopen nog regelmatig tegen een gebrek aan acceptatie aan. Maar behalve dat discriminatie en sport op die manier met elkaar verbonden zijn, is er ook een andere kant: sport wordt ook gezien als een middel tegen sociale misstanden zoals discriminatie en uitsluiting.
E-learning discriminatie
Wat kun jij doen als bestuurder, coach of vertrouwenscontactpersoon op het moment dat je wordt geconfronteerd met een melding van discriminatie en wat kun je doen om dit te voorkomen? Welke vormen van discriminatie zijn er?
Het Centrum Veilige Sport heeft voor bestuurders, trainers, coaches, sporters en iedereen die meer wil weten over discriminatie in de sport een e-learning ontwikkeld. De module is kosteloos te volgen en maakt je bewust van wat jij kunt doen en hoe je leert herkennen wat er in je eigen sportomgeving gebeurt.
Racisme
Racisme is een vorm van discriminatie op basis van huidskleur en/of genetische oorsprong. Racisme is een maatschappelijk issue en niet alleen een probleem van de sport. Racisme kan zowel de racist als zijn slachtoffer psychisch sterk beïnvloeden. Het slachtoffer voelt zich aangevallen of uitgesloten en kan hierdoor minderwaardigheidsgevoelens krijgen en gefrustreerd raken.
Wat kun je zelf doen?
Blijf vooral met elkaar het gesprek aangaan. Luister naar elkaar, erken dat racisme bestaat en spreek het uit wanneer je onrecht opmerkt. Waar kan je beter deze slag maken dan in de sport? De omgeving waar we met verschillende etnische achtergronden met elkaar in de kleedkamer zitten en op het veld of de baan staan. Waar we gezamenlijk toewerken naar een einddoel en genieten van dezelfde sport.
Heb jij te maken met racisme? Meld dit! Atleten, ouders, toeschouwers, bestuursleden, trainers, barmedewerkers, schoonmakers. Iedereen die iets waarneemt of ergens wetenschap van heeft, kan dat melden.
Heb je verder nog vragen, ideeën of tips over hoe we discriminatie binnen de atletieksport kunnen stoppen, neem dan contact op met: [email protected]