Opleiding tot assistent-trainer - niveau 2
Wil jij de eerste stap maken in het trainersvak? Tijdens deze assistent trainersopleiding word jij klaargestoomd om deeltaken van een trainer over te nemen. Je leert vanuit pedagogisch en didactisch handelen goed om te gaan met lopers of atleten.
Lopen of Baan?
We hebben twee verschillende cursussen op niveau 2 ontwikkeld: de ALT2 opleiding leidt Assistent Looptrainers op en de ABAT2 opleiding leidt Assistent Baanatletiektrainers op. De opzet van de beide opleidingen is vrijwel gelijk. Om de leesbaarheid te vergroten spreken we hier dan ook van assistent-trainer 2. Op het inschrijfformulier geef je aan welke van de twee opleidingen je wilt volgen/organiseren.
Onderdeel van deze opleiding:
- Een toffe e-learning vol met informatie, reflectievragen, video’s en afbeeldingen.
- Vijf fysieke workshops op de club van circa 2,5 uur bestaande uit theorie en praktijk.
- Leuke inleveropdrachten die je in de praktijk uitvoert tussen de workshops door.
Check de scholingsagenda om aan te sluiten bij een geplande opleiding of vraag de contactpersoon op jouw club om deze opleiding op jullie club te organiseren!
Voor clubs
Op deze pagina vind je alle informatie over deze opleiding en is het mogelijk de opleiding direct aan te vragen voor jouw club!
De opleiding assistent-trainer 2 leidt assistenten op die deeltaken van de trainer overnemen. Deelnemers dienen 15 jaar of ouder te zijn. Het accent van de opleiding ligt op het pedagogisch en didactische handelen. Techniek is niet de rol en verantwoordelijkheid van de assistent-trainer, maar van de hoofdtrainer.
Hoe organiseer je een ALT2 of ABAT2 cursus op jouw club?
Voor het aanvragen van een ALT2 (Assistent Looptrainer 2) of ABAT2 (Assistent Baanatletiektrainer 2) opleiding vul je het aanvraagformulier in. Doe dit minimaal 3 weken voorafgaand aan de startdatum van de opleiding.
Na inzending van het aanvraagformulier ontvangt de contactpersoon van de club een bevestiging van de inzending per mail. Hierin delen we een inschrijflink voor de deelnemers en meer informatie voor de opleider. Ook ontvangt de opleider per mail een uitnodiging voor de online leeromgeving van de Atletiekunie: SKILLS. In SKILLS vindt de opleider vervolgens de opleidershandleiding, presentaties, een handleiding voor SKILLS, de leerteksten voor deelnemers en overige documenten.
Wanneer de opleiding is afgerond verzoeken we de opleider een terugkoppelingsdocument retour te sturen, waarin duidelijk wordt of alle ingeschreven deelnemers aanwezig zijn geweest en de opleiding met goed gevolg hebben doorlopen. Voor deze opleiding slaagt de cursist bij aanwezigheid bij alle bijeenkomsten, voldoende participatie en het voldoende afronden van de eindtoets in SKILLS. Met deze terugkoppeling verzorgt de Atletiekunie het toekennen van certificaten.
Kosten
Voor gebruik van de e-learning, registratie in Volta en overheadkosten wordt bij de vereniging een bedrag van €25,00 per lid in rekening gebracht. Voor niet-leden bedraagt de deelnemersbijdrage €37,50 per deelnemer. De eventuele kosten voor de opleider, accommodatie en eten en drinken komen voor rekening van de organiserende vereniging.
Alle ingeplande opleidingen vind je in de agenda. Voor vragen kun je contact opnemen met de afdeling opleidingen.
Veelgestelde vragen door clubs
Hieronder vind je een lijst met veelgestelde vragen. Heb je andere vragen of opmerkingen? Neem contact op met de afdeling opleidingen.
Dien een aanvraag voor deze opleiding ten minste drie weken voorafgaand aan de startdatum in. Geïnteresseerden hebben voldoende tijd nodig om zichzelf in te schrijven en vervolgens het eerste deel van de e-learning te volgen in SKILLS. De opleider heeft zo ook voldoende tijd zichzelf voor te bereiden op de eerste workshop.
Stel een bevoegde opleider aan voor deze opleiding; gediplomeerd niveau 3 of 4 (LT3, BLT3, PLT4), gekwalificeerd praktijkbegeleider in de Sport, opleider van de Atletiekunie (KSS) en/of in bezit van kwalificatie PvB 3.1 Training geven.
Zorg ervoor dat de fysieke workshops elkaar binnen een tijdsbestek van twee (max drie) weken opvolgen. Dit betekent dat er tussen de startdatum en de einddatum maximaal drie maanden zit.
Je kunt er zelf voor kiezen of de opleiding openstaat voor deelnemers van andere clubs of alleen voor de eigen leden. Wij adviseren je om de cursus open te zetten voor iedereen. Dit kan je aangeven op het aanvraagformulier. Zo kunnen ook geïnteresseerde deelnemers van verenigingen in de regio aansluiten en kan er een kruisbestuiving plaatsvinden tussen deelnemers en verenigingen.
Deelnemers kunnen zichzelf inschrijven via de inschrijflink die gedeeld is met de contactpersoon in de bevestigingsmail of via de Atletiekunie website agenda, mits de opleiding door de aanvrager opgesteld is voor externen. Dit gaat via Mijn Volta.
Voor de opleider is in SKILLS een terugkoppelingsdocument opgenomen. Deze mag direct na de laatste fysieke workshop ingevuld verstuurd worden naar de afdeling opleidingen. De Atletiekunie verzorgt vervolgens de afwikkeling door de cursisten als geslaagd aan te merken en een certificaat te activeren in Mijn Volta.
Iedere cursist ontvangt een certificaat, digitaal via Mijn Volta. Een cursist kan zijn of haar certificaat eventueel zelf printen.
Veelgestelde vragen door deelnemers
Hieronder vind je een lijst met veelgestelde vragen. Heb je andere vragen of opmerkingen? Neem contact op met je club of met de afdeling opleidingen.
Inschrijven voor opleidingen is mogelijk via de inschrijflink die je hebt ontvangen van de contactpersoon op jouw club. Als de opleiding openbaar is gemaakt, dan is deze ook te vinden in de agenda.
Ben je voor het eerst in Volta en ben je lid van de Atletiekunie? Dan dien je eerst een account aan te maken. Vul via deze link jouw lidnummer in. Je ontvangt een mail om eenmalig zelf een wachtwoord aan te maken. Nu kan jij je inschrijven voor een opleiding.
Ja, dat kan! Bij Mijn Volta kan je hier een niet-leden account aanmaken. Je kunt je vervolgens met het niet-lidnummer en een zelfgekozen wachtwoord inschrijven voor opleidingen.
In de bevestigingsmail die je hebt ontvangen na inschrijving staat welke onderdelen van de e-learning in SKILLS je dient af te ronden, voordat je aanwezig bent bij de eerste fysieke workshop.
Stel je vraag aan jouw opleider. Hij of zij kan met jou meekijken en je vragen beantwoorden. Hij of zij staat ook in direct contact met de Atletiekunie voor technische vragen.
Naast aanwezigheid bij de fysieke workshops en dien je de eindtoets in SKILLS met succes af te ronden.
Het certificaat voor deze opleiding wordt beschikbaar gemaakt via Mijn Volta.
Controleer bij de opleider of hij of zij het terugkoppelingsdocument retour heeft gestuurd aan de Atletiekunie.