Recyclen van afval

Thuis scheidt en vermindert bijna iedereen afval. Maar op sportclubs gebeurt dat nog (te) weinig, terwijl er veel vandaan komt: gemiddeld 400 kilo kunststof-afval per accommodatie in een jaar. Ook papier, glas en batterijen zijn voor een groot deel geschikt voor hergebruik. Hoe kun je met jouw sportvereniging bijdragen aan een beter klimaat en daar zelfs geld mee verdienen?

Afvalvermindering & afvalscheiding

Sportverenigingen kunnen nu gebruik maken van een handig stappenplan waarin informatie staat over afvalvermindering en -scheiding op de club. Dit stappenplan is tot stand gekomen door samenwerking tussen sportclubs, sportbonden en gemeenten.

Statiegeld

Vanaf 1 juli 2021 is er statiegeld op kleine plastic flessen ingevoerd. Omdat sportlocaties vaak water en frisdranken in plastic flessen verkopen, heeft dit waarschijnlijk ook voor jullie impact. Goed om te weten dat sportlocaties niet verplicht zijn om flessen in te nemen en statiegeld uit te betalen; sportlocaties vallen onder de vrijwillige innamepunten. Wanneer een sportvereniging flesjes gaat innemen, kan zij de opbrengst van het statiegeld ten gunste van de eigen vereniging laten vallen of aan een erkend goed doel doneren. Bovendien levert deze gescheiden inzameling een vermindering van kosten en volume van het restafval.

Vraag kosteloos een inzamelcontainer & communicatiemateriaal aan

Voor sportverenigingen stelt Statiegeld Nederland kosteloos een donatiebak en communicatiemateriaal ter beschikking. Afhankelijk van de grootte van de vereniging zijn er een (van 200-1000 leden) of twee (vanaf 1000 leden) mini-containers beschikbaar.

Op duurzamesportsector.nl vind je meer informatie over het scheiden en verminderen van afval.

Tips voor het inzamelen van statiegeldflesjes

  • Blijf via diverse kanalen communiceren en herhalen dat de vereniging statiegeldflesjes inzamelt en welke bakken daarvoor bestemd zijn. Je kunt hiervoor ook het (digitale) communicatiemateriaal van Statiegeld Nederland gebruiken.
  • Zorg dat je een restafvalbak naast de donatiebakken plaatst om vervuiling te voorkomen.
  • Om er zeker van te zijn dat er geen restafval in de zakken terechtkomt, is het ook mogelijk om statiegeldflessen achter de bar in te zamelen.
  • Communiceer regelmatig richting de leden en vrijwilligers hoe veel er al gespaard is met statiegeld.

Statiegeld blik

Vanaf 1 april 2023 is er een landelijk dekkend en consumentvriendelijk statiegeldsysteem voor blikjes operationeel. Vanaf deze datum kunnen sportverenigingen naast flesjes dus ook blikjes inzamelen en de opbrengst doneren aan de eigen vereniging. Blikjes kunnen in dezelfde zak verzamelen als plastic flessen.