Frame Running
Frame Running is hardlopen met behulp van een running frame. Dit frame kan door zowel kinderen als volwassenen worden gebruikt. Met dit frame kunnen de werp- en looponderdelen van de atletiek worden getraind. Mensen kunnen daardoor soms meedoen in een jeugdatletiekgroep of met reguliere hardlooptraining of ze kunnen bij de vereniging sporten in een aparte Frame Running groep.
Kenmerken doelgroep
Frame Running is geschikt voor mensen met een lichamelijke beperking waardoor zij niet zelfstandig kunnen lopen of rennen. De doelgroep maakt vaak gebruik van loophulpmiddelen zoals krukken of een rollator, of is grotendeels rolstoelgebonden. De atleet moet wel enige sta-functie in de benen hebben. De meeste atleten zullen een hersenaandoening hebben, waardoor zij hun spieren niet goed kunnen aansturen. Daarnaast zijn er ook atleten met meer orthopedische aandoeningen zoals artrose. Voorbeelden van diagnoses die atleten kunnen hebben zijn: cerebrale parese, niet-aangeboren hersenletsel, Multiple Sclerose (MS), de ziekte van Parkinson en allerlei minder vaak voorkomende syndromen.
Frame Running kan naast ‘hardlopen op de baan’ ook als ‘wandelsport’ gezien worden. Het is mogelijk om met een frame deel te nemen aan bijvoorbeeld een bostraining.
De atleten zullen moeite hebben met de aansturing van hun spieren. Een aantal atleten zal ook cognitieve problemen hebben, in allerlei verschillende gradaties. Denk hierbij ook aan ongeremdheid, minder goed kunnen concentreren, minder goed lange instructies kunnen onthouden.
Frame Running Nederland heeft verschillende instructievideo’s ontwikkeld ten aanzien van het op-en afstappen, het voortbewegen en het instellen van de fiets. Deze zijn hieronder terug te vinden.
Frame Running Nederland een Inspiratieboek (versie 2022) ontwikkeld met daarin tips met trainingsideeën. Naast het inspiratieboek zijn er meerdere documenten verzameld die ter inspiratie gebruikt kunnen worden, deze zijn op de website terug te vinden.
Atleten maken in het dagelijks gebruik veelal gebruik van een rolstoel of krukken, maar er zijn ook atleten die geen hulpmiddel(en) gebruiken. Op of naast de atletiekbaan is een sporthulpmiddel noodzakelijk, atleten maken gebruik van een Frame Runner.
De aanschaf en het onderhoud van een Frame Runner is in sommige gevallen de verantwoordelijkheid van de atleet en in andere gevallen de verantwoordelijkheid van de club. Meer informatie over de aanschaf van een Frame Runner, vind je hier.
Trainers kunnen de reguliere opleidingen van de Atletiekunie volgen, denk hierbij aan de Basis cursus ABAT2, ALT2, BAT3 en de LT3. De opleidingen vind je hier terug.
Naast de reguliere opleidingen kan men ook de bijscholing Frame Running en de verdiepingsworkshop Frame Running volgen.
Voor alle sporters met een handicap geldt dat wanneer men deel wil nemen aan (inter)nationale wedstrijden je in het bezit moet zijn van een classificatie. Deze classificatie geeft aan welke handicap je hebt en in welke klasse je geplaatst wordt tijdens wedstrijden. Classificatie is een belangrijke en noodzakelijke stap in de weg van recreant naar wedstrijdsporter met een handicap. Hoe classificatie in zijn werk gaat vind je hier.
Voor meer informatie omtrent baanonderdelen, zie Wedstrijdreglement 2022-2023, World Para Athletics, H10 (Artikel 310) Rolstoelraces (WPA rule 14), pag. 244 t/m 246.
- Elk jaar houdt Frame Running Nederland een Inspiratiebijeenkomst voor Frame Running trainers.
- Elk jaar organiseert Frame Running Nederland een Cup.
- Er is een Dirk Kuyt Foundation Regiocompetitie voor framerunners.
- Een aantal framerunners kan prima meedoen met een reguliere loopgroep en aan allerlei loopevenementen.
- Wil je als vereniging een Frame Running groep opzetten, dan vind je hier nuttige informatie. Goed om te weten is dat Frame Running Nederland jouw club kan helpen bij het opzetten van een Frame Running groep.
- Kijk voor meer informatie op de website van Frame Running Nederland of mail ze als je vragen hebt.