Zevenheuvelenloop als voorbeeld

Geplaatst op Woensdag, 30 november 2016
Zevenheuvelenloop als voorbeeld

In mijn vorige column zijn de kleinere loopevenementen in het zonnetje gezet. Daarbij is de voorbeeldrol van de grotere evenementen niet besproken. Dat gaan we rechtzetten!

Voor de Atletiekunie en voor de grotere evenementen is het van belang dat ook kleine evenementen zich blijven ontwikkelen. Daarbij is “veiligheid” het belangrijkste thema (zie ook vorige column). Je kunt je voorstellen dat wanneer een klein evenement de organisatie niet goed op orde heeft, dit ook gevolgen kan hebben voor een groot evenement in dezelfde regio die zijn zaakjes juist prima op orde heeft.

Voorbeeld: Er zijn nog steeds evenementen, waarbij het schort aan wegafzetting en het verkeer gewoon het parkoers op kan. Los van de risico’s voor de lopers en het negatieve imago die een aanrijding tot gevolg kan hebben, neemt bij een volgende editie het pakket aan veiligheidsmaatregelen nog meer toe. Ook het grotere evenement gaat dan vragen krijgen over de afzetting en geconfronteerd worden met mogelijke aanscherping van de veiligheidsafspraken. Op zich is daar niets mis mee, want scherpere eisen dienen een hoger belang. Wel lastig en niet leuk voor jou als wedstrijdorganisator: Nog meer rompslomp remt de lol van het organiseren. Reden voor een aantal organistoren om af te haken, juist wanneer ze fors gaan groeien in aantal deelnemers. Bekend is dat bij veel grotere evenementen het GHOR draaiboek* (Geneeskundige HulpOrganisatie in de Regio) meer dan 2 x zo dik is dan die van het evenement zelf. (Ter informatie: Nederland telt 25 veiligheidsregio’s** die zelf regionale eisen stellen aan de veiligheidswaarborgen).

Organisatie Start/Finish Zevenheuvelenloop

Voor de kleinere evenementen – met minder dan 1000 deelnemers - heeft de Atletiekunie op de dag van de Zevenheuvelenloop een bijeenkomst georganiseerd, waarbij de evenementen konden leren hoe een goed doordachte start- en finishzone bijdraagt aan loopplezier van de deelnemers. Wim Meijer, bekend van de introductie van de ChampionChip, presenteerde zijn idee van de zogenaamde Zandloperstart, waarbij de startbreedte wordt vernauwd om een vrije doorloop te bevorderen. Bijkomend voordeel hiervan is dat tevens een goede doorstroom bij de finish is gegarandeerd. Omdat na 40 minuten nog velen van start gaan en de winnaar alweer bijna binnen is, heeft de Zevenheuvelenloop een parallelstart in een zijstraat. De finishzone blijft zodoende vrij voor de snellere lopers en de startende lopers ondervinden geen hinder van tegemoetkomende lopers. Mooi gebaar van directeur Ronald Veerbeek Stichting Zevenheuvelenloop was de invitatie op de tribune voor de organistoren om de start- en finishbeleving van duizenden lopers te kunnen meemaken. Nog prettiger is het dat een toporganisatie wil bijdragen in het delen van kennis en ervaring, waarmee het haar maatschappelijke betrokkenheid betekenis geeft.

Blijft er dan niets te verbeteren voor de Zevenheuvelenloop? Natuurlijk wel…. Ondanks het anticiperen op het verwachte noodweer - door de storm op 20 november werd o.a. besloten de reclamebogen vanwege de harde wind niet op te zetten – vielen enkele hoge afzethekken om. Oorzaak: windvangende kleding van lopers. Ook een mobieltoilet werd heel voorzichtig overeind gezet – volgens enkele lolbroekende toeschouwers zat er nog iemand in.

Het organiseren van een evenement is en blijft een dynamisch gebeuren …oftewel: het is nooit af. Advies: Begin een goed draaiboek met het waarborgen van veiligheid en bouw die uit in jouw evenementplannen. Wellicht kan de Atletiekunie iets voor je betekenen: In de vernieuwde opleiding wedstrijdleider/scheidsrechter wegatletiek wordt het thema draaiboek als onderdeel van de cursus meegenomen. Misschien is het een goed idee om ambitieuze vrijwilligers die zich graag willen ontwikkelen deze cursus aan te bieden. Informatie over de opleiding WL/SR Wegatletiek

Gerard Nijboer