Wie inspireert wie?
Wie heeft het niet gezien? De magische tijd van 10,94s van Dafne Schippers bij de AA Drink FBK Games op zondag 24 mei jl. Dit is en blijft een van de meest aansprekende atletiekwedstrijden in Nederland. Geen wonder dat alles en iedereen er in 2013 alles aan heeft gedaan om het FBK stadion te behouden voor de atletiek. We vergeten snel, maar de beoogde bezuinigingen van de gemeente Hengelo zorgden er in het voorjaar 2013 bijna voor dat er een streep door het FBK stadion zou worden gezet. Velen hebben alles in het werk gesteld om dit te voorkomen. Petities, inspraaksessies, inzet van topatleten, iedereen werkte met succes samen om dit stadion te behouden.
En daar zijn Dafne, maar ook Sifan maar al te blij mee. Beiden hebben nu in het Fanny Blankers Koen Stadion Nederlandse records op hun naam staan. Maar niet alleen deze twee dames presteerden daar. Elders in de nieuwsbrief wordt er een korte terugblik op de AA Drink FBK Games gegeven. En via de social media zag ik de tweet van Susan Kuijken hoe de mini fans Susan zelf inspireerden. Topatleten die in Hengelo deelnamen zijn een inspiratie voor velen, maar blijkbaar ook andersom.
In het live TV verslag bij NOS Studio Sport was ook mooi zichtbaar hoe trots Global Sports Communication in de persoon van Ellen van Langen was bij de prestaties van atleten, zelfs als het je eigen Nederlands record uit de boeken wordt gelopen. Een inspiratiebron uit het verleden blij met de inspiratie van nu.
Een ander voorbeeld van inspiratie voor de atletiek vond een dag eerder plaats in de gemeente Veldhoven. Bij GVAC stond een finale evenement van het schoolprogramma Athletics Movements op het programma. Door een subsidie van de provincie Noord Brabant hebben 32 scholen het inspirerende programma gevolgd. In Veldhoven hebben bijna 600 basisschoolkinderen op 8 verschillende scholen het programma gedaan. Een heel mooi resultaat. Tijdens 6 lessen tijdens de gymles, 6 lessen naschool en 6 lessen op de vereniging wordt er een bijdrage geleverd aan de motorische vaardigheid van basisschoolkinderen. 80 schoolkinderen hadden zich vrijwillig aangemeld voor het finale evenement op de atletiekbaan bij GVAC. De onderdelen vakstoten, puntenslingeren, zone springen, wisselen maar en horde dobbelen werden als enrom leuk ervaren. Met een afsluitende 400m waanden de kinderen zich echte atleten. Onder toeziend oog van de ouders die dichtbij het onderdeel op de baan en het veld ook werden geïnspireerd. Om te zorgen dat deze kinderen nog een keer bij GVAC komen meetrainen, moet er een goed vervolg komen. Aan de inspiratie van het goed georganiseerde evenement lag het niet.
De prijsuitreiking werd gedaan door de wethouder Sport van de gemeente Veldhoven en door MiLa Kim Dillen. Kim liet de jeugd ook nog zien hoe hard een MiLa atleet kan lopen. De ouders stonden ook enthousiast langs de baan. Werden de kids geïnspireerd bij de prijsuitreiking door de wethouder Sport of door Kim? Check het filmpje en see you self.
Om mijn dochters meer te inspireren voor atletiek had ik ze “belast” met een middagje Veldhoven. Ze mochten zelfs aan het atletiekprogramma meedoen. Vooral het verspringen (zone springen) vonden ze gaaf. Aan het eind van de middag maakte de spikes van Kim ook erg veel indruk. “zo licht als een veertje, kun je daar op hardlopen? De dochters natuurlijk met handtekening van Kim helemaal geïnspireerd naar huis. Mooi hoe een topatleet de jeugd inspireert.
In de auto naar huis kwam de verhalen over het “atletieken”. Opvallend werd ook teamleider van groepje zwart genoemd. Hij deed het volgens de meiden ook erg leuk en moedigde ze erg leuk aan. Mijn dochters hadden echt het idee dat ze in een team aan het sporten waren. Zonder inspirerende trainers geen inspiratie voor de kinderen. Vrijwillige trainers van GVAC dank voor de inspiratie voor mijn dochters!! De dag na Veldhoven kwamen de FBK Games op de televisie. De meiden werden verplicht door papa om te kijken. Maar die verplichting viel wel mee. “Loopt Kim ook mee?” Helaas voor de meiden niet, maar ze werden nog wel getrakteerd op een magische 100m en hele mooie 1000m. Dus in huize Straathof zat het wel goed met de inspiratie voor de atletiek.
In de gesprekken als accountmanager met de verenigingen komt ook vaak de kracht van het trainerscorps aan de orde. Kwaliteit én kwantiteit. Ook bij de voorzittersoverleggen in de afgelopen periode was het een veel besproken onderwerp. Soms worden wij gevraagd om te helpen met het vinden van trainers. Maar vanaf een afstand heb ik niet het beeld welke geïnteresseerden in en rondom de club lopen die mogelijk trainers willen worden. Natuurlijk kunnen we meedenken, maar het zal toch echt bij de vereniging moeten gebeuren. Het gaat om inspireren. Als verantwoordelijk coördinator of bestuurder voor het trainerscorps moet je mensen inspireren voor de leukste functie van de vereniging, nl het training geven aan de jeugd. Soms begint het werven van de nieuwe trainer (of vrijwilliger) bij een praatje langs de baan, het organiseren van een ouderavond om te vertellen wat er op de trainingen en wedstrijden gebeurd. Of gewoon ouders laten helpen met harken bij wedstrijden. Maak de sport laagdrempelig, betrek ouders en de jeugd meer bij het geven van trainingen.
Allemaal, bestuurders, coördinatoren, trainers, atleten, maar ook ouders hebben we een inspirerende rol. Iedereen levert een bijdrage aan de inspiratie voor de jeugd.
Natuurlijk inspireren onze Dafne’s, Sifan’s, Susannes, Pelle’s en de Eelco’s de jeugd én volwassen. Maar we hebben allemaal een rol om te zorgen dat de atletiek in de toekomst de volgende stap kan maken. Inspiratie, the best next step. Wie inspireert wie? Denk er maar over na als jij de volgende keer naar de vereniging gaat.