Tien tips voor een gezonde kantine
Al meer dan 1.500 sportkantines zijn aan de slag gegaan om gezondere alternatieven aan hun bezoekers te kunnen bieden. Niet alleen omdat het goed voor ze is, maar ook omdat het lekker is en er vraag naar is. Wil je ook aan de slag in je sportkantine? Lees dan eens onderstaande tips & trends met hierin inspiratie voor een nog gezondere sportkantine!
1. Lekkere koffie
Binnen de gezondere kantinegedachte zoeken veel clubs naar een alternatief voor alcoholische drankjes. Ook omdat die doorgaans wel veel omzet met zich meebrengen en als club wil je natuurlijk financieel gezond zijn. Verschillende clubs hebben ervaren dat lekkere koffie, liefst met enkele varianten, een prima alternatief is. “Die move heeft onze omzet een enorme boost gegeven”, zegt bijvoorbeeld Tennisvereniging CTV De Doelen. Thee is natuurlijk ook een optie, waarbij je met allerlei smaakvariaties kunt spelen. Zoals verse muntthee, dat is een topper.
2. Tostivarianten
Bijna in elke sportkantine is de tosti een klassieker die het altijd goed doet. De meeste clubs die met Team:Fit aan de slag gaan, ervaren dat een van de makkelijkste veranderingen die van de gezondere tosti is. Wit brood vervangen door bruin brood. Geen haan die er naar kraait. En bied ook eens andere varianten aan: met bijvoorbeeld mozzarella, rauwe ham, geitenkaas, paprika. En varieer ook eens met broodsoorten. Je vindt hier inspiratie voor lekkere recepten.
3. In of uit het zicht
Bij de gezondere kantine werk je volgens het principe: ‘wat je ziet, eet je’. Daar wordt in supermarkten handig gebruik van gemaakt door producten met hogere omzet op ooghoogte te presenteren (het ‘gouden schap’). Maar in je sportkantine kun je hetzelfde doen met gezondere producten. Light drankjes, gezonde broodjes en fruit staan bijvoorbeeld in het zicht. Snoeprepen, frietjes en snacks zijn nog steeds verkrijgbaar, maar staan niet direct in het zicht.
4. Handlettering
Je ziet het tegenwoordig overal voorbij komen: gehandletterde bakjes, borden, glazen, menukaarten, kleding. Het ziet er vrolijk uit, en heeft ook een soort ‘ambachtelijke’ uitstraling die goed bij de gezondere sportkantine past. Leuk om je broodje of soep van de week op een krijtbord te presenteren met handlettering. Het biedt meteen ook mogelijkheden om allerlei reclame-uitingen voor minder gezonde producten te vervangen. Krijtbordverf erover, en je kunt aan de slag!
5. Fotografie
Een gezondere uitstraling in je kantine krijg je niet alleen door gezondere producten aan te schaffen. Laat eens posters maken van mooie foto’s van aantrekkelijke, gezonde producten. In de zomer hang je bijvoorbeeld foto’s op van een mooie bak zomerfruit en in de winter van een smakelijke soep. Dat biedt meteen een heel andere sfeer.
6. Broodje gezond wedstrijd
Een broodje gezond als alternatief voor een broodje frikandel doet het vaak goed. Je hoeft echter niet altijd te denken aan het klassieke broodje met rauwkost, ei, ham en/of kaas. Zoek je variatie? Kijk dan eens bij de broodjesrecepten op teamfit.nl. Nog leuker: schrijf een gezonde broodjeswedstrijd uit onder je leden. Het winnende broodje wordt uiteraard vernoemd naar de inzender en wordt broodje van de maand.
7. Hoe presenteer je je fruit?
Een bak fruit op je bar oogt gezond en ziet er aantrekkelijk uit. Maar denk ook eens aan andere manieren om je fruit te presenteren. AV Archeus heeft hier bijvoorbeeld goede ervaringen mee: “Toen zijn we fruit op andere manieren aan gaan bieden: gesneden, op stokjes, in bakjes, of in een bak met schepfruit waaruit mensen zelf konden scheppen. Dat loopt wel en geeft meteen veel voldoening: dan zie je een stel pubers aan tafel die heel enthousiast fruit zitten te eten en komen vragen of ze nog een bakje mogen.”
8. Maak het jezelf makkelijk
De trend is gezond, en dat merk je in het aanbod van gezonde producten dat leveranciers aanbieden. Daar kun bijvoorbeeld spelen met kleinere verpakkingen, light-varianten en voorverpakte snackgroente. Je hoeft dus niet altijd veel moeite te doen om een gezondere keuze in je sportkantine aan te bieden. Ook als je verse broodjes wilt maken, hoeft dat niet ingewikkeld te zijn. “Niks ingewikkelds, want je moet het jezelf niet te moeilijk maken. Het broodje met kipfilet, rucola en pesto wordt bijvoorbeeld heel goed ontvangen en is makkelijk te maken”, weten ze bij AAV SISU.
9. Lokale producten
Er is steeds meer vraag naar eerlijke, duurzame producten uit eigen regio. Onder het mom van streekproducten kun je met lokale leveranciers wellicht interessante afspraken maken voor je sportkantine. “Daar hoef je vaak minder grote hoeveelheden in te kopen dan bij een groothandel. En je helpt er de lokale ondernemer mee”, zo heeft TC IJburg ervaren.
10. Uitproberen
In de horeca zie je steeds meer dat gewerkt wordt met een wisselende kaart, aangevuld met een paar klassiekers waar mensen voor terugkomen. Die trend biedt voor sportkantines mogelijkheden om nieuwe producten uit te proberen. Koop eerst klein in en presenteer nieuw aanbod als ‘broodje van de week’, ‘fruit van het seizoen’, ‘maandaanbieding’ of iets dergelijks. Loopt het goed, dan zet je het op de kaart en kun je spelen met de prijs die je ervoor vraagt. Na een poosje kun je weer eens iets nieuws proberen.