Terugblik regionale Lopende Zaken overleggen

Geplaatst op Woensdag, 2 maart 2016
Terugblik regionale Lopende Zaken overleggen

In 2015 heeft de Atletiekunie - op verzoek van clubs - een nieuwe regionale bijeenkomst geinitieerd: de Lopende Zaken overleggen. Deze regionale bijeenkomsten hebben als belangrijkste doel om clubs kennis te laten delen op het gebied van de loopsport. Tevens is het voor de Atletiekunie een gelegenheid om feedback te verzamelen op haar producten en dienstverlening. In navolging van de 10 regio’s in juni 2015 zijn in januari 2016 de 13 andere regio’s door medewerkers van de afdeling Loopsport bezocht. Belangrijkste agendapunt was het brainstormen over de toekomstvisie 2024. De Atletiekunie presenteert in het najaar van 2016 deze visie en clubs konden in het Lopende Zaken overleg alvast hun input leveren op het gebied van de loopsport.

Regionale overleggen scoren beter

168 clubs ontvingen een uitnodiging, 63 hiervan bezochten een overleg. In totaal waren er 106 trainers, bestuursleden, coördinatoren en andere kaderleden op één van de bijeenkomsten aanwezig. Na afloop heeft elke club een evaluatie ontvangen. Clubs waarderen de Lopende Zaken overleggen met het gemiddelde rapportcijfer 7,6. Deze beoordeling is 0.4 punten hoger dan afgelopen bijeenkomsten in juni. De clubs zijn verder erg te spreken over de locatie (8,0), het verslag (8,0) en de communicatie (7,9). Minder goed scoort de (inbreng en het bespreken van de) regionale agenda (6,2).

Trend: stabilisatie of daling ledenaantal in de loopsport

Elk overleg startte met een korte voorstelronde en het peilen van de verwachtingen. De clubs gaven aan kennis en good practices met elkaar te willen delen. Ook was men benieuwd hoe de visie richting 2024 vormgegeven zou worden en op welke punten zij hier nog aan konden bijdragen. Het eerste agendapunt dat aan de orde kwam was een terugblik op de SWOT analyse van de Lopende Zaken overleggen in juni 2015. De sterke en zwakke punten kwamen in combinatie met de kansen en de bedreigingen voor verenigingen en de Atletiekunie aan de orde. De cijfers op het gebied van ledenaantallen en loopsport werden hierna in zowel landelijk als regionaal perspectief getoond en besproken. De trend is dat er landelijk gezien na jarenlange groei in de loopsport nu voor het eerst stabilisatie of een lichte daling optreed. We kunnen niet stil blijven zitten willen we leden behouden of zelf weer toewerken naar groei.

Brainstormen voor visie 2024

Vervolgens is er in verschillende groepen gebrainstormd om input te verzamelen voor de visie 2024. Centraal daarbij stonden de vragen: Wat moeten we behouden?, Wat moeten we beëindigen en Wat moeten we beter doen? Hierbij is gekozen voor twee verschillende perspectieven: voor clubs en voor de Atletiekunie. Halverwege de avond pitchede elke subgroep hun bevindingen aan de rest van de aanwezigen. De meest terugkerende punten van alle regionale overleggen zijn samengevat in dit overzicht. Op de vraag wat er binnen de clubs zeker behouden moet blijven werden de sfeer, het gevarieerde aanbod, een goede accommodatie en de beginnerscursussen veelvuldig genoemd. Het denken in eilandjes, weinig innovatiekracht en het hebben van een te brede focus diende beëindiging te worden. Om je als club te onderscheiden kunnen er nog stappen gemaakt worden door beter te reageren op trends, de samenwerking in de regio te zoeken, een commerciëlere houding aan te nemen en de atletiekbaan als standaardlocatie los te laten.

Dienstverlening Atletiekunie onder de loep

Ook de dienstverlening van de Atletiekunie is onder de loep genomen. Behouden moeen blijven de kader- en opleidings- dagen zoals de Looptrainersdag, het delen van kennis in combinatie met het ondersteunen van clubs en cursussen zoals Yakult Start to Run en Run to The Start. De huidige invulling van de wedstrijdlicentie, de bureaucratie in combinatie met het administratiewerk en het opleiden van looptrainers specifiek gericht op prestatiegerichte competenties dienen beëindigd te worden. Mogelijkheden voor verbeteringen bij de Atletiekunie liggen er volgens de aanwezige clubs in het meer zichtbaar zijn voor clubs in het gehele land, het helpen bij het implementeren van producten om in te spelen op trends en ontwikkelingen, de verbinding leggen tussen grote evenementen en clubs en het aantrekkelijker maken van hardlopen in groepsverband door middel van (landelijke) campagnes. De grootste gemene deler in de resultaten van de brainstorm dienen als belangrijke input voor de visie 2024.

Geringe inbreng regionale agendapunten

Vervolgens werden de regionale agendapunten besproken. Voorafgaand is er uitgevraagd om regionale agendapunten aan te leveren. Door clubs is er nog niet heel veel van de mogelijkheid gebruik gemaakt om regionale agendapunten aan te leveren. Bij overleggen waar wel regionale agendapunten ingebracht zijn werd er op constructieve wijze kennis gedeeld, waardoor de aanwezigen met veel inspiratie huiswaarts keerden. We hopen dat bij de volgende ronde er meer regionale agendapunten ingebracht worden. Het overleg is immers voor en door de clubs.

Volgende ronde juni 2016

De avond werd afgesloten met de inventarisatie van de agenda voor de overleggen in de winter van 2017. De Atletiekunie voorziet eens per jaar in de Lopende Zaken overleggen, echter zijn clubs vrij om op eigen initiatief vaker bij elkaar te komen. Vrijwilligerstekort, dalende ledenaantallen en het opzetten van samenwerking waren veel gehoorde punten. In aanloop naar de nieuwe ronde van de overleggen zal er een nieuwe uitvraag plaatsvinden van agendapunten om zo in te spelen op regionale behoeften. In juni 2016 zal er weer een ronde georganiseerd worden voor de 10 regio's, die in juni 2015 met het regionale Lopende Zaken overleg zijn gestart. De clubs in deze regio ontvangen in april een uitnodiging voor deze nieuwe ronde.

Meer informatie

Neem voor meer informatie over de Lopende Zaken overleggen contact op met Dennis Weijers [email protected] of 026-4834800.