Steeds meer verenigingen screenen hun vrijwilligers
Vrijwilliger-OK screent duizendste vrijwilliger binnen half jaar
Amsterdam, 9 december– Vrijwilliger-OK, onderdeel van de Validata Group, voert binnen zes maanden haar duizendste screening uit. Daarmee lijkt er een trend te ontwaren dat steeds meer verenigingen hun vrijwilligers screenen. De incidenten met vrijwilligers lijken voor Nederlandse verenigingen een belangrijke reden om hun vrijwilligers te screenen.
Sinds Vrijwilliger-OK op 1 juli jongstleden is gelanceerd, zijn er al 1000 screeningen uitgevoerd. Teun Rohof, voormalig hockey-international en verantwoordelijk voor de screeningen van vrijwilligers, legt uit hoe het systeem werkt: “De uitkomsten van de screening blijven inzichtelijk voor de vrijwilliger én de vereniging. Daarmee wordt het verleden van de vrijwilliger in één stap transparanter en de vereniging een stuk veiliger.”
Vrijwilliger-OK ontzorgt
Vrijwilliger-OK zet screeningssoftware in die zich bewees bij CV-OK, dat marktleider is op het gebied van employment screening. Vrijwilliger-OK ontzorgt, aangezien het aanvragen van een VOG nog steeds veel werk is. Rohof: “Een VOG zegt daarbij ook niet alles, dusleveren we een completere scan met ook een Verklaring Onderwerping Tuchtrecht (VOT) en een Gedragscode.”
Het aanvragen van een VOG is het meest intensieve proces en juist dat neemt Vrijwilliger-OK dan ook uit handen. Om vrijwilligers kosteloos een VOG te laten aanvragen, dient een vereniging/organisatie aan bepaalde voorwaarden te voldoen, die zijn vastgesteld door het ministerie. Het NOC*NSF controleert of sportclubs voldoen aan de volgende eisen:
- De vereniging/organisatie betreft een sportclub, die voor 70% uit vrijwilligers bestaat
- De vereniging/organisatie voert beleid rondom veiligheid en maakt dat beleid inzichtelijk aan alle leden
- De vereniging/organisatie heeft een vertrouwenspersoon aangesteld
Als clubs aan deze voorwaarden voldoen, krijgen ze goedkeuring zodat hun vrijwilligers de VOG kosteloos kunnen aanvragen. Vrijwilliger-OK ging al eerder een samenwerking aan met de K.N.H.B., na een succesvolle pilot op verschillende hockeyclubs als Schaerweijde, Amsterdam en Gooische.
Over Vrijwilliger-OK
Vrijwilliger-OK, onderdeel van Validata Group, is een van de labels naast CV-OK, markleider op het gebied van het screenen van vaste en tijdelijke medewerkers in opdracht van de werkgever. Vrijwilliger-OK screent vrijwilligers en betaalde krachten binnen de vereniging. Hierin worden een Verklaring Omtrent het Gedrag, Gedragscode en Verklaring Onderwerping Tuchtrecht meegenomen. Bij betaalde krachten zal ook de (relevante sport-) werkervaring inzichtelijk gemaakt worden.
Er zijn dus verschillende screening mogelijkheden:
Voor vrijwilligers wordt voornamelijk op VOG, Gedragscode en VOT gescreend. Voor betaalde krachten zijn er verschillende mogelijkheden, zoals de Identiteit Check, een referentiecheck en meer.