Sterke trainers, sterke clubs. Dit was het motto van de 26ste Looptrainersdag zaterdag op Papendal. Ruim 1.150 trainers uit het hele land kwamen samen om workshops te volgen, kennis op te doen, te netwerken en bovenal de loopsport op zijn mooiste manier te beleven. Puur genieten dus voor de ultieme verenigingstoppers die nooit verzaken.
Onder luid applaus komt Mark Tuitert het podium op. Hij is dan wel geen loper, of ‘nou ja, een hele slechte’ zoals hij zelf zegt, maar hij heeft als schaatser en daarna als motivator een flinke reputatie opgebouwd om als hoofdgast de dag te openen.
Zijn verhaal hoe hij na alle persoonlijke en sportieve tegenslag goud won op de 1500 meter tijdens de Olympische Spelen van Vancouver in 2010 is indrukwekkend. De looptrainers hangen logischerwijs aan zijn lippen. ‘Zonder balans in je leven, lukt het je niet om te presteren. Voor succes moeten alle puzzelstukjes in elkaar vallen. En dat is iets waar jij als trainer voor kan zorgen’, besluit Tuitert zijn openingswoord.
Hoewel het verhaal van de ex-schaatser van toepassing is op alle niveaus, maakt Jan van Ansem daarna op het podium de omslag van prestatie naar recreatie. Hij was maar liefst 58 jaar trainer bij GAC in Gemert en besloot onlangs om op 81-jarige leeftijd afscheid te nemen, met pijn in zijn hart. Een voorbeeld voor velen. En dat leverde hem de prestigieuze award De Loper op. In dit geval een heuse oeuvreprijs. ‘Ik ben er heel trots op, al heb ik het werk voor de club altijd als iets vanzelfsprekends gezien waar ik vooral veel plezier in had. Ik neem de award mee naar GAC. Daar hebben we toevallig vandaag onze jaarlijkse clubavond. Daarna krijgt hij een mooi plekje bij mij in huis.’
Variatie
Na de centrale opening vertrekt iedereen naar zijn of haar workshop. De variatie in keuze is enorm; van inzicht in slapen tot aeroob of anaeroob trainen en van een veilige sportomgeving tot OldStars in de praktijk.
De workshop van Rob Veer zat als eerste vol. De trainer, onder andere bekend van zijn werk voor Runner’s World en zijn twee boeken, neemt de aanwezigen in ruim een uur mee hoe hij zijn atleten door middel van een individueel trainingsschema voorbereidt op een wedstrijd. Als voorbeeld neemt hij een loper die na een 5 kilometer toewerkt naar een 10 kilometer. Hij toont een basisschema in afstanden om deze vervolgens steeds meer inhoud te geven met snelheden in hartslag- en tempozones. De invulling hangt volledig af van wie je voor je hebt, vertelt Veer die daarom altijd uitgebreid de tijd neemt voor een kennismaking met een nieuwe atleet. ‘Voor betere tijden maakt een atleet de meeste winst door meer kilometers te maken. En dus niet door de intervallen steeds sneller en intensiever te maken’, geeft Veer zijn collega-trainers mee. ‘Wanneer je meer kilometers maakt en de tijd neemt om te groeien, dan komt iemand echt vooruit.’
Praktijk
De trainers volgen niet alleen theorie, maar kunnen ook zelf de loopschoenen aantrekken bij een praktijkworkshop van een ervaren specialist. Dennis Licht vindt het prachtig om zijn collega’s te laten zien hoe veelzijdig hardlopen is. In de multihal staat hij van de eerste tot de laatste minuut met een glimlach voor de groep. Hij wijst naar het bord ‘Winnen doen we samen’ op de muur. ‘Dat is helemaal waar, maar ik mis het woord plezier’, zegt hij tegen de groep. Hij stuurt de trainers kruislings door een loopladder (‘dans maar de sirtaki’) om ze vervolgens met dezelfde beweging de tafel van drie op te laten zeggen. Of het nog niet ingewikkeld genoeg is, roept Licht er zelf ook lachend willekeurige getallen doorheen. Wie nu nog steeds de oefening vlekkeloos kan uitvoeren, krijgt een extra schouderklopje. Coördinatie komt ook aan bod wanneer hij de trainers laat huppelen met de armen tegen elkaar in bewegend. ‘Goed hoor! En dat voor stijve hardlopers’, grapt hij.
Een opmerking die hij na afloop, in een inmiddels lege zaal, toelicht. ‘Veel hardlopers zijn van nature wat stijf. En de meesten hier zijn natuurlijk iets ouder. Maar je ziet wel dat ze bovengemiddeld goed bewegen. Ze hoeven deze oefeningen ook zelf niet perfect te kunnen. Het is vooral de kunst om de informatie op de juiste manier over te dragen. En dat doe je met plezier. Plezier leidt tot passie en passie leidt tot prestatie.’
Buiten
Ook buiten komen de trainers in beweging. Alex Gijsbers laat zien hoe een trailtraining eruit ziet. De ervaren trailrunner- en trainer maakt direct indruk voordat hij de groep laat beginnen met een warming-up ‘waarmee je in vijf minuten al helemaal bekaf bent’. ‘Ik heb 151 marathons en 49 ultra’s achter mijn naam staan en mijn favoriete afstand is de 100 mijl.’ Vol passie laat hij zien dat je door middel van oefeningen voor kracht en techniek, die duidelijk afwijken van de basis voor trainingen op de baan en de weg, een goede basis legt voor trailplezier. ‘Het gaat mij vooral om de beleving. Kijk om je heen, geniet van waar je bent en maak er iets van. En dat bereik je het beste door goede training’, vertelt Gijsbers die goede hoop heeft dat de leergierige trainers zijn lessen meenemen naar de clubs.
Net naast de atletiekbaan werkt een groep zich flink in het zweet tijdens ‘Kill the hill’ van Gert-Jan Wassink. De dappere trainers maken een paar korte passen over kleine horden en sprinten dan omhoog. ‘Zoek die ontspanning, niet te krampachtig’, roept hij een trainer toe. Omdat zijn lopers één voor één de oefening uitvoeren, krijgt iedereen persoonlijke aandacht en een goede tip. ‘Ik heb er veel bewondering voor hoe iedereen de oefeningen oppakt’, zegt Wassink. ‘Ik drop iets en dat gaat vervolgens leven in de groep. Ze pakken het samen op. Dat is een mooi proces.’
Borrel
Tijdens de afsluitende borrel zoeken de trainers van de 358 verschillende verenigingen en loopgroepen hun clubgenoten weer op. Het is goed om te zien dat er gedurende de dag ook nieuwe contacten zijn ontstaan en de gekleurde verenigingsjasjes veel meer gemengd zijn dan tijdens de opening.
Iedereen heeft overdag een eigen programma gevolgd en vertelt hierover enthousiast in de Athene Zaal van Hotel Papendal. Zo ook Ilona Stoop van Voorschoten’97. ‘Het is niet altijd gemakkelijk om trainer te zijn. Na een lange dag werken, kom ik wel eens thuis en denk ik ‘wat kan ik vanavond nou weer verzinnen voor mijn groep?’ Elk jaar als ik hier ben geweest, voel ik de passie weer en heb ik volop inspiratie. En dat neem ik mee naar de training. Ook de groep voelt dat aan. Hoe jij zelf een training ingaat, dat straal je uit op iedereen die meeloopt.’
Ook Wim Hauptmeijer is erg positief over de Looptrainersdag terwijl hij rustig zit na te genieten met een dikverdiend biertje in zijn hand. De trainer van AV Daventria uit Deventer heeft een afwisselend programma gevolgd met Frame Running, kerntraining en Old Stars. “Het was een geweldige dag, ook heel gezellig. De workshops waren zeer gevarieerd, maar toch precies afgestemd op wat ik nodig heb. Het is goed om af en toe nieuwe prikkels te krijgen. Wat ik vandaag heb geleerd, neem ik mee naar de vereniging.”
En daarmee heeft Hauptmeijer precies de kern van de dag te pakken. Voor veruit de meesten staat er geen olympisch goud op het spel, zoals twaalf jaar geleden bij Mark Tuitert. Maar dankzij deze gemotiveerde en enthousiaste trainers krijgt iedere atleet bij een club of vereniging de kans om er het maximale uit te halen. Of dat nu een PR is of vooral heel veel plezier.
- Credits video: Chef Visuals x BSR Agency
- Camera & Edit: Thomas Vriens
Mathieu Hilgersom
Mathieu Hilgersom is een fanatieke loper bij Voorschoten’97, de club waar hij ook meerdere bestuurlijke taken vervult en evenementen organiseert. Tevens is hij een enthousiaste atletiekvader van zijn dochter bij Leiden Atletiek. Als schrijver en communicatiespecialist voor zijn bedrijf Hilgersom Tekstproducties schrijft hij het liefst mooie sportverhalen en verzorgt hij de PR van clubs, organisaties en evenementen.