Meer winnen met jeugdatletiek! Hoe doe je dat?

Geplaatst op Maandag, 8 mei 2017
Meer winnen met jeugdatletiek! Hoe doe je dat?

Vaardigheid en plezier

Plezier is voor kinderen veruit het belangrijkste motief om te sporten. Daarnaast is plezier een belangrijk leermiddel want in een ‘positief emotionele staat’ leer je sneller. Plezier vormt, onder andere, de basis voor kids om zich sportief en persoonlijk te ontwikkelen: het FUNdament. Een veelzijdige bewegingsbasis is belangrijk om een leven lang te sporten.

Trainers (en andere betrokkenen bij jeugdatletiek) spelen een grote rol in het plezier dat de jeugd beleeft aan hun sportbeoefening en zijn van grote invloed op het ontwikkelen van hun vaardigheid. Zij zorgen voor een veilige omgeving waarin jonge sporters tot bloei komen.

Hoe zorg je voor plezier?

We proberen de ‘atletieksport voor volwassenen’ te vertalen naar de jeugd. Hierbij blijft de essentie van atletiek overeind, zodat de jeugd zich goed kan oriënteren en voorbereiden op de volwassenatletiek. De essentie van atletiek bestaat uit lopen, werpen en springen waarbij het uiteindelijke doel is zo ver, hoog en snel mogelijk te komen. Bij alle oefenvormen is het van belang dat de uitgevoerde bewegingen een relatie hebben naar de uiteindelijke eindvorm van de atletiekbewegingen.

Geen mini volwassenen

De positieve effecten van jeugdatletiek komen niet vanzelf. Jeugdleden zijn geen mini-volwassenen en verdienen daarom een aangepaste benadering en een aangepast sportaanbod. Hierdoor kan een gezond, veilig en sportief omgevingsklimaat voor de jeugd in de (top)atletiek ontstaan. Vertrekpunt van de jeugdgerichte atletiek is de ontwikkeling en de sportbeleving van het kind.

Samen

We doen het samen! Alle betrokkenen bij jeugdatletiek krijgen de pedagogische opdracht om ervoor te zorgen dat een basis wordt gelegd voor een leven lang sporten en bewegen én om ervoor te zorgen dat de jeugd kan groeien, zowel als sporter als persoon.

Hoe pas ik de kindgerichte atletiek toe in de praktijk

Bekijk de video over de visie op jeugdatletiek
Lees de volledige kindgerichte atletiek
Sportief coachen

Sportief Coachen

Het gedrag van trainers en coaches is erg bepalend voor de sfeer binnen een club. Een veilige sportomgeving waarin sporters zich optimaal ontwikkelen creëer je bijvoorbeeld door rustig te blijven, een compliment te geven en te vertellen hoe het beter kan.

Hoe krijg je dat voor elkaar?

Om trainers, coaches en bestuurders te helpen een veilige sportomgeving te creëren is het traject ‘Sportief Coachen’ ontwikkeld. Het doel van dit traject is om binnen een vereniging tot een gezamenlijke visie en gezamenlijke afspraken te komen over de begeleiding van sporters. De inhoud van dit traject sluit aan op de Jeugdvisie van de Atletiekunie, van waaruit vele clubs werken en waar bij trainersopleidingen (niveau 2, 3 en 4) veel aandacht aan besteed wordt.

Kosten

Het Sportief Coachen traject kost €200,-; hiervan betaalt de Atletiekunie de helft.