Lopen in de kou: wapen je tegen de winter!
Hardlopen kan bij bijna elk weertype en elke temperatuur. Het is één van de redenen dat zoveel mensen graag lopen. Schoenen aan en gaan! Het is echter wel belangrijk je te wapenen tegen de omstandigheden van het moment. We zitten nog in de herfst, maar de winter staat voor de deur, de eerste autoruiten zijn alweer gekrabd. Hoe zorg je dat je goed beschermd bent tegen kou en andere elementen en de hele winter lekker kunt blijven lopen?
Het ligt misschien voor de hand, maar bij stevige kou is het belangrijk dat je kleding in orde is, zodat al je lichaamsdelen goed bestand zijn tegen de winterse temperaturen. Want kou kan leiden tot vervelende klachten en zelfs resulteren in onderkoeling. Je wilt dus warm blijven, maar tegelijkertijd geen hinder van je kleding ondervinden tijdens het lopen.
Bovenlichaam
Zeker wat je bovenlichaam betreft is ‘kleed je in laagjes’ een veelgehoorde opmerking. Liever drie dunnere lagen over elkaar heen dan één of twee dikke. Maar waar dienen die verschillende laagjes dan precies voor? De onderste laag is er om het transpiratievocht af te voeren, zodat de huid relatief droog blijft. Denk bijvoorbeeld aan thermisch ondergoed. Het kan een shirt zijn zonder mouwen, maar ze zijn ook verkrijgbaar met korte of lange mouwen. De tweede laag is er voor de warmte-isolatie en kan een trui of sweater zijn, van wol of polyester-fleece.
Op niet al te koude dagen zonder regen of veel wind heb je aan deze twee lagen voldoende. Is het echt koud en is er sprake van neerslag en koude wind, dan kun je de derde, buitenste laag aantrekken. Kies hiervoor een ademend, winddicht en waterafstotend jack. De benoemde lagen zijn overigens slechts richtlijnen. Probeer vooral verschillende combinaties uit bij verschillende weertypes om uit te zoeken wat voor jou het beste werkt. En let op, ook al is het koud: pas op voor oververhitting!
Benen
Dan de benen. De strakke runningtights zijn er in zomer- en winteruitvoering. De wintertights zijn warm en vaak vochtafstotend. Kies eronder voor een onderbroek die, net als het onderste shirt, het vocht afvoert en de huid droog houdt. En drooghouden is ook belangrijk voor de voeten. Katoenen sokken worden nat, waardoor de voeten te veel afkoelen. Bovendien heb je met natte sokken grote kans op blaren. Kies daarom voor sokken van materiaal dat het vocht afvoert, zodat de huid van de voeten droog blijft tijdens het lopen.
Hoofd en handen
Ten slotte zijn er nog het hoofd en de handen. Maatregelen om je hoofd warm te houden zijn bij de meeste mensen wel bekend, maar zorg bij kou wel dat je die maatregelen ook treft, want veel warmte verlaat het lichaam via je hoofd. Draag dus een hoofdband, oorwarmers of een muts. Voor je handen zijn er speciale, lichte handschoenen (running gloves), maar is het bar koud, kies dan voor gevoerde wanten.
En dan nog dit: ga niet buiten hardlopen als het glad is. Blessures als gevolg van wegglijden (bijvoorbeeld liesblessures) of vallen liggen op de loer en dan kun je lang uitgeschakeld zijn.