Looptrainers reizen massaal af naar Papendal
Rond half 9 betreden de eerste hardloopschoenen het congrescentrum op Papendal. Ai, startvakken… bij welk startvak moet ik me ook alweer melden? Zodra deze informatie boven water is gehaald, neemt iedereen het welkomstpakketje in ontvangst. Het deelnemersshirt wordt uitgebreid bekeken en door enkele enthousiastelingen meteen aangetrokken. Het feest kan beginnen!
Eerst is er koffie/thee en wordt er bijgepraat met collega-trainers. Het loopsportplein stroomt langzaam vol, de sfeer is gemoedelijk. Rond kwart voor tien heet Susan Krumins alle 1100 looptrainers van harte welkom via een audio-podcast. “Zonder haar clubtrainers was ze nooit gekomen waar ze nu staat”. Een mooie boodschap van Nederlands’ meest enthousiaste hardloopster.
“Waarom sport jij eigenlijk?”
Om tien uur is het tijd voor actie. Iedereen zoekt zijn of haar 1e workshoplocatie op en gaat aan de slag. Jill Besuijen zorgt meteen voor een relaxte sfeer met een ontspanningsoefening uit de sportpsychologie. Na vier minuten heeft ze een zaal met ontspannen deelnemers die de aandacht volledig op de bevlogen sportpsychologe richten. Jill legt uit dat deze oefening heel geschikt is om wedstrijdspanning te reguleren. Ze behandelt het mentale aspect van trainen en training geven en belicht daarbij de thema's motivatie en focus. Jill zet de deelnemers regelmatig zelf aan het werk. Met de Sport Motivation Scale (Burken, 2004) meten ze hun eigen motivatie op sport (“Waarom doet u aan sport?”). Ze krijgen 22 vragen voorgelegd en geven antwoord in een schaal van 1 tot 7 (waarbij 1 helemaal niet waar is en 7 helemaal waar). Met de uitkomst krijgen ze inzage in hun eigen motivatie: is deze vooral intrinsiek, komt het uit henzelf of is het extrinsiek en triggert de omgeving ze om aan sport te doen of omdat de uitkomst iets oplevert? Een mooie tool om inzicht te krijgen in de motivatie van de atleten in je trainingsgroep.
Creatieve trainingsvormen voor hardlopen
Pauline van Norden laat haar groep kennis maken met creatieve trainingsvormen voor hardlopen. Dit levert soms komische situaties op. “Jullie gaan een rondje om het veld lopen en zorgen ervoor dat jullie aan het eind in orde van grootte lopen. Dus de kleinste voorop, de langste achteraan” “En let op, er wordt niet gepraat en niet gewandeld!”, aldus de opdracht van Pauline. Het lukt aardig, sommigen moeten nog gauw iets versnellen om in de juiste positie te komen, maar Pauline beloont de groep met een 8. De opdracht wordt lastiger: “en nu nog een keer, maar dan eindigt de jongste van de groep vooraan en de oudste achteraan”. Dit wordt al iets ingewikkelder maar met flink wat gebarentaal komen ze een heel eind. Leuke opdrachten die het ijs in een groep breken en meteen zorgen voor opgewarmde spieren. Vervolgens voert Pauline de intensiteit iets op. Ze plaatst een rode pion in de ene hoek en een groene in de andere. Op de vraag “is dit jouw eerste Looptrainersdag?” rent de “ja"-groep naar de groene pion en weer terug en de “nee"-groep naar de rode pion. Op deze manier kun je eindeloos variëren.
Loopsportplein
Op het Loopsportplein is het gezellig druk. Ruim 25 standhouders bieden hun producten en diensten aan. Er wordt volop getest, geproefd, gesmeerd, gelezen en aangeschaft. Bij de fotowand van de NS laten de trainers zich met hun clubgenoten vereeuwigen; leuk souvenir voor aan de muur in de sportkantine!
Verlenging samenwerking Yakult en Herzog Medical
Yakult en de Atletiekunie blijven samenwerken om Nederland in beweging te brengen via de beginnerscursus Start to Run. Vanuit de bedrijfsfilosofie ‘Working on a healthy society’ blijft Yakult als titelsponsor aan de grootste hardloopcursus verbonden.
Herzog Medical en de Atletiekunie zijn verheugd met de verlenging van hun partnership tot minimaal 2021. Sinds 2017 is Herzog Medical als ‘official recovery partner’ aan de Atletiekunie verbonden en maken topatleten en de medische staf van de Atletiekunie bij internationale toernooien en trainingsstages naar volle tevredenheid gebruik van zowel de Compry Cool als de Compry Recovery systemen.
Beide samenwerkingen zijn vandaag onder het toeziend oog van 1100 looptrainers op feestelijke wijze verlengd.
Running Blind – meest innovatief in de loopsport
Tijdens de borrel sluit Eric van der Burg, voorzitter van de Atletiekunie, de dag af met de uitreiking van De Loper-award. Deze award wordt toegekend aan een persoon, een vereniging of organisatie die op innovatieve wijze iets toevoegt aan de loopsport. Running Blind is unaniem gekozen als meest innovatief in de loopsport. Hardlooptrainster Annemiek Verbeek en Joost van Gent, hardloper met een visuele beperking, nemen met een grote glimlach de award in ontvangst. “Dit zagen wij niet aankomen”, grapt Joost lachend. Running Blind vergroot letterlijk de wereld van visueel-beperkten. Zij pleiten ervoor dat een reguliere loopgroep openstaat voor blinden en slechtzienden. Met een beetje goede wil en creativiteit kan deze groep prima meedraaien in een reguliere trainingsgroep. Annemiek roept de aanwezige trainers dan ook op om open te staan voor lopers met een visuele beperking!
Na een welverdiend hapje en drankje keert de rust langzaam weer terug op Papendal en kunnen de clubs zich opmaken voor een hoop nieuwe inzichten en oefenstof. Volgend jaar vieren we de jubileum-editie (25 jaar) op zaterdag 7 november 2020!
Foto's: Tim Buitenhuis