Integratie auditief beperkte atleten bij atletiekclubs
De KNDSB (Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond) en Gehandicaptensport Nederland zijn met de Atletiekunie in gesprek gegaan over de integratie van de doelgroep auditief binnen de atletieksport.
Ongehoord Sportief
Mensen met een auditieve beperking zijn slechthorend of doof. Het gehoor is dusdanig slecht, dat het verstaan van spraak via het gehoor (met of zonder het gebruik van gehoorapparatuur) moeilijk tot onmogelijk is. In Nederland zijn circa 40.000 mensen doof en 1 miljoen mensen slechthorend. Uit een onderzoek van Mulier Instituut en Kenniscentrum Sport blijkt dat de sportparticipatie van mensen met een auditieve beperking achterblijft bij die van mensen zonder beperking. Ongehoord Sportief is een samenwerkingsverband tussen partijen uit de sport (Gehandicaptensport Nederland en de KNDSB) en partijen met expertise over de doelgroep auditieve beperking. Gezamenlijk gaan zij de uitdaging aan om de sportparticipatie onder mensen met een auditieve handicap te verhogen en de belemmeringen uit de weg te halen.
De Atletiekunie is positief over de integratiemogelijkheden van mensen met een auditieve beperking bij atletiekclubs. In de meeste gevallen zullen atleten met een auditieve beperking gewoon mee kunnen sporten in het reguliere clubverband. Een mooi voorbeeld is Elaine den Exter. Zij traint mee in een horende groep bij Rotterdam Atletiek. Lees hier haar verhaal.
Begeleiding voor clubs
Om de integratie naar de reguliere sportbonden te stimuleren heeft Ongehoord Sportief een bijscholingscursus ontwikkeld voor trainers waarin zij leren hoe je sporters met een auditieve beperking kunt begeleiden.
Integratie doelgroep auditief naar reguliere sportbonden
In de aankomende twee jaar (2020-2021) worden de leden van de KNDSB gestimuleerd zich over te schrijven naar de reguliere sportbonden. De reguliere sportbonden zullen de formele verantwoordelijkheid dragen voor de organisatie van sport voor mensen met een auditieve beperking. Gehandicaptensport Nederland ondersteunt in dit proces en treedt op als vraagbaak voor zowel de sporters en verenigingen van de KNDSB als voor de reguliere sportbonden. De KNDSB zal vanaf 2022 een andere functie vervullen, waarin zij verantwoordelijk zijn voor het aanleveren van informatie en kennis over de omgang met mensen met een auditieve beperking in de sport en voor de organisatie en financiering van nationale selecties en internationale uitzendingen. Daarnaast blijft zij bestaan als belangenbehartiger voor mensen met een auditieve beperking.
Vragen of interesse? Neem contact op met Marloes van Amerongen, afdeling breedtesport