Speerwerper Jaap van der Poll overleden
Oud-speerwerper Jaap van der Poll is maandag op 95-jarige leeftijd in zijn woonplaats Castricum overleden. Hij was één van de Nederlandse deelnemers aan de omstreden Olympische Spelen in Berlijn in 1936. Daar bleef een topprestatie uit door een niersteen.
Van der Poll was op atletiekgebied de oudste nog in leven zijnde Nederlandse olympiër. Hij behoorde in de jaren dertig tot de speerwerptop in Nederland en nam deel aan de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Daar kwam hij, gehinderd door niersteenklachten, niet verder dan de kwalificatieronde.
Jaap van der Poll, die als lid van AV\'23 van 1935 tot en met 1937 Nederlands kampioen speerwerpen was, werd in 1938 door zijn werkgever, de Nederlandsche Handel-Maatschappij, naar Nederlands Oost-Indië uitgezonden, waar hij op Java in een suikerfabriek ging werken. Nog datzelfde jaar werd hij speerwerpkampioen van Java.
Na de Japanse overval op Pearl Harbor in december 1941 werd Jaap van der Poll onder de wapenen geroepen en vocht hij als sergeant bij de KNIL enige tijd tegen de Japanners. Hij werd echter gevangen genomen en kwam eerst in een kamp in Singapore en tenslotte in het Japanse Fukuoka terecht, waar hij gedurende tweeënhalf jaar als krijgsgevangene in de Japanse mijnen werkte.
In januari 1947 keerde Jaap van der Poll terug naar Nederland, waar hij in eerste instantie betrokken raakte bij de werving van sportleraren voor de KNIL. Het jaar erop kreeg hij een baan aangeboden bij bedrijfsadviesbureau IJdo in Amsterdam. Deze werkgever verruilde hij in het najaar van 1953 voor Hoogovens in IJmuiden, waar hij bij de afdeling Bedrijfsorganisatie in dienst trad.
Van der Poll, die kort na zijn terugkeer zijn atletiekhobby weer had opgepakt, nam sindsdien als lid van de Nederlandse ploeg nog vele malen deel aan interlandwedstrijden. Hij bleef als speerwerper actief tot ver in de jaren vijftig, eerst als lid van V&L, vervolgens van AAC en tenslotte van het Velsense Suomi, waar hij ook nog enige tijd actief was als trainer.
In 1972 maakte Van der Poll, sinds 1969 woonachtig in Castricum, gebruik van de mogelijkheid om vervroegd uit te treden. In de jaren die volgden nam hij binnen zijn gezin de huishoudelijke taken op zich en ontwikkelde zich daarnaast tot een verdienstelijk amateur-kunstschilder en tekenaar. Sinds 2000 woonde hij op zichzelf.