SMA bij AV Weert
Mediweert is, onder meer, een Sportmedisch Adviescentrum (SMA) en centrum voor sportmedische en diagnostische begeleiding in Weert. De stichting is een dochter van het plaatselijke ziekenhuis. Zes jaar geleden kwam samenwerking op gang met de plaatselijke atletiekvereniging. Dat leidde ertoe dat Mediweert haar “buitenpoli” vestigde in het clubgebouw op de nieuwe accommodatie die AV Weert enkele jaren geleden in gebruik nam. De leden kunnen daardoor gebruik maken van uitgebreide sportmedische faciliteiten. Een gezondheidscentrum op een sportcomplex? Het is minder vreemd dan het op het eerste gezicht lijkt. Dat heeft alles te maken met de doelstelling van Mediweert: sportmedische begeleiding bieden op hoog niveau. En waar kun je dat beter doen dan op de plek waar die sporters zelf aanwezig zijn - een locatie bovendien die goed bereikbaar is aan de rand van de stad. De atletiekbaan en het clubgebouw van AV Weert worden omringd door hockeyvelden, een grote LOOT-school met sporthal en een campus waar onder meer volleyballers en basketballers wonen. ‘Dit is de plek waar we onze dienstverlening kunnen aanbieden’, zegt Joris Maas glimlachend. Hij is directeur van Mediweert en werkt al zes jaar samen met de atletiekvereniging. Drie jaar geleden werd die samenwerking bekrachtigd in een sponsorrelatie - die onlangs voor nog eens drie jaar is verlengd.
Mediweert biedt de vereniging niet alleen een stevige financiële ondersteuning. Het SMA maakt tegen een vergoeding gebruik van een deel van het clubgebouw. Een van de kleinere ruimten is ingericht voor fysiotherapeutische werkzaamheden. Het ruime krachthonk dient als oefenruimte voor de patiënten en andere klanten van Mediweert. Tot die klanten behoren een volleybal- en basketbalvereniging, waarvan de topselecties trainen in het krachthonk van AV Weert.‘Dat vergt dus een goede afstemming’, zegt Harry Peters, bestuurslid en sinds vorige week voorzitter van de atletiekvereniging. ‘Globaal is de afspraak dat Mediweert een derde van de tijd gebruik maakt van het krachthonk en wij twee derde.’ ‘Dat betekent dat wij hier vooral overdag zitten en met name op de drukke dinsdag- en donderdagavond wegblijven’, zegt Maas. De afspraak is concreet terug te vinden op het rooster dat in de krachtruimte hangt. Maar er is de nodige flexibiliteit. ‘Het is vooral een kwestie van goed en helder communiceren’, aldus Peters.
De atletiekbaan biedt het SMA extra mogelijkheden. ‘Wij gaan steeds meer in de richting van een sportmedisch diagnostisch centrum en dan wil je allerlei testen kunnen doen. Daarvoor kunnen we hier goed terecht’, zegt Maas.In het kader van de samenwerking heeft AV Weert de regel ingesteld dat nieuwe leden van 35 jaar en ouder verplicht zijn hun fysieke belastbaarheid te laten bepalen bij Mediweert, vanwege een verhoogde kans op hart- en vaatlijden. Dat betekent, zegt Maas, natuurlijk inkomsten voor zijn centrum. Maar de atletiekvereniging ziet het als een belangrijke en nuttige drempel. Mediweert geeft de betrokkenen een verantwoord trainingsadvies mee. En veel sporters krijgen de kosten geheel of gedeeltelijk vergoed als ze een aanvullende ziektekostenverzekering hebben.‘Je hebt in het leven geen garanties, maar als vereniging wil je wel graag weten of iemand gezond genoeg is om te sporten en op welk niveau hij of zij dat dan kan doen’, zegt Peters. ‘Dan ben je professioneel bezig.’ Dat besef is versterkt nadat er binnen de vereniging enkele incidenten zijn geweest rond gezondheid van sporters.
Ook bestaande leden kunnen, bijvoorbeeld bij blessures, profiteren van de samenwerking. Mediweert heeft onder meer sportfysiotherapie, sportpodotherapie, sportdiëtetiek en sportpsychologie in haar pakket. Peters: ‘Voor ons als vereniging is het positief dat je leden niet verliest doordat ze vanwege een blessure hun lidmaatschap opzeggen. Bij Mediweert krijgen ze een goed advies over wat ze nog wél kunnen doen. Voor een loper die geen marathon meer aankan, hebben we hier bijvoorbeeld allerlei sportieve en recreatieve wandelgroepen. Dat is de vertaling die wij dan maken.’
Is deze vorm van samenwerking voor iedere vereniging weggelegd, mits ze uiteraard een goede partner kunnen vinden?
Peters en Maas wijzen erop dat medegebruik van een accommodatie goed geregeld moet worden. ‘In ons geval hadden we te maken met de gemeente, die een eigenaar is van een deel van het pand, en met de hypotheekverstrekker. Ook bij de verzekeraar moet je het goed vastleggen’, zeggen beiden. Nog een voorbeeld: het schoonmaken van de ruimten die Mediweert gebruikt is geprofessionaliseerd. Peters onderstreept dat bij een dergelijke samenwerking de leden van de vereniging goed geïnformeerd moeten worden. Dat gebeurt al via stukjes in het clubblad en op de website, en via een presentatie op de algemene ledenvergadering. Maar een informatieavond over blessures of het in samenwerking opleiden van trainers behoort ook tot de mogelijkheden. ‘Je moet er bekendheid aan geven, zeker bij de groepen die zelden of nooit op de accommodatie komen, zoals onze wandelaars.’
Tekst en foto: Cors van den Brink