Schippers en Martina atleten van het jaar 2012
Marlou van Rhijn beste paratlete, Tim Dekker atletiektalent 2012
Tijdens de jaarafsluiting van de Atletiekunie op Olympisch Trainingscentrum Papendal zijn sprinter Churandy Martina en meerkampster Dafne Schippers uitgeroepen tot beste Nederlandse atleten van 2012. Beste paratlete is Marlou van Rhijn, atletiektalent is Tim Dekker.
Dafne Schippers: \"Plaatsing voor Spelen was mooie stap\"
Veelzijdiger dan een meerkampster
Dafne Schippers (20, Hellas Utrecht), lid van het AA-Drink Talententeam van de Atletiekunie presteerde het hele jaar op hoog niveau. Tijdens het indoorseizoen (januari-maart) verbeterde ze haar persoonlijke records op de 60 meter (7.19 sec.) en 60 meter horden (8.18 sec.). Bij de WK Indoor behaalde ze op de 60 meter een plaats in de halve finales. Eerder werd ze Nederlands indoorkampioene op deze afstand. Schippers\' zomerseizoen startte (eind mei) uitstekend bij de IAAF Permit Meeting in Götzis. Op dit officieuze wereldkampioenschap meerkamp werd ze zevende met een persoonlijk zevenkamprecord van 6360 punten. Ze verzekerde zich bovendien van deelname aan de Olympische Spelen. Op de Europese Kampioenschappen in Helsinki veroverde ze individueel een vijfde plaats op de 200 meter en met het 4x100 meter estafetteteam een zilveren medaille. En passant werd ze Nederlands kampioene 100 meter en verspringen. Tijdens de Olympische Spelen werd ze twaalfde in de eindrangschikking op de zevenkamp. Het estafetteteam 4x100 meter estafette, met Schippers als tweede loopster liep in de series een nieuw Nederlands record (42.45 sec.), om uiteindelijk zesde te worden in de finale.
De Atletiekunie sprak met Dafne Schippers:
Waar ben je dit jaar het meest tevreden over?
\"De plaatsing in Götzis voor de Olympische Spelen is een mooie stap geweest. De zilveren EK-medaille met de 4x100 meter kwam een beetje onverwacht maar was natuurlijk prachtig. Over Londen was ik wel tevreden, al had ik stiekem gehoopt iets hoger te eindigen.\"
Hoe beleefde je de Olympische Spelen?
\"Toen ik voor het eerst het volle stadion binnenkwam kreeg ik kippenvel, 80.000 mensen, en wat een kabaal, echt een super ervaring.\"
Wat zijn je plannen voor 2013?
\"Indoor ga ik sprinten en mij proberen te plaatsen voor de EK Indoor. In de zomer wil ik eerst naar de EK onder 23 in Tampere. Ook daar ga ik dan sprinten. Bij de WK Atletiek in Moskou doe ik de zevenkamp, en hoop de stap te kunnen maken naar een top 8 of top 10 klassering. Hopelijk is het te combineren met de 4x100 meter.\"
Wat zijn je lange termijn doelen?
\"We gaan nu werken naar Rio. Ik vind het lastig om te zeggen waar ik daar ga eindigen, het is toch nog vier jaar weg. Natuurlijk weet ik wel waar ik dan wil staan, maar ik moet daarvoor nog wel een stap maken.\"
Heb je ook een ultiem doel?
\"Een medaille op een WK of Olympische Spelen.\"
Dafne Schippers prolongeert hiermee haar titel uit 2011 van beste Nederlandse atlete van het jaar. John Bos, interim-directeur Atletiekunie reikte de prijs uit aan Dafne Schippers.
Churandy Martina: \"Volgend jaar wil ik wéér winnen\"
Dubbel EK-goud, drie Olympische finales en drie Nederlandse records
Churandy Martina (28, Rotterdam Atletiek) presteerde het hele zomerseizoen op wereldniveau. Niet alleen in de Diamond League-wedstrijden waar hij op de 200 meter bijna de eindoverwinning voor zich opeiste, maar ook in eigen land bij de FBK-Games in Hengelo (winst op de 100 meter) en tijdens de ASICS NK Atletiek op de 100 meter. Eind juni was hij de beste Europese atleet tijdens de EK Atletiek met twee gouden medailles, op de 200 meter individueel en op de 4x100 meter samen met Brian Mariano, Giovanni Codrington en Patrick van Luijk. Op de Olympische Spelen scherpte Martina het Nederlands record op de 100 meter aan tot 9.91 sec. In Lausanne deed hij dat op de 200 meter: 19.85 sec. Ook buiten de atletiekwereld werd Martina\'s positieve uitstraling opgemerkt. Zo gaf hij in Londen de hockeydames voor hun Olympische halve finale een peptalk, interviewde hij voor de NOS op de terugreis met de NOC*NSF-trein andere Olympische sporters en werd hij dinsdag jl. uitgebreid in het zonnetje gezet tijdens het Sportgala.
Churandy Martina reageerde vanuit Florida, USA als volgt na zijn verkiezing: \"Ik ben heel blij dat ik atleet van het jaar ben geworden. Ik heb mijn best gedaan. Ik heb het hele seizoen goed gelopen: goede Europese kampioenschappen en ook bij de Olympische Spelen heb ik een paar goede wedstrijden gelopen. Ik ga er voor om het volgend jaar beter te doen en weer te winnen. Ik wens iedereen een zalig kerstfeest en een sportief nieuwjaar.\"
Churandy Martina volgt meerkamper Eelco Sintnicolaas op, die in 2010 en 2011 was uitgeroepen tot beste Nederlandse atleet van het jaar. Paul Hartman, Sports Marketing Executive van official Atletiekunie-partner ASICS overhandigde de jaarprijs aan Caroline Feith, manager van Martina.
Marlou van Rhijn: \"Wow, wat een ongelofelijk jaar\"
Mer reuzenstappen wereldtopper
Marlou van Rhijn (21, Phanos Amsterdam) is uitgeroepen tot beste paratlete van 2012. Een groep specialisten onder leiding van bondscoaches van het Dutch Parathletics Team Guido Bonsen en Arno Mul vond unaniem dat Van Rhijn de beste van het DPT was.
De atlete die sprint op twee kunststof blades en daarom vaak vergeleken wordt met Blade Runner Oscar Pistorius heeft dit jaar een bliksemcarrière. Half mei tijdens de Lotto Baancircuitwedstrijd in Hoorn verraste ze iedereen met twee wereldrecords op de 100 en 200 meter in haar klasse T43. Prompt werd ze door de media ‘Blade Babe\' genoemd. Na twee keer goud op de EK Gehandicapten in Stadskanaal beleefde ze haar finest moments tijdens de Paralympics in Londen: een gouden medaille op de 200 meter en een zilveren medaille op de 100 meter, met wereldrecordtijden van 13.27 sec. op de 100 meter en de 26.18 sec. op de 200 meter.
De Atletiekunie sprak met Van Rhijn\'s coach Guido Bonsen:
Had je durven dromen van deze reuzenstappen?
\"Marlou heeft in oktober 2011 een hele bewuste keuze gemaakt en alles aan de kant gezet met als doel Londen te halen. In januari 2012 heeft ze voor het eerst op wedstrijdblades gelopen. Sindsdien ging alles zo hard. Na haar records in Hoorn was het hoofddoel heel blijven tot Londen. Het geloof dat dit allemaal kon was er wel, maar zo snel, nee, dat niet.\"
Marlou gaat vanaf 1 januari aanstaande weer full focus trainen. Kijk je ook al naar Rio 2016?
\"In 2013 gaan we naar de WK in Lyon, daar wordt de 200 meter voorlopig voor het laatst gehouden in Marlou\'s categorie. Daarna staan de 100 en 400 meter op het programma. De 400 meter wil ik daarom ook in haar programma opnemen. Dat is een ingewikkelde opdracht op blades. Het is erg belastend voor je rug, knieën en heupen om zo\'n hele ronde af te leggen. In 2016 kan ik pas echt beoordelen of het geslaagd is. Verwacht geen wonderen: Pistorius heeft er 7 jaar over gedaan om zich te verbeteren van 52 naar 45 seconden.\"
Gaan we haar zien op de NK Atletiek?
\"Natuurlijk zoeken we de competitie op, want juist dan kun je je verbeteren. In 2013 valt de NK samen met ons WK. Na 2013 hoop ik dat ze mee kan strijden voor een finaleplaats op de NK 400 meter.\"
Marlou van Rhijn volgt Marije Smits op, die in 2011 de prijs van beste paratlete won. Van Rhijn werd dinsdag 18 december jl. tijdens het NOC*NSF Sportgala ook uitgeroepen tot gehandicapte sporter van 2012. Frank Jol, Atletiekunie-supplier en prothesemaker voor het Dutch Parathletics Team reikte op Papendal de prijs uit aan Marlou van Rhijn.
Tim Dekker: \"Nooit gedacht aan WJK-medaille\"
Tim Dekker (19, AV Gouda) is door de Technische Staf van de Atletiekunie uitgeroepen tot talent van het jaar 2012. De junior werd in het indoorseizoen Nederlands kampioen 60 meter horden (7.97 sec.) én zevenkamp. In zijn meerkamp verbrak hij daarbij het Nederlands juniorenrecord van Eelco Sintnicolaas en bracht het op 5683 punten. Zijn zomerseizoen deed daar niet voor onder. Eerst werd hij Nederlands kampioen op de 110 meter horden (13.92 sec.), daarna behaalde hij bij de Wereldjuniorenkampioenschappen in Barcelona een bronzen medaille op de tienkamp. De Atletiekunie interviewde Tim Dekker:
Zag je jezelf vooraf als kandidaat voor een WJK-medaille?
\"Nee, totaal niet. Ik kwam als achtste binnen in Barcelona met 7476 punten. Mijn doel was het behalen van een top 6-positie. Ik heb geen moment gedacht aan een medaille. Ik verbeterde mij naar 7815 punten.\"
Je bent hordekampioen in- en outdoor. Ooit gedacht aan specialisatie?
\"Bij de B\'s (16-17 jaar) was ik hordeloper en zag ik mijzelf nog niet als meerkamper. Dat kwam pas vanaf 2011. Nu ben ik daar wel van overtuigd.\"
Je verbrak Eelco Sintnicolaas\' indoorrecord op de zevenkamp. Heb je ook al plannen voor zijn tienkamprecord dat hij dit jaar in Götzis vestigde?
\"Zou ik niet erg vinden, maar ik ben daar echt nog niet mee bezig. Belangrijker vind ik het proces hoe ik als meerkamper verder kan groeien.\"
Wat zijn je plannen voor 2013?
\"Hoofddoel is Tampere, waar de EK onder 23 jaar wordt gehouden. De WK Atletiek is nog erg hoog gegrepen, daar moet je zeker meer dan 8000 punten voor halen. In mei ga ik naar Desenzano voor een tienkamp. Daar wil ik mij kwalificeren voor de EK.\"
Tim Dekker volgt Jamile Samuel op die in 2011 talent van het jaar werd. Dekker werd eerder deze week genomineerd door NOC*NSF voor sporttalent van 2012. Die prijs ging echter naar BMX-er Laura Smulders. De Atletiekunie-prijs werd op Papendal uitgereikt door Ellen van Langen, Olympisch kampioene 800 meter in 1992 en bestuurslid van de Atletiekunie.
Topjury bepaalde beste Nederlandse atleet en atlete van het jaar
De verkiezing van de beste atleet en atlete van het jaar 2012 had dezelfde opzet als in de voorafgaande vier jaar. De stemming is verricht door een topjury van negen mensen. Deze jury bestaat uit zes voormalige topatleten en drie functionarissen van de Atletiekunie. De eerste drie leden zijn vrouwen: Ellen van Langen (o.a. Olympisch kampioen 800 meter in 1992), Jacqueline Poelman (bronzen medaillewinnaar bij de Europese Kampioenschappen 200 meter indoor 1994 en 2005) en Marjan Olyslager (Nederlands recordhoudster 100 meter horden). Voorts drie mannen die hun topatletieksporen hebben verdiend en in 2008 hun carrière op het allerhoogste niveau hebben beëindigd: Rens Blom (wereldkampioen polsstokhoogspringen 2005), Chiel Warners (5de op de tienkamp bij de Olympische Spelen van 2004) en Kamiel Maase (Nederlands recordhouder 5000, 10000 meter en op de marathon). De Atletiekunie stemde mee via interim-directeur John Bos, technisch directeur Peter Verlooy en Media Officer Eric Roeske.
Kort na het bekend worden van de resultaten van de Europese Kampioenschappen Cross in Budapest zijn door de Technische Staf van de Atletiekunie de kandidaten voor de jaarprijzen bij de jury voorgedragen. Zowel de technische staf als de jury waren unaniem van mening dat bij de mannen alleen Churandy Martina gekandideerd moest worden. Bij de vrouwen was naast Dafne Schippers ook Adrienne Herzog (brons op de EK Cross) voorgedragen. Schippers won van Herzog met 7 tegen 2 stemmen. De Atletiekunie hechtte eraan de prestaties op (vrijwel) alle evenementen van het kalenderjaar 2012 mee te nemen in de verkiezing, dus inclusief de EK Cross van zondag 9 december. Dit in tegenstelling tot veel (internationale) verkiezingen die in oktober of november al ‘sluiten\'.
Tekst: Eric Roeske, Media Officer Atletiekunie (Persbericht)
Foto\'s in de collages zijn van Helène Wiesenhaan, Soenar Chamid, Karel Delvoye (VI-Pictures), Erik van Leeuwen en Coen Schilderman
Foto\'s jaarafsluiting: Debby van der Schilt