NOC*NSF certificeert Nationaal Topsport Centrum Sittard
Binnen het talentencentrum Sittard, waarmee de Atletiekunie in september 2009 is gestart, is sinds maandag een officieel Nationaal Topsport Centrum (NTC) polsstokhoogspringen gehuisvest. Onder het talentencentrum valt tevens het Regionaal TrainingsCentrum (RTC) sprint/horden, hoogspringen, verspringen, hinkstapspringen, kogelstoten, discuswerpen en meerkamp. Het NTC en RTC delen vrijwel alle faciliteiten en trainen op dezelfde atletiekaccommodatie onder leiding van de Atletiekunie. Dat is de reden dat dit geheel wordt aangemerkt als talentencentrum. Omdat er in CTO (Centrum voor Topsport en Onderwijs) Papendal geen full-time programma polsstokhoogspringen kon worden gefaciliteerd heeft de Atletiekunie gekozen voor Sittard als basis voor deze discipline.
Het NOC*NSF legt een aantal strenge eisen op aan de status van Nationaal Sport Centrum. De peilers onderwijs, huisvesting en sport zijn erg belangrijk. Zo moeten er uiteraard adequate sportvoorzieningen in de buurt zijn, zoals een atletiekbaan, krachtruimte. Maar ook het onderwijs en de paramedische voorzieningen moeten in de buurt liggen waar de sporters zijn gehuisvest.
Inspanningen beloond
Atletiekunie-bondscoach polsstokhoogspringen Georges Friant traint de atleten in het NTC en is al meer dan 30 jaar voortrekker van het polsstokhoogspringen in Nederland. Friant: \"Ik ben blij dat de jarenlange inspanningen om van Nederland een waar polsstokhoogspringland te maken nu door NOC*NSF wordt beloond met een officieel Nationaal Topsport Centrum voor onze mooie discipline.\"
Samenwerking
De gemeente Sittard-Geleen en de provincie Limburg hebben het talentencentrum van meet af aan als voornaamste investeerders ondersteund. Provincie en gemeente hebben de intentie om het talentencentrum de komende acht jaar te ondersteunen in de exploitatie. Het talentencentrum is georganiseerd naar het plan dat door Rens Blom en zijn collega\'s in opdracht van gemeente, provincie en Atletiekunie is geschreven.
Gedeputeerde Sport van de provincie Odile Wolfs reageerde na de bekendmaking enthousiast: \"In minder dan vier maanden tijd heeft de Atletiekunie, onder aanvoering van Rens Blom de certificering weten binnen te halen van NOC*NSF voor het Nationaal Training Centrum polsstokhoogspringen in de Limburg Sportzone. Een geweldige prestatie! De Sportzone in Sittard Geleen is één van de zestien beeldbepalende ontwikkelingen die wij als Provincie in Limburg aanjagen. Ik hoop van harte dat de in de Limburg Sportzone opgeleide polsstokhoogspringers voor de Olympische Spelen in 2012 goed warm gesprongen zijn en wens ze daarbij veel succes. Go for Gold!\"
Sportzone
Het NTC polsstokspringen, draagt met alle sport-specifieke voorzieningen die het met zich mee brengt uitstekend bij aan de ontwikkeling van de talentencentra binnen de sportzone. \"Het is enorm belangrijk dat de diverse sporten voorzieningen kunnen delen, denk aan paramedische en herstelvoorzieningen. Alleen dan kan een sportzone werkelijkheid worden,\" aldus Geert Ruigrok directeur Topsport Limburg. \"Door de toekenningen van NOC*NSF kan de sportzone uitgroeien tot een volwaardig trainingscentrum voor topsporters van de verschillende speerpunt sporten.\"
Rens Blom
Aanleiding om dit project uit te voeren zijn ervaringen die Rens Blom, wereldkampioen polsstokhoogspringen in 2005 in zijn imposante carrière in het buitenland tijdens trainingsstages heeft opgedaan.: \"Tijdens het sporten op schitterende locaties zoals Leverkusen, San Diego, Barcelona, Sydney, Brisbane, Stellenbosch, maar ook Papendal met alle gewenste faciliteiten, vroeg ik me af waarom een accommodatie als de atletiekbaan in Sittard niet eveneens kon uitgroeien tot een dergelijk trainingscentrum. Genoemde oorden waren volledig uitgerust met sporttechnische faciliteiten en paramedische verzorging. Op deze accommodaties werken professionals die dagelijks bezig zijn met topsporters. Het overgrote deel van de aangeboden voorzieningen zijn sportoverkoepelend.\"
Blom vervolgt: \"Eenmaal thuis in Sittard begon ik te dagdromen. De atletiekbaan in Sittard-Geleen ligt op een unieke locatie, met veel ruimte en mogelijkheden. Zou het ooit zover kunnen uitgroeien als op die stageplekken, waarbij alles in huis is om een sporter te laten uitgroeien tot een ware topper? Een plek waar je als sporter de hele dag kunt verblijven om uiteindelijk helemaal op te gaan in je eigen passie: sport. Een locatie die sport uitstraalt, waar professionals elkaar tegenkomen en hun ervaringen en wetenschap met elkaar delen. Een plek waar jonge talenten hun voorbeeld kunnen zien werken aan nieuwe grootse prestaties.\"
Na gesprekken met AV Unitas zijn de mogelijkheden onderzocht die de ontwikkeling van de Sportzone in Sittard-Geleen biedt, en heeft Blom zich ingezet om deze ideeën verder uit te werken in een projectplan voor een volwaardig talentencentrum. Dit is maandag dus bewaarheid geworden.