NKJ (slotdag): Dafne Schippers piekt ook op horden

Geplaatst op Zondag, 10 juli 2011
NKJ (slotdag): Dafne Schippers piekt ook op horden

De koningin van het NKJ luistert naar de naam Dafne Schippers. De atlete overtrof zichzelf ditmaal op de 100 horden. Haar derde record in drie dagen leverde met 13,38 seconden bijna weer een nationaal record op.

\"\"


Drie maal prijs

In de halve finale had ze op ontspanning al een 13,61 seconden op de klokken gebracht. Later op de middag in het zonnetje en een aangename sporttemperatuur van 25 graden vloog ze over de horden naar de tweede tijd ooit. \"Het ging lekker, ik voelde onderweg dat ik er toch nog eentje raakte met mijn hak, maar ik bleef in lijn. Dit zijn mooie opstekers voor de meerkamp\", glunderde de Hellas-atlete. Het lid van het AA-Drink talententeam heeft op de ranglijst aller tijden alleen nog Judith Vis met 13,36 seconden voor zich. Met drie starts en drie grote recordaanscherpingen kan Schippers met een goed gevoel op pad naar de echte grote toernooien. Koen Smet (Phanos) was met een hamstringblessure naar de kampioenschappen gekomen. In de finale vergat hij dit en stoof naar een nieuw persoonlijk record van 13,73 seconden. \"Ik kwam alleen voor het goud, want ik ben nu de enige A-junior die vier keer achtereen goud heeft gewonnen bij de A\'s zowel indoor als outdoor. Wellicht door die ontspannen houding loop ik deze tijd.\"
Het tweede lid van het AA-Drink Talententeam, Jamile Samuel (Phanos), won de 200 meter. \"Het was een vermoeiend weekend, maar ik ben blij met deze 23,34 seconden. In de halve finale dacht ik dat mijn 23,83 seconden al bijna maximaal was.\"

\"\"
Koen Smet
\"\"
Jamile Samuel

\"\"Wedstrijdspanning
De derde dag van het NKJ werd geopend met een nieuw Nederlands juniorenrecord kogelslingeren. Na vier keer ongeldig zwiepte Eva Reinders de slingerkogel tot 59,88 meter. Omdat er slechts zes deelneemster aanwezig waren had iedere werpster vooraf al de zekerheid van zes pogingen. In de vijfde poging vloog de kogel al ondanks een technisch zwakke worp tot ver over de 57 meter. In de laatste poging viel alles samen en naderde de Groningse de lijn van 60 meter tot op 12 centimeter. \"Omdat ik eindexamen HAVO heb gedaan ben ik lekker al zes weken vrij. Na een klein feestje ben ik serieus gaan toewerken naar het EJK. Vandaag had ik toch wat meer last van wedstrijdspanning dan anders, maar gelukkig kon ik me er na vier missers overheen zetten. In Tallinn zal ik voor een podiumplaats zeker over de 60 moeten komen, maar het vertrouwen daarin is vandaag flink toegenomen.\"

\"\"Het gaat straks verder!
Hoogspringster Claudia Aernaudts (\"klopt, ik heb Belgische voorouders\") verbeterde haar persoonlijk record met zes centimeter. Haar 1,72 meter was al goed voor goud, pogingen op 1,74 meter zijn een doel voor een volgend optreden van deze atlete van Triathlon. Bij het hinkstapspringen voor A-jongens werd in de laatste poging de 14 meter overschreden door winnaar Stefan de Vries (Hellas). Hij was met een record van 13,91 meter gekomen en scherpte dit flink aan tot 14,26 meter. Hoewel hij als laatste mocht springen, ging hij in de slotronde als eerste over de aanloop. De reden was dat hij direct door moest naar de series 200 meter. Hij plaatste zich direct voor de halve finale. \"In Amsterdam bij de senioren doe ik weer mee met ver en hinkstap, het kan allemaal nog een stuk verder.\" Mark Jacobs (GVAC) kende ook een prima weekend. Met goud op ver en zilver op polsstok greep hij twee plakken. \"Met de polsstok ben ik zes centimeter hoger dan ooit. De speer vloog zeven meter verder naar 56 meter en ook op de 100 meter bleef ik soepel binnen de elf seconden. Op naar een nieuw meerkamprecord.\"


Niets boven Groningen
Bij het kogelstoten was Gronings de voertaal. Maar liefst vier van de negen deelneemster zijn aangesloten bij Groningen Atletiek. Dat voorkwam niet dat de winst naar AV NOP ging. Corinne Nugter bewees haar vorm door drie keer over de EJK limiet van 14,toten. Haar winnende stoot knalde pas na 15,08 meter op de grond. Eva Reinders (Groningen Atletiek) pakte het zilver met een nieuw persoonlijk record van 14,29 meter. Zij had eerder al de limiet voor haar leeftijdsgroep (14,20 meter) behaald. Brons ging ook naar het hoge noorden, Louise Taatgen, voormalig meerkampster, liet na haar winst op hinkstapsprong met 13,19 meter zien ook nog steeds een hele goede werpster te zijn. Nugter won later op de middag ook relatief gemakkelijk het goud op discus. Goud was er eindelijk voor Maureen Koster (AV\'47). Na een sneue tweede plaats op de 800 meter nam ze op de 1500 meter zoveel voorsprong dat Marlin van Hal niet meer langszij kon komen. De driedaagse kampioenschappen werden afgesloten met het overgeven van een estafettestokje van AAV\'36 aan A.V. Sprint in Breda. De datum van de 2012 editie is nog niet bekend.

\"\"
Corinne Nugter
\"\"
Maureen Koster

Verslag B-junioren

\"\"Trilogie voor Hemelaar
Drie maal goud. Het is niet voor velen weggelegd. Dennis Hemelaar wist na zijn winst bij het kogelslingeren op vrijdag twee gouden plakken aan de verzameling toe te voegen. Toch was hij allerminst tevreden over zijn optreden bij het kogelstoten en discuswerpen. \"De afstanden bleven ver achter bij mijn verwachtingen. Zeker bij discus stond er een goede wind, maar viel ik steeds uit de ring.\" Hemelaar denkt nog niet aan specialiseren. \" Ik denk niet dat, als ik nu een keuze zou maken, ik veel verder ga werpen. Ik blijf dus ook bij de a-junioren alle drie de werponderdelen doen\". Zijn keuze voor het kogelslingeren komt enigszins verrassend tot stand. \"Mijn ouders wilden dat ik ook op zondag ging sporten. Ik kon toen kiezen uit zwemmen en kogelslingeren\". Een keuze die uiteindelijk goed heeft uitgepakt, getuige zijn vijfde plaats op de ranglijst allertijden.

Visser oppermachtig over de horden
Het enige dat nog ontbrak aan haar succesvolle weekeinde was een medaille. Op ‘haar\' onderdeel, de 100m horden, gaf Nadine Visser iedereen het nakijken. De 13,61 seconden bleek niet goed genoeg voor een nieuw persoonlijk record, iets waar ze vooraf stiekem op had gehoopt. \" Ik was slecht weg. Daarna duurde het te lang voordat ik in mijn ritme kwam. De tijd viel daarom een beetje tegen\". Visser kan uitstekend op de voeten op de horden. Toch is ze resoluut als naar haar voorkeur gevraagd wordt. \"Ik voel me meerkampster. Dat gaat goed en vind ik het leukste om te doen. Wellicht dat ik in de toekomst me toeleg op de horden. Voorlopig is dat nog niet aan de orde\". Visser komt tijdens het EJOF in actie op de 100m horden en zit bij de 4x100 meter ploeg.

\"\"
Nadine Visser
\"\"
Olaf van den Bergh

Van den Bergh pakt de dubbel
Na zijn overwinning op de 100 meter kon de dubbel niet uitblijven voor Olaf van den Bergh. De atleet van Prins Hendrik maakte de verwachtingen waar en won overtuigend zijn 400 meter, waarop hij ook start in Turkije. De race zag er overtuigend uit, vanzelfsprekend bleek het echter niet. \"Toen ik vanmorgen opstond had ik ontzettend stijve hamstrings door de races van zaterdag. Ik hoopte maar dat het bij het warmlopen minder zou worden. Ik ben er ingevlogen en uiteindelijk heeft het goed uitgepakt\". Van den Bergh kan op alle sprintafstanden uit de voeten. Toch heeft hij een lichte voorkeur. \"Ik doe de 400 meter niet het liefst, maar vind het wel de mooiste afstand. Er komt zoveel meer bij kijken dan een 100 meter. Dat vind ik mooi. Alleen het doodgaan is iets minder\".


Spannende finales op slotdag
Jules de Bont en Job Beintema lieten de toeschouwers het langst in spanning. Slechts 0.01 seconde restte tussen beide kemphanen op de 110m horden. Uiteindelijk was het outsider De Bont die met 14,31 seconde de overwinning mee naar Amsterdam mocht nemen. Zijn 14,25 in de series is goed voor de 12e plaats allertijden. Zoals vaker dit toernooi, werd het verspringen in de laatste poging beslist. Inge de Wolf vloog naar 5.77 meter en bleef daarmee Gabrielle Dwomoh ruim voor. Haar afstand was ook bij de junioren A goed geweest voor de nationale titel.

\"\"
Joost Ketel
\"\"
Vera van den Haak

EJOF gangers op dreef
De EJOF gangers maakten in Alphen aan de Rijn een goede indruk. Joost Ketel won bij afwezigheid van Jethro Obot het hoogspringen met 1.97 meter. Vera van den Haak dook op de 400 meter voor het eerst onder de 56 seconden. Haar 55.85 seconden is goed voor een 12e plaats allertijden. Jorijn de Mare liet zich niet verrassen op de 1500 meter. Nadat zijn clubgenoot en grootste concurrent Yared Stifanos met een valse start het veld moest ruimen, hield De Mare de race goed onder controle en met een ferme eindsprint 80 meter voor het einde liet hij de concurrentie kansloos. Na haar zilveren medaille bij de junioren A op de 3000 meter, liet Jip Vastenburg zich in haar eigen categorie niet verrassen. Op de 1500 meter, het onderdeel waar ze op het EJOF aan deelneemt, liet ze het niet op een eindsprint aankomen en passeerde ze solo de streep. Vastenburg is met Visser en de 4x100 meter ploeg bij de meisjes de grootste kanshebber op eremetaal. De estafetteploeg heeft echter te kampen met de nodige blessures, want zowel Naomi Sedney als Ruchama Juriën kwamen op de 200 meter niet in actie. Het is te hopen dat beide dames in Turkije in actie kunnen komen.

\"\"
Jip Vastenburg
\"\"
Tessa van Schagen wint de 200 meter


Tekst: Ivo van Haaren (B-junioren) en Wouter Schelvis (A-junioren)


Foto\'s: Erik van Leeuwen


De uitslagen zijn hier te vinden