Like never before

Geplaatst op Maandag, 1 juli 2013
Like never before

De rol van de accountmanager is het onderhouden van contacten met verenigingen, hen adviseren bij bijvoorbeeld beleids- en organisatievraagstukken en waar nodig actief ondersteunen, bijvoorbeeld bij de lobby voor een atletiekbaan. De accountmanager moet van alle topics die in de atletiekwereld spelen voor minimaal 80% op de hoogte zijn. Je ontkomt er dus niet aan om ook zelf te voelen en te ervaren hoe het is om atleet te zijn. En dus stond ik op een vrijdagavond aan de start van een baanwedstrijd: de tweede wedstrijd in een serie van zes Trackmeetings in Utrecht.

Meteen viel me de grote drukte, de ongedwongen sfeer en de diversiteit aan deelnemers en publiek op. De wedstrijden stonden open van junioren B t/m masters. Series op basis van opgegeven tijd, ongeacht geslacht of categorie. En daarmee schets je meteen het unique selling point van atletiek: atletiek is er altijd en voor iedereen. Die avond stonden bijna 600 atleten op de baan of in het veld. Het laatste startschot (voor de 3.000m) klonk om 22.54 uur, die deelnemers mochten finishen in het donker want om 23.00 uur moest het licht uit. En toch weinig gemor. Baanatletiek bloeit, zou je zeggen.

Hoe succesvol die avond ook was, het staat in schril contrast met andere ontwikkelingen. En zoals zo vaak spelen financiën daarbij een bepalende rol. Neem nu de ontwikkelingen rond het FBK-stadion in Hengelo. Het grootste baanatletiekevenement van Nederland dreigt te verdwijnen, omdat de gemeente zich aan de exploitatie van het stadion lijkt te willen onttrekken. Ik snap dat de gemeente Hengelo zich graag financieel ontzorgd ziet wat de exploitatie van een stadion betreft. Wat de gemeente niet ziet is dat de diversiteit van de sport en de sportdeelname hiermee een gevoelige tik krijgen. Hoe een lokaal besluit landelijke gevolgen kan hebben.

En dan nog zo'n monument: het Olympisch Stadion. Al jaren wordt de discussie gevoerd of de atletiekbaan daarin moet blijven liggen. Tot en met 2016 is behoud zeker, daarna allerminst. Het onderdeel dat al vanaf de start onderdeel uitmaakt van het stadion, zou komen te verdwijnen. Met alle gevolgen voor de mogelijkheden om grote evenementen te organiseren van dien. Historische en sportief-maatschappelijke overwegingen wegen ook hier onvoldoende op tegen financieel-commerciële belangen.

Er is een kennelijk verschil tussen beleving van atletiek door insiders en door leken. Waar de kenners hun sport de mooiste vinden, weten ze (we) dat kennelijk niet te vertalen. De sport vindt onvoldoende aftrek in de kringen die ertoe doen: de financiële en de politieke. Met de stelling dat atletiek de moeder van alle sporten is, gaan we er gemakshalve vanuit dat iedereen weet wat atletiek is. En daar gaan we al de fout in. Er ligt dan ook een belangrijke opdracht voor de atletiekgemeenschap: laten zien wat atletiek is, dat atletiek het hele jaar doorgaat zonder winter- of zomerstop, dat atletiek er voor iedereen is en dat het overal kan. Met een belangrijke rol voor de unie en de verenigingen.

Daarom sleutelen we aan de basis: we willen atletiek aantrekkelijk maken, te beginnen bij de jeugd. We willen atletiek op de basisschoolagenda krijgen met Athletics Movements. De spijker op z'n kop in het licht van de alarmerende berichten over jeugdig blessureleed. Atletiek verzorgt juist de basismotoriek en -conditie. Met Athletics Champs werken we aan een positieve beleving van atletiek bij de jeugd. Opdat ze daar ook later met plezier aan terugdenken en langer atletiek blijven beoefenen. Met Start to Run brengen we mensen letterlijk in beweging en met Run to The Start leveren we goed voorbereide deelnemers af aan loopevenementen. We maken van hockeyers en nadere sporters completere atleten door ze naar de atletiekbaan te halen.

Het zijn allemaal kleine stapjes die ertoe moeten leiden dat atletiek wél op de agenda komt. Dat zal niet van de ene op de andere dag gebeuren. Maar als we allemaal onze expertise maximaal inzetten en samenwerken naar dat ene doel, Athletics like never before, komt het wel dichterbij. Om in 2016 bij de EK op een prachtige manier bekroning te krijgen.