Jan Kleyn (83) overleden
Oud-atleet Jan Kleyn is op 1 april 2009 op 83-jarige leeftijd in zijn woonplaats Oosterhout overleden. Hij was al enige tijd ernstig ziek.
Jan Kleyn was direct na de Tweede Wereldoorlog één van Nederlands meest vooraanstaande sprinters. In de jaren 1947-1949 werd hij driemaal Nederlands kampioen, tweemaal op de 100 en eenmaal op de 200 meter. Bovendien veroverde hij in 1946 en 1947 tijdens de Intergeallieerde Athletiekkampioenschappen in Berlijn op beide sprintnummers de titel. In 1948 was hij deelnemer aan de Olympische Spelen van Londen waar hij, gehinderd door een blessure, slechts vierde werd in zijn serie en daarmee was uitgeschakeld.
In de oorlogstijd had Jan Kleyn als junior reeds van zich doen spreken door in 1942 op de 300 meter een nationaal jeugdrecord te lopen. In latere jaren was hij ook als senior tweemaal betrokken bij een Nederlandse recordverbetering, namelijk in 1947 en 1949, beide malen op de 4 x 200 meter. Hij was achtereenvolgens lid van de Haagse atletiekverenigingen Trekvogels, SIOMO en Vlug en Lenig en nam in de periode 1947-1951 in totaal negenmaal deel aan interlands.
Na beëindiging van zijn actieve atletiekloopbaan in 1952 vervulde Klein binnen de nationale atletiekwereld verschillende bestuursfuncties. Zo was hij in de periode 1962-1972 onder meer voorzitter van de Nationale Technische Commissie van de KNAU, voorzitter van de Districts Technische Commissie van Zuid-Holland en bestuurslid van de afdeling Den Haag. Ook bij zijn vereniging Vlug en Lenig vervulde hij verschillende bestuursfuncties.
In 1967 werd hij voor zijn vele verdiensten onderscheiden met het Unie Erekruis, gevolgd door een benoeming tot Lid van Verdienste van de KNAU in 1994. Voorts was hij erelid van District West 2 en ontving hij in 1994 de Gouden Pluim, de ereprijs van de ‘Vrienden van de KNAU\', de vereniging van oud-atleten waarvan hij van 1968 tot eind 1994 in verschillende bestuursfuncties actief is geweest, o.a. als voorzitter.
Jan Kleyn, die gedurende vier jaar sportofficier was bij de Koninklijke Luchtmacht en ook vijf jaar als conditietrainer bij de FC Den Haag actief was, had eveneens succes in het maatschappelijke leven: bij Delta Lloyd bereikte hij de functie van directeur verkoop.
Het is erg triest dat de laatste fase van zijn leven zo moeilijk is geweest. Voor zijn familie, vrienden en alle anderen die hem na aan het hart lagen, is zijn overlijden een groot verlies. De Atletiekunie en de Vereniging Vrienden van de KNAU willen de familie hierbij condoleren en wensen hen voor de nabije toekomst alle sterkte toe. Binnen de Nederlandse atletiekwereld zal hij in ieders herinnering blijven voortleven als een sportman in hart en nieren.