Het verhaal van een vergeten wonderatleet
In de boekhandel ligt een nieuw boek: Hardloper Huizenga - Het verhaal van een vergeten wonderatleet, dat is verschenen bij uitgeverij LJ Veen. ‘Hardloper Huizenga\' was tijdens de Eerste Wereldoorlog de beste langeafstandloper van Nederland.
Louwe Huizenga verbeterde in oktober 1915 als eerste Nederlander een wereldrecord op een atletiekdiscipline. Onder slechte weersomstandigheden liep de Groningse slagersknecht, die in 1893 in Wehe werd geboren, op de klinkerweg tussen Groningen en Assen een nieuwe recordtijd op de marathon. Met zijn tijd van 2 uur 32 minuten en 40 seconden was hij ruim vier minuten sneller dan de olympisch kampioen van 1912, de Zuid-Afrikaan Kenneth McArthur.
Hij won alle wedstrijden waar hij aan meedeed en groeide uit tot een volksheld. De slagersknecht nam het ook succesvol op tegen renpaarden, wielrenners en de stoomtrein. Door tegenslagen zoals een ongelukkige liefde en verschil van mening met de atletiekbond, kwam aan zijn carriere een vroegtijdig einde. Huizenga werd slager in het Drentse Ruinerwold, raakte aan lager wal en stierf op 80-jarige leeftijd eenzaam, verwaarloosd en vergeten.
Job van Schaik (1965), oud-sportjournalist en tegenwoordig werkzaam op de cultuurredactie van Dagblad van het Noorden, stelde het uitzonderlijke levensverhaal van Huizenga op schrift. Daarvoor doorzocht hij talloze oude kranten, sporttijdschriften en archieven en sprak hij met familieleden, kennissen en dorpsgenoten van de legendarische hardloper, die na zijn carrière volledig in de vergetelheid raakte.