Hardlopen bij winterse omstandigheden goed mogelijk, mits goed voorbereid
Het wintert inmiddels drie weken in Nederland en gezien de weersvoorspellingen voor komend weekend, waarin de omstandigheden verder verscherpen - vooral de windchill-factor is hier in het spel - wil de Atletiekunie als inspirerende coach een welgemeend advies geven aan lopers die de koude willen trotseren. Dit advies is opgesteld door John IJzerman, voorzitter medische commissie Atletiekunie en Gerard Nijboer, coördinator wegatletiek en ervaringsdeskundige.
- Zorg in ieder geval voor functionele kleding: vochtdoorlatend en warmte vasthoudend. Denk aan thermisch ondergoed gecombineerd met fleecekleding. De transpiratie moet altijd goed afgevoerd kunnen blijven worden, omdat het lichaam anders te snel kan afkoelen.
- Ga niet zo maar onvoorbereid en te licht gekleed langer dan anderhalf uur sporten. De stofwisseling functioneert bij hevige koude anders. Je bent sneller door je energie heen. Aandacht voor inname van voldoende koolhydraten vooraf, bijvoorbeeld een extra boterham of energiereep is geen overbodige luxe.
- De grootste hoeveelheid warmte raak je kwijt via je hoofd. Draag een hoofdband of een muts van functioneel materiaal.
- Draag handschoenen, wederom van functioneel materiaal.
- Bij de combinatie van wind en vorst kun je je ogen beschermen, bijvoorbeeld met een lichte zonnebril.
- Smeer vaseline op het gezicht en andere blote oppervlakken.
- Blijf niet langer buiten dan nodig is; na afloop van de training en wedstrijd koelt het lichaam snel af, vooral als je huid toch nog nat is door transpiratie.
- Vergeet niet voldoende te drinken. Ook drinken houdt de circulatie op gang en hierdoor blijft de warmte langer in je lijf.
- Mensen met hart- en longklachten, diabetes, een slechte conditie en/of een beperkte weerstand bijvoorbeeld ten gevolge van koorts lopen een extra risico.
Vanzelfsprekend is het trotseren van de elementen een uitdaging voor velen. Een Elfstedentocht wordt ook niet zo snel afgelast. ‘Kou zit tussen je oren\' is de gevleugelde uitspraak van Reinier Paping die ‘De Hel van ‘63\' overwon.
Je dient dus niet alleen goed beslagen ten ijs, maar ook goed voorbereid aan de start te komen.