Eerste praktijkbegeleiders gecertificeerd
De Nederlandse sportwereld heeft er vijf professionals bij. In het Huis van de Sport in Nieuwegein vond op 5 februari de eerste gezamenlijke Terugkomdag Praktijkbegeleiders plaats waar certificaten zijn uitgereikt aan Ton ten Have (Atletiekunie), Jan de Knegt (KNGU), Anton Sigger (KNSB) en Janco Heimgartner (KNVB). Zij zijn daarmee de eersten die het certificaat hebben ontvangen dat voldoet aan de gezamenlijke criteria van sport en onderwijs. Lenie Bal- van Bodegem (KNZB) ontvangt haar certificaat op een ander moment.
Sinds september vorig jaar werken zeventien sportbonden met dezelfde opdrachten om de kwalificatie tot praktijkbegeleider in de sport te halen (PVB 3.4 en 4.4 van de Kwalificatiestructuur Sport). Katalysator is de Academie voor Sportkader (ASK), het gezamenlijke initiatief van sportbonden om sportkader en arbitrage structureel naar een hoger plan te tillen. De ASK werkte bij de ontwikkeling van de cursus nauw samen met vertegenwoordigers van sportbonden, het onderwijs en Calibris. Samen ontwikkelden zij de cursus Praktijkbegeleiding in de Sport, die bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte.
Praktijkbegeleiders zijn de professionals die vanuit de verenigingspraktijk en persoonlijke ervaring optreden als begeleider voor trainers in opleiding. Hun taak is om studenten, bijvoorbeeld van een bondsopleiding of van een ROC, tijdens hun stage bij een sportvereniging een zo breed mogelijke oriëntatie en competentiegericht onderwijs te bieden. Waar begeleiden vroeger vooral draaide om kennisoverdracht, is het tegenwoordig vooral belangrijk dat de trainer in opleiding vanuit zijn persoonlijke visie en kennis trainingsaanbod leert ontwikkelen. Met andere woorden, praktijkbegeleiders moeten competentiegerichte begeleiding bieden, waarbij ze de toekomstige trainer de ruimte gunnen zichzelf te ontwikkelen. Het gaat niet om het aanleren van een kunstje of techniek, maar het ontwikkelen van een eigen visie.
De praktijkbegeleider ‘nieuwe stijl\' stelt samen met de toekomstige trainer persoonlijke leerdoelen op voor de stage en begeleidt hem/haar na afloop met de evaluatie daarvan. In de praktijk verzorgt de stagiair meestal samen met de clubtrainer trainingen. In sommige gevallen is de clubtrainer ook de praktijkbegeleider.
De nieuwe aanpak vraagt nogal wat van praktijkbegeleiders. Om die reden heeft een aantal sportbonden samen met de ASK het initiatief genomen om een terugkomdag te organiseren. Er wordt niet langer vanuit aanbod gewerkt, maar op basis van de behoefte van de student, de interactie tussen begeleider en trainer in opleiding moet optimaal zijn. De Atletiekunie en de KNVB gingen hier tijdens een korte kennissessie op in. Centraal stonden het reflectiegesprek, het stellen van leerdoelen, het geven van feedback en het vormgeven van een vervolgtraject.
Een andere ontwikkeling waarmee praktijkbegeleiders anno 2010 rekening moeten houden is het bijhouden van actuele kennis. Sneller dan ooit volgen nieuwe trainingsmethodieken, visies op techniek en materiaal elkaar op. De praktijkbegeleider bekleedt een cruciale positie waar het gaat om de vertaling naar de praktijk, de toepassing bij de vereniging. Het succes van de eerste terugkomdag maakt duidelijk dat dergelijke activiteiten ondersteunen in de ontwikkeling van de praktijkbegeleiders. Om die reden zal de volgende gezamenlijke terugkomdag waarschijnlijk plaatsvinden tijdens het WK Turnen in Rotterdam.