Drie atletiekprojecten bij VWS-sportpilots
Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft uit 55 ingediende sportprojecten 10 pilots geselecteerd waarvan onderzocht gaat worden hoe de maatschappelijke spin-off van evenementen vergroot kan worden. Drie van deze projecten zijn atletiek-gerelateerd.
Primair doel van een (top)sportevenement zijn het leveren prestaties van de atleten. Het evenement kan daarnaast ook gebruikt worden om economische en maatschappelijke doelen te realiseren, zoals het uitdragen van een gezonde en actieve leefstijl. Om te kijken hoe de maatschappelijke spin-off van evenementen vergroot kan worden heeft het Ministerie van VWS op grond van het beleidskader ‘pilots sportevenementen\' aan 10 projecten subsidie verleend die tussen nu en 31 december 2011 worden uitgevoerd. Advies is ingewonnen bij een onafhankelijke selectiecommissie, bestaande uit Maarten van Bottenburg (voorzitter en hoogleraar sportontwikkeling UU), Jantine Schuit (hoogleraar gezondheidsbevordering en beleid VU), Leon Ramakers (voormalig directeur Mojo Concerts), Dick Rensen (voormalig wethouder sport te Delft) en Ruud Koning (hoogleraar sporteconomie RUG).
Onder de tien geselecteerde projecten bevinden zich drie atletiekprojecten, te weten:
1. Scholieren Cross Kampioenschap (Stichting Sylvestercross Soest)
2. Spin-off FBK Games Hengelo (Atletiekunie en Stichting FBK-Games)
3. Bid EK Atletiek 2016 Amsterdam (Atletiekunie)
De ervaringen uit de pilots worden meegenomen bij het herijken van het evenementenbeleid in de nabije toekomst. Meer kennis over het maximaliseren van maatschappelijke en economische spin-off bij sportevenementen draagt bij aan de evenementenambitie uit het Olympisch Plan 2028. Sportevenementen moeten voor deelnemers, bezoekers, vrijwilligers, bestuurders en bedrijven een belevenis worden.
Hieronder worden de doelen van de drie atletiekprojecten uiteengezet:
1. Scholieren Cross Kampioenschap (Stichting Sylvestercross Soest)
Leerlingen van de basisscholen (groepen 3 tot en met 8) in Soest en omstreken enthousiast maken voor de loopsport. Er wordt toegewerkt naar de Sylvestercross op 31 december 2010 waarbij uit elke jaargroep teams van maximaal 6 personen worden geformeerd, die het tegen elkaar opnemen. Opstellen van een draaiboek en dat vervolgens overdragen aan atletiekvereniging Pijnenburg en de Stichting Sylvestercross (periode 1 juli 2010 - 1 maart 2011).
2. Spin-off FBK-Games (Atletiekunie en Stichting FBK-Games)
Het vergroten en verbeteren van de maatschappelijke spin-off van de FBK Games 2010 en 2011 in Hengelo door een mix van het uitbreiden van de bestaande activiteiten en het opzetten van een aantal nieuwe activiteiten, zoals bijvoorbeeld: speciale activiteiten voor basisschoolgroepen, het inzetten van nieuwe en sociale media en het vergroten van de toeristische spin-off. Via de uitgebreide projectplannen van deze activiteiten wil men andere Twentse atletiekverenigingen en geïnteresseerde sportbonden helpen bij het ontwikkelen van hun plannen (periode 30 mei 2010 - 29 mei 2011).
3. Bid EK Atletiek 2016 (Atletiekunie)
Naast de voorwaarden uit het bidding manual van European Athletics wordt in het biddocument ook aandacht besteed aan het genereren van maatschappelijke spin-off voor dit evenement. De beoogde organisatoren denken daarbij onder meer aan het bevorderen van talentherkenning en -ontwikkeling, sportiviteit en respect en het koppelen van een cultureel programma aan dit Europees Kampioenschap (1 maart 2010 - 31 januari 2011).