De vereniging van de toekomst

Geplaatst op Woensdag, 1 april 2015
De vereniging van de toekomst

Heeft de vereniging toekomst? En wat is de vereniging van de toekomst? Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de vereniging heeft toekomst! Aan de ene kant is vrije tijd schaarser geworden, zijn mensen zich individueler gaan gedragen, en zijn er digitale gemeenschappen. Aan de andere kant blijven mensen behoefte hebben aan een sociaal verband, dingen samen willen doen, ergens bij willen horen.

De atletiekvereniging groeit nog steeds, zeker bij de jeugd. Landelijk komen er elk jaar nieuwe mini-pupillen, pupillen en junioren bij. In de voorzittersoverleggen waar altijd wordt begonnen met een verkenning van wat er leeft bij verenigingen kwam eind 2014 een aantal thema's naar boven. Als we hier met elkaar een antwoord op vinden zou je kunnen zeggen dat de atletiekvereniging klaar is voor de toekomst. Het gaat dan over de maatschappelijke rol, accommodaties, het werven van trainers, flexibele lidmaatschappen en het begeleiden van talenten.

Maar is de vereniging dan echt toekomstbestendig? Ik wil jullie meenemen naar het jaar 2020, door de ogen van Emma, geboren in 2010. Waarom gaat zij aan atletiek doen? Op school heeft zij via Athletics Movements kennis gemaakt met atletiek. De betrokken vereniging is in die zin maatschappelijk actief door de binding met het onderwijs. Daar gaf een trainer van de plaatselijke atletiekvereniging samen met haar gymnastiekleraar les. Na zes lessen vond Emma atletiek zo leuk, dat ze thuis vroeg of ze naar de atletiekvereniging mocht. Dan komt Emma voor het eerst op de club. Ze betreedt de baan, kijkt om zich heen. Een mooie, goede accommodatie helpt. Zeker ook als het er goed uit ziet en ze er alle tijden terecht kan. Kan ze in de winter binnen sporten? Krijgt ze een goede trainer? Is de trainer goed opgeleid? Kan hij goed omgaan met kinderen? Omdat Emma het leuk blijft vinden gaat ze haar eerste wedstrijd doen. Is de wedstrijd goed georganiseerd? Duurt hij niet te lang? Waar moet ze heen en hoe laat?

Als de basis - accommodatie, trainers, organisatie goed is - dán is je vereniging toekomstbestendig.

Volgend jaar zijn de Europese Kampioenschappen Atletiek in het Olympisch Stadion van Amsterdam. En daarbuiten. Het grote atletiekfeest, dat je maar één keer in je leven ‘thuis’ mee gaat maken, komt eraan. Op 6 juli 2016 begint de EK in het stadion. Tegelijkertijd worden de kwalificatieronden discus- en speerwerpen mannen en vrouwen op het Museumplein gehouden, midden in de hoofdstad. We brengen daarmee de atletiek naar buiten, en laten de atletiek aan Nederland zien. Ik denk dat de atletiek daar klaar voor is.

Groei van het aantal pupillen, prachtige prestaties van onze toppers, goede verenigingen, goed opgeleide trainers. Het is tijd om te laten zien in wat voor prachtige sport we allemaal samen werken. We werken er aan om jullie dit ook lokaal te laten doen, in de aanloop naar de EK. Zodat je ook lokaal kunt laten zien hoe mooi atletiek is, hoe goed daar wordt gewerkt, hoe betrokken men is, en vooral ook met hoeveel plezier er wordt gewerkt.