De evenementenloper

Geplaatst op Vrijdag, 1 mei 2015
De evenementenloper

Het afgelopen jaar hebben we opnieuw een ware ‘run’ gezien op startbewijzen van hardloopevenementen. Vooral de opkomst van hardloopevenementen met ‘iets extra’s’ zijn als paddenstoelen uit de grond geschoten. Noem ze belevingsevenementen. Het gemak waarmee hardloopevenementen uitverkopen, toont het succes aan van ‘trainen voor een doel’. Kortom de evenementenloper is in opkomst.

Een vraag die me vanuit mijn werk en als trainer (BLT 3) bezighoudt: Zijn we als trainers in staat om deze groter wordende groep lopers op een goede wijze te bedienen en zo ja, waar liggen kansen om deelnemers duurzaam te laten sporten?

Laten we vanuit sportonderzoek deze vraag beetpakken. In 2012 heeft het Mulier Instituut sterke aanwijzingen gegeven voor het ontstaan van een derde loopgolf in Nederland. Belangrijkste uitkomsten van het onderzoek zijn dat niet alleen het aantal hardlopers is gegroeid maar dat de hardloper ook beduidend vaker dan in het verleden loopt. Ter vergelijking: In 2006 liep één op de drie lopers 1 tot 11 keer per jaar, terwijl dat in 2012 één op de vijf lopers betreft. Onder lopers neemt het aandeel incidentele lopers af en neemt het aandeel frequente lopers toe.

De verhoogde loopfrequentie onder lopers is tezamen met de gestegen deelname voor organisatoren van hardloopevenementen een belangrijke ontwikkeling. De lopers van deze derde loopgolf lijken op zoek naar meer beleving. Er is volop dynamiek, wat zich onder andere uit in innovaties bij evenementen.

De groei van de loopsport heeft ook geleid tot een vercommercialisering van de markt. Elk zichzelf respecterend hardloopmerk heeft een community, een website, een app en is actief met social media. Voor hardlooptrainers bieden deze ontwikkelingen in mijn ogen juist kansen. De trainer beschikt immers over het onderscheidende vermogen om maatwerk te leveren. Met dit onderscheidende vermogen in combinatie met een vastomlijnd (overzichtelijk) programma kan de evenementenlopers op een veilige en verantwoorde wijze bediend worden ter voorbereiding op een evenement. Dit in tegenstelling tot de meer generieke trainingsmogelijkheden via apps, mp3-spelers, trainingsschema’s op websites etc. Juist de evenementenloper, is gebleken uit evaluaties, heeft behoefte aan structuur en advies in combinatie met een sociaal veilige omgeving.

De Atletiekunie heeft in 2012 een antwoord gevonden om de evenementenloper via een gediplomeerde trainer binnen een sociaal veilige locatie te bedienen. Run to The Start. Het evenementen voorbereidingsprogramma bestaat uit een 12-weeks schema op hardloopevenementen. De trainingen worden in samenwerking met aangesloten lokale verenigingen/loopgroepen aangeboden. Door lokaal in groepsverband richting een loopevenement te trainen en er gezamenlijk aan deel te nemen wordt de drempel tot deelname aan een loopevenement verlaagd. Het deelnemen zelf zorgt voor een plezier- en succesbeleving. Dat laatste is een motivatieprikkel om door te blijven gaan met hardlopen.

Door de inzet van gediplomeerde trainers en een gestructureerd schema draagt Run to The Start op deze manier ook bij aan het reduceren van uitvallers, geblesseerde of deelnemers die moeten gaan wandelen tijdens het loopevenement. Deelnemers evalueren Run to The Start gemiddeld met een 8,0. Bijna alle deelnemers (97%) zouden deelname waarschijnlijk of zeker bij anderen aanbevelen. Belangrijke redenen voor deelname waren de prestatie, het volbrengen van een evenement, het verbeteren van de conditie, en het beter onder de knie krijgen van de sport. Deelnemers zijn vooral tevreden over het praktijkgedeelte van de trainingen, het aantal weken dat Run to The Start duurt, de duur van de trainingen, het niveau van de trainingen, en de groepssfeer.
Na afloop van Run to The Start geeft 74% van de deelnemers aan de laatste drie maanden lichamelijk actiever te zijn geworden. Deelnemers vinden vooral dat zij beter zijn geworden in hardlopen (81%) en dat zij een betere conditie hebben gekregen (83%). Na afloop van Run to The Start is 52% van de deelnemers lid van een sportvereniging en 41% lid van een atletiekvereniging/loopgroep. Van de deelnemers die direct na deelname nog niet lid zijn van een atletiekvereniging, is ruim de helft (55%) van plan dit alsnog te worden.

Ook trainers en organisaties zijn positief over het concept Run to The Start. Zij zijn vooral enthousiast over de inhoud van het programma en de mate waarin na afloop doorstroom naar de vereniging plaatsvindt. Kortom: Met Run to The Start biedt de Atletiekunie de evenementenloper een uniek en onderscheidend concept om veilig en verantwoord aan de start te verschijnen en deelnemers duurzaam te laten sporten binnen de georganiseerde sport. Ik ben ervan overtuigd dat de Atletiekunie, verenigingen en trainers met een goede positionering, communicatie en promotie van Run to The Start grote stappen kunnen maken om evenementenlopers optimaal te bedienen.

Voor 2015 staan er vooralsnog twee hardloopevenementen op de agenda waar een Run to The Start voorbereidingstraject wordt georganiseerd. De Dam tot Damloop (5 Engelse mijl / 10 Engelse mijl) en de Zevenheuvelennacht (7km) en Zevenheuvelenloop (15km).

Foto: Erik van Leeuwen