Dag van de Baanatletiek over plezier in atletiek
\'Plezier in atletiek\' was dit jaar de rode draad van de Dag van de Baanatletiek. De 328 deelnemers die op de 7de editie van het evenement van de Atletiekunie waren afgekomen, kregen tijdens de opening een korte workshop \'Positief coachen\'. Dé Jeugdprijs werd uitgereikt aan AV Ilion.
Volgens Ewald van Kouwen, oprichter van Stichting Positief Coachen, zijn trainers en coaches geneigd te benadrukken wat niet goed gaat en zijn ze te resultaatgericht. Volgens de uitkomst van een acht jaar lang durend onderzoek bestaat de kern van succes uit plezier en zelfvertrouwen. \'Dit zijn de twee cruciale succesfactoren in de sport, dus ook in de atletiek. Trainers zouden dit centraler mogen stellen. Er is aangetoond dat er dan meer medailles gewonnen worden dan bij voortdurende negatieve feedback\', vertelde hij. Hij sprak over het gapende gat dat er valt tussen hoe het nu gaat en hoe het beter zou kunnen. Als voorbeeld nam hij een peuter die gaat leren lopen. \'Als een kind zijn eerste stapjes zet en valt, vóór hij bij de uitgestoken hand van papa of mama is belandt, geef je hem dan op zijn kop? Of moedig je het kind aan om het opnieuw te proberen? Geef je het kind een knuffel? En wat is er dan wezenlijk anders als een kind van 16 probeert een sprintwedstrijd te winnen en struikelt?\' Positief coachen is volgens Van Kouwen te gebruiken als trainer, maar ook bij opvoeden, het bedrijfsleven en zelfs binnen relaties.
Zelf bedenken
Het idee achter positief coachen is dat een trainer, ondanks de dingen die er verkeerd gaan, aandacht heeft voor wat er wél goed gaat en dat ook benoemt. Coaches zouden hun atleten daarbij kunnen vragen wat ze zelf nog zouden willen of kunnen verbeteren. \'Kauw niet alles voor; laat ze zelf dingen bedenken\', raadt Van Kouwen aan. \'Ze lopen tien keer harder voor iets dat ze zelf bedacht hebben. En vergelijk atleten niet met elkaar, maar benadruk de eigen kwaliteiten van de atleet. Laat hem zien wat zijn eigen taak is, hoe hij zelf dingen anders kan doen, zonder met het resultaat bezig te zijn.\'
Autisme en atletiek
Deze positieve benadering is ook succesvol bij het trainen van kinderen met autisme. Tijdens zijn workshop legde Paul Voois, adviseur jeugdsport, uit hoe trainers met deze groep kinderen kunnen werken. In Woerden is in 2010 een pilot gehouden met een groep van negen autistische kinderen en twee begeleiders. De proefperiode bij AV Clytoneus duurde 12 weken en de groep bestaat een jaar later nog steeds. Lang niet alle sporten blijken geschikt te zijn voor kinderen met een stoornis uit het autistisch spectrum. Ze verwerken informatie op een andere manier, waardoor ze het best functioneren met zo min mogelijk prikkels om zich heen. \'Judo is een ideale sport voor autisten, zeker vanwege de prikkelarme ruimte waarin de training plaatsvindt. Een atletiekbaan kent al veel meer prikkels, dus als trainer moet je ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk duidelijkheid is. Laat rustig alle plekken op en om de baan zien. Leg uit wat er waar gebeurt. Komt er elke tien minuten een trein voorbij? Benoem dat dan. Dat neemt onzekerheid weg bij de kinderen en zo kunnen ze zich focussen op de training\', vertelde Voois.
Praktische tips
Andere tips die hij en Ron Vermeij, combinatiefunctionaris bij de gemeente Woerden, tijdens de workshop gaven, waren praktisch van aard. Het is belangrijk goed contact met de ouders van de kinderen te hebben, niet alleen omdat ze je veel over hun kind kunnen vertellen, maar omdat eventueel ook mee kunnen helpen. \'Kinderen met autisme reageren vaak heel anders; soms rennen ze gewoon weg als ze boos worden. Of ze sluiten zich op in het toilet. Als je er dan als trainer alleen voor staat, kom je in de problemen. Daarom moet je altijd met z\'n tweeën zijn. En als er een ouder langs de kant staat, kan hij ook helpen, want ouders zijn de beste ervaringsdeskundigen\', wist Vermeij te vertellen. Buiten de informatie over hoe met autistische kinderen te werken, volgden er tips over hoe trainers zelf een dergelijke groep kunnen opstarten bij hun vereniging. De Atletiekunie biedt binnenkort een (korte) cursus aan, in samenwerking met Voois.
AA-Drink Talenten Team
Aan het eind van de dag werd het nieuwe AA-Drink Talententeam gepresenteerd door dagvoorzitter Van Kouwen. Melissa Boekelman (kogel en discus), Jamile Samuel (sprint), Dafne Schippers (meerkamp), Abdi Nageeye (middellange afstand), Giovanni Codrington (sprint), Pamela Kiel (kogel), Sietske Noorman (hoogspringen) en Lars Timmerman zijn de acht talenten onder de 23 jaar die ondersteund worden door AA-Drink.
Tekst: Barbara Kerkhof / Fotografie: Coen Schilderman