CPC trekt duizenden scholieren naar Malieveld

Geplaatst op Zondag, 10 maart 2013
CPC trekt duizenden scholieren naar Malieveld

‘Pap, ga jij nog even terug naar huis om de slee op te halen?\'. De achtjarige wijsneus die met haar ouders het Centraal Station uit komt zit niet om een grapje verlegen. Er vallen wat vlokken sneeuw uit de lucht en ze moet straks 2,5 kilometer hollen tijdens een van de jeugdlopen van de ABN AMRO CPC Loop in Den Haag.

Maar van een echte sneeuwlaag was geen sprake in het centrum van Den Haag. De dikke lagen modder op het Malieveld vormden een groter probleem voor de organisatoren. De jeugdhelden Ernst en Bobbie, die al een jaar of tien onlosmakelijk zijn verbonden met het evenement, moesten de warming-up verplaatsen naar de verharde weg. Voor de jongste deelnemers maakte dat niet uit. Met glunderende gezichten dansten en sprongen ze mee met de liedjes van de tv-sterren.

\"\"

Koud?
Koud? Ze hadden het helemaal niet koud. Hebe Chadwick staat even later met hoogrode konen bij de finish. Ze was het snelste meisje van de kinderloop over 1000 meter. Zeven jaar is ze en ‘ik zit al negen maanden op atletiek\', vertelt ze. Haar Britse vader kreeg een baan in Nederland en ze woont in Delft, waar ze lid werd van AV40. Hardlopen vindt ze het leukste en nu staat ze zomaar op het hoogste treetje van het podium, tussen Ernst en Bobby en naast haar tienjarige clubgenoot Gijs de Haan. Die won bij de jongens won en ziet zijn toekomst al helemaal voor zich. ‘Ik wil later naar de Olympische Spelen op de lange afstand\', klinkt het vastberaden.
Voor Kevin Harder van de Catharine Amaliaschool in Leidscheveen is het nog geen uitgemaakte zaak dat zijn toekomst in de atletiek ligt. Hij is de snelste van de scholieren, die op de 1000 meter in een aparte categorie starten. Vader Harder neemt zijn zoon graag mee voor een duurloopje, maar Kevin zit ook op voetbal.

\"\" \"\"

\"Coach\"
Zo\'n 5000 kinderen en ouders - die allemaal trots het woord \"coach\" op hun borst dragen - gaan om 10.30 uur van start in de loop voor kinderen tot en met 10 jaar. Aan de finish krijgen ze een \"high five\" van Ernst en Bobbie. Een half uur later is het de beurt voor kinderen tot en met 12 jaar: scholieren en jeugdleden van atletiekverenigingen, die 2,5km lopen.
Op het Malieveld staan tientallen kraampjes waar de leerlingen van de deelnemende scholen zich kunnen verzamelen. Ze zijn vandaag wat moeilijk bereikbaar. Stoere vaders op stevige schoenen tillen hun kinderen met smalle loopschoentjes over de modderstroken. Maar de sneeuw is inmiddels verdwenen.
Alessio van der Straaten finisht als eerste op deze afstand. De 12-jarige atleet van Ilion in Zoetermeer - zelf woont hij in Berkel en Rodenrijs - stond al voor de derde keer aan de start. ‘Ik ben een keer tweede geworden en heb twee keer gewonnen\', vertelt hij. Hij had de stap naar de 5km al kunnen maken, maar wilde liever nog één keer proberen op de korte afstand de concurrentie voor te blijven. ‘Want dit is toch een mooie grote loop\', zegt hij tevreden. Over een paar weken wil hij ook meedoen aan de jeugdloop bij de Rotterdam Marathon. ‘Maar ik zit ook nog op voetbal\', voegt hij eraan toe.

\"\" \"\"

Sigaretje
Nog eens een half uur later staan er alweer duizenden lopers in de startvakken, nu voor een loop over 5km. Ook hier zijn er veel scholieren: leerlingen van scholen voor het voortgezet onderwijs in de regio. Sommigen komen ogenschijnlijk ongeïnteresseerd en met een sigaretje in de mondhoek het Malieveld op geslenterd. Maar ze hebben wél loopschoenen aan. En aan de kop van het deelnemersveld gaat het er serieus aan toe. De winnaars komen uitgeput over de finish.
Hier mengen de scholieren zich met de \"gewone\" deelnemers aan de Azivo 5km Loop en dat is een uur later ook het geval als scholieren van start gaan in de Dunea 10km Loop. Ook dan zijn er aparte klassementen én prijzen voor scholenloop.
‘Het is inmiddels traditie in Den Haag dat scholen betrokken zijn bij ons evenement\', zegt Laura van der Water van Like2Run, de organisatie die onder meer de ABN AMRO CPC Loop organiseert. Ze coördineert dit deel van het evenement al voor de vierde keer. ‘Via een lokale organisatie voor sportondersteuning leggen we ieder jaar contacten met het onderwijs en met de buitenschoolse opvang. Op een deel van de scholen gaan de kinderen tijdens de gymlessen samen trainen om zich goed voor te bereiden.\'
‘We zijn ieder jaar weer vroeg uitverkocht\', aldus Van der Water. ‘Dat is natuurlijk teleurstellend voor de kinderen die niet mee kunnen doen, maar meer dan 4000 lopers per afstand kunnen we niet verwerken.\'

\"\" \"\"

Golfstart
Die populariteit geldt voor het gehele evenement, zo maakt directeur Mario Kadiks duidelijk. ‘Het maximum aantal deelnemers voor alle lopen samen hebben we dit jaar verhoogd van 33 naar 35.000 lopers. Onze halve marathon is de grootste in Nederland. We hebben vorig jaar op de 10 en de 21km voor het eerst gekozen voor het starten in \"golven\", waarbij de lopers op basis van de te verwachten eindtijd worden verdeeld over de startvakken. Dat is goed verlopen. Dit jaar gaan we opnieuw bekijken of we nog kunnen groeien. Maar er zijn zeker grenzen aan wat het parcours aan kan.\'
Kadiks c.s. werden in de afgelopen week geconfronteerd met sterk dalende temperaturen. Op de dag van de wedstrijd was het slechts enkele graden boven nul. Op de korte afstanden had het weinig invloed, maar via de eigen website en de eigen social media adviseerde de CPC-organisatie met name lopers die meer dan de lengte van een voetbalwedstrijd nodig zouden hebben voor hun afstand, drie lagen kleding te dragen. Niet alleen de temperatuur, maar ook de stevige wind uit het noordoosten maakte het bepaald onaangenaam op de Scheveningse boulevard. Die kon voor het eerst na het afronden van omvangrijke herstelwerkzaamheden weer in het parcours worden opgenomen, maar de lopers hadden de wind er pal in het gezicht.

\"\"

Butter snelste Nederlander

\"\"In de topwedstrijd over 21km was dat af te lezen aan de tussentijden. De kopgroep kwam na 5km door in 14,02 en zat na 10km op 27.53. Na 15km - tussentijd 42.17 - draaide het parcours de boulevard op en daar ging het perspectief op de gewenste eindtijd onder de 60 minuten verloren. Winnaar Edwin Kipyego kwam uit op 1.00.05. Dat was wel vijftig seconden sneller dan zijn p.r.
Beste Nederlander was Michel Butter, die aantoonde in vorm te zijn met zijn 1.02.25 en een elfde plaats. Hij bleef acht seconden binnen het p.r. dat hij vorig jaar op (vrijwel) hetzelfde parcours, maar onder veel aangenamer omstandigheden vestigde. Met deze tijd heeft hij zich formeel ook vormbehoud getoond voor de marathon bij de WK in Moskou. Maar naar eigen zeggen was hij helemaal niet bezig met die eis. Zijn focus ligt de komende tijd vooral op de marathon van Rotterdam.
Tweede Nederlander was Khalid Choukoud (1.03.16) en derde Koen Raymaekers (1.04.01). Bij de vrouwen stapte Miranda Boonstra, die ook vormbehoud voor de WK had kunnen tonen, uit de wedstrijd. Snelste Nederlandse vrouw was Marieke Falkman met 1.15.28, die vierde werd in de door de Franse Laurane Picoche in 1.11.45 gewonnen wedstrijd.. Stefanie Bouma liep 1.15.53, Sabine van der Reijt 1.17.50.

Tekst: Cors van den Brink - fotografie: Erik van Leeuwen.