Atletiek: van een (zomerse) eilandjescultuur naar een teamsport

Geplaatst op Donderdag, 1 augustus 2013
Atletiek: van een (zomerse) eilandjescultuur naar een teamsport

De zomervakantie is al in volle gang. De eilanden zijn een populaire vakantiebestemming. Onze Waddeneilanden zijn lekker dichtbij, feestvierders kiezen voor Ibiza en zonaanbidders genieten van hun vakantie op de Canarische eilanden. Ieder zijn eigen stekkie. Eilanden zijn prachtige vakantiebestemmingen, maar ze kunnen ook de verdere ontwikkeling van onze prachtige sport belemmeren. Dan bedoel ik natuurlijk niet de Waddeneilanden, maar ik doel op de welbekende eilandjescultuur.

De eilandjescultuur herken je als bestuurder ongetwijfeld. In iedere organisatie en vereniging kom je ze tegen, maar ook in relaties tussen verenigingen onderling. Te denken valt aan: wij als bestuur, zij als de leden; wij als baanatleten, zij als recreatieve lopers; wij als vrijwilligers, zij als consumenten; wij als atletiekverenigingen; zij als loopgroepen. In al deze voorbeelden krijgen de anderen, ‘zij', de zwarte piet toegespeeld. ‘Zij' zijn de tegenstander en veroorzaken de fouten; ‘wij' zijn goed en slachtoffer van ‘zij'. Het effect: er ontstaat geen samenwerking, eerder tegenwerking; geen synergie, wel argwaan; geen verantwoordelijkheid nemen, wel wijzen. De weersverwachting laat zien dat er een ‘frisse wind' over de eilanden waait. De eilandjes zullen verbonden gaan worden door bruggen te slaan. Wij als totale atletieksport in plaats van wij/zij. We delen allemaal dezelfde passie en hebben hetzelfde doel: wij gaan voor goud voor onze atletiek, in al haar facetten!

Technisch directeur Joop Alberda benadrukt veelvuldig dat atletiek op het allerhoogste geen individuele sport is, maar een teamsport. Als topatleet heb je een team van professionals om je heen nodig om tot optimale prestaties te komen. Prestaties van andere teamleden zorgen voor de juiste winning mood. Dat laat atleten tot ongekende hoogte stijgen. De Nederlandse teams hebben tot nu toe fantastisch gepresteerd en de medailleoogst op de ‘individuele' toernooien (EYOF, EK Junioren en EK onder 23) behoort tot één van de beste ooit. Ook hebben de ploegen in de Europa Cup meerkamp en bij het EK Landenteams promotie naar het allerhoogste niveau, de Super League afgedwongen. Wie weet kan Team NL op de Wereldkampioenschappen Atletiek in Moskou voor een verrassing zorgen. Naast een teambenadering in de topsport kan dat natuurlijk in vele facetten ook gelden voor de breedtesport. Zo liggen er kansen in het gezamenlijk organiseren van opleidingen, het promoten van de atletiek, het opleiden van talenten en de organisatie van wedstrijden.

Ongetwijfeld zijn er binnen de atletieksport al tal van prachtige samenwerkingsteams te vinden. Bij deze de oproep om ze bij jullie eigen accountmanager kenbaar te maken, zodat de accountmanagers het stokje ook aan andere verenigingen kunnen doorgeven. In 'mijn' regio's (Noord en Oost Nederland) zie ik diverse prachtige initiatieven ontstaan. Zo hebben Twentse verenigingen het initiatief genomen om onder de werknaam ‘Twente Atletiek' samen talentontwikkeling te stimuleren. Talentontwikkeling is daarbij het vliegwiel voor een bredere samenwerking op allerlei andere gebieden (o.a. opleidingen, kennisdeling en lobby naar externe partijen). Er is nog veel werk te verzetten, maar het begin is er en de verenigingen hebben het vertrouwen erin dat ze er meer voor terug gaan krijgen.

Goed kunnen samenwerken is een must voor de toekomst van iedere vereniging. Samenwerken, makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. In de praktijk blijkt het aangaan van samenwerkingsverbanden allesbehalve eenvoudig te zijn. Niet iedereen spreekt dezelfde taal, de neuzen staan niet allemaal dezelfde kant op, er zijn andere verwachtingen en zaken worden verschillend geïnterpreteerd. Allemaal redenen waarom pogingen tot samenwerkingsverbanden vroegtijdig op de klippen lopen. De sleutel tot een succesvolle samenwerking is gelegen in het durven opgeven van een deel van je autonomie of resultaatverwachting om er vervolgens op te vertrouwen dat je er meer voor terug krijgt. Lastig, maar zeker de moeite waard om hier eens mee te experimenteren. Immers wie niet kan delen, kan ook niet vermenigvuldigen!

Laten we na de vakantie van onze (vakantie)eilanden afkomen om samen te bouwen aan krachtige estafetteteams om onze sport verder op de kaart te zetten! Neem als bestuurder voor om eens een bakje te drinken met de collega-bestuurders van een nabijgelegen vereniging. Tast af waar gezamenlijke belangen en kansen liggen en match deze aan elkaar. We gaan voor goud. Samen sterk!

Een prettige zomervakantie toegewenst (vanaf een zonnig vakantie-eiland).