Amsterdam Marathon stuit op zijn grenzen
Met 24.000 deelnemers stuit de organisatie van de Amsterdam marathon op grenzen die binnen de huidige opzet niet zijn te overwinnen. Er is meer medewerking van de gemeente nodig om te kunnen groeien, aldus voorzitter Joop Waterreus van de organiserende stichting.
Op een persconferentie in Amsterdam maakte Waterreus vanochtend bekend dat er zondag 8000 lopers beginnen aan de marathon. 11.000 lopers kiezen voor de halve afstand en 3000 mensen – en dat zijn vooral vrouwen – lopen de nieuwe afstand van 7,5 km. Die laatste afstand is al gekozen omdat er op het huidige parcours geen combinatie van 42, 21 en 10km mogelijk is met de huidige deelnemersaantallen. Waterreus denkt al over een alternatieve startlocatie of aan twee startlocaties. ‘In het buitenland kan dat ook’, zo zegt hij. ‘Het gemeentebestuur van Amsterdam steunt ons in allerlei opzichten. Maar bij de uitvoerende diensten zien ze de marathon meer als een verplichting en als een probleem dan als een uitdaging. Terwijl er toch 8000 buitenlanders deelnemen, die samen met hun begeleiders voor 25.000 hotelovernachtingen zorgen.’
Sponsoring
Waterreus moet nog een probleem overwinnen. Na zes jaar neemt ING afscheid als hoofdsponsor. De marathon moet een bedrag van 400.000 euro zien binnen te krijgen om het budget voor het veld van toplopers op niveau te kunnen houden. In de lijst internationale marathons neemt Amsterdam nu de vierde plaats in – op basis van de tien snelste tijden die er ooit zijn gelopen. Om die positie te behouden moeten er ook in de toekomst atleten aangetrokken worden die tijden van 2.06 en 2.07 kunnen lopen.
‘Het zou mooi zijn als er een nieuwe hoofd- of titelsponsor komt’, aldus Waterreus. ‘Maar we denken ook aan een groep bedrijven die als ‘Vrienden van de marathon’ een pakket afnemen van bijvoorbeeld clinics en startbewijzen en daarmee sponsor worden.’
ING heeft overigens dit jaar de hele publiciteit gegund aan Unicef, dat onder meer geld inzamelt voor onderwijsprojecten in Ethiopië.
Nederlanders
De Nederlandse inbreng in Amsterdam komt van Hugo van den Broek en Sander Schutgens. Beiden verklaarden vanochtend goed in vorm te zijn. Van den Broek is hersteld van een ingreep in de linker hiel, waar zijn achillespees steeds geïrriteerd raakte. Hij heeft zich de laatste weken voorbereid in Kenia en hoopt op een tijd van 2.14. Schutgens trainde in Nederland en hoopt op een verbetering van zijn p.r. van 2.17. ‘Onze trainers hebben in ieder geval besloten dat we in de eerste helft samen optrekken’, aldus de Limburger.
Beiden zijn ook van plan deel te nemen aan de WK in Berlijn van volgend jaar en hopen dat er daar een Nederlandse ploeg van start zal gaan voor de World Cup. Vorige week hebben Martin Lauret in Chicago en Greg van Hest in Eindhoven aan de limiet daarvoor (2.18) voldaan. Koen Raymaekers en Luc Krotwaar deden dat al in april in Rotterdam. De individuele limiet staat op 2.12.
De lopers kunnen zondag rekenen op een temperatuur van 8 tot 10 graden in de ochtend, oplopend tot 14 graden in de middag en de kans op regen is klein. De wind lijkt met een kracht van 3 tot 4 de belangrijkste spelbreker.
De NOS brengt dit jaar alleen een samenvatting van het evenement, waarschijnlijk aan het einde van de zondagmiddaguitzending.
Meer informatie over de marathon en het topveld is hier te vinden.