Ambitieuze plannen Atletiekunie voor olympische atletiekmedailles
Atletiek heeft veel geld nodig voor hoogwaardige programma\'s
Maandagavond 30 augustus heeft sportkoepel NOC*NSF de studie ‘Nederland in de Top 10 - Naar een winnend topsportklimaat\' op Papendal gepresenteerd aan de media. Vijfentwintig sportbonden - waaronder de Atletiekunie - hebben hun wensen beschreven om bij te dragen aan de Top 10 ambitie (‘Wat heeft Nederland nodig om tot de top 10 van de beste topsportlanden ter wereld te behoren?\'). Belangrijkste NOC*NSF- conclusie is dat het topsportniveau moet worden omgezet van ‘goed\' naar ‘beter\', met meer focus, efficiëntere aansturing en organisatie, en kwaliteitsverbetering van de topsportprogramma\'s.
De Atletiekunie vindt dat de Studie Top 10 een goede excercitie is geweest, waarmee een reëel inzicht is gegeven in de internationale verhoudingen in de topsport. De ambitie van de Atletiekunie is om een bijdrage te leveren aan de Top 10 ambitie en het Olympische Plan van ons land.
Als reactie op de studie van NOC*NSF meldde technisch directeur van de Atletiekunie Peter Verlooy vanavond: \"Atletiek is een van de kernsporten, misschien wel de belangrijkste sport van de Olympische Spelen, waarbij maar liefst 47 medailleonderdelen met 141 medailles zijn te verdelen. Natuurlijk moeten we ook vaststellen dat de internationale concurrentie groot is met meer dan 200 deelnemende landen. De realiteit is dat atletiek op olympisch niveau geen grote medaillehistorie heeft, in tegenstelling tot een aantal andere sporten. Indien we dit in de toekomst willen veranderen is er nu actie nodig. Om te kunnen wedijveren met de toonaangevende landen en mee te kunnen doen bij het veroveren van olympische medailles zullen we hoogwaardige programma\'s moeten ontwikkelen. Niet alleen onder regie van de bond, er moet ook ruimte zijn voor particuliere programma\'s. We hebben gekeken naar de internationale benchmark en we kunnen er niet omheen dat er veel geld nodig is om een en ander te realiseren.\"
Verlooy zet de ambities van de Atletiekunie uiteen: \"Het budget is nu 2,4 miljoen euro en dat zou moeten groeien naar 9,3 miljoen in 2012 tot 21,6 miljoen in 2020. Met het geld willen we het aantal top- en talentencoaches sterk uitbreiden; ook zouden er meer begeleiders, zoals fysiotherapeuten, sportartsen, voedingsbegeleiders, mentale begeleiders en bewegingswetenschappers moeten komen. Gekeken is voorts naar de kosten voor trainingsstages en de inkomensvoorzieningen voor onze atleten. Het resultaat van uitvoering van deze ambities zou moeten leiden tot negen olympische medailles in 2020. Ook bij andere internationale toernooien (én de Paralympische Spelen) zou dit moeten leiden tot aansprekende prestaties en medailles.
Verlooy besluit: \"Indien we als land (en politiek) de financiën (195 miljoen) er niet voor over hebben zullen we de ambities serieus moeten bijstellen. De Atletiekunie zal zich dan - met beperkte middelen - nog scherper moeten focussen op de succesvolle disciplines om met de schaarse middelen zo goed mogelijk te presteren.\"