Heb jij er al eentje op je club?
Het aantal Automatische Externe Defibrillatoren (AED’s) dat 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar is in geval van nood, is schrikbarend laag. Daarnaast is het totaal aantal geregistreerde AED’s zorgwekkend, met name in de provincies Flevoland, Drenthe en Zeeland. Dit blijkt na een analyse van het Rode Kruis van zijn eigen AED database.
Niet Pokémon maar AED jagen
In 2015 heeft het Rode Kruis de openbare AED-database overgenomen van Radboudumc Nijmegen. Sinds de overname zijn er 4.594 AED’s nieuw bij het Rode Kruis aangemeld, maar dit moeten er veel meer worden.
Het snel vinden van een AED die beschikbaar is, is van levensbelang. Elke dag sterven in Nederland 35 mensen aan een hartstilstand. Thuis of op straat. Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten cruciaal. De overlevingskans stijgt als er direct begonnen wordt met reanimatie en een AED ingezet wordt.
Om een AED in de buurt op te sporen kan iedereen in Nederland de gratis EHBO-app van het Rode Kruis en www.aed4.eu raadplegen. In ons systeem staan op dit moment slechts 26.807 AED’s geregistreerd, terwijl er in heel Nederland tussen de 80.000 en 100.000 AED’s verkocht zijn. Vooral in de provincies Flevoland, Drenthe en Zeeland zijn er weinig AED’s geregistreerd. Het Rode Kruis wil dat alle AED’s in zijn database komen te staan en roept op om AED’s gaat registreren. “Het is nu in sommige delen van het land herfstvakantie, dus veel mensen gaan er met hun kinderen een dagje op uit. We vragen iedereen om als ze toch op pad zijn, ook meteen te kijken waar AED’s hangen en of deze al in onze database staan. Zie het als een soort Pokémon jagen, maar dan gaat het om AED’s,” aldus Landelijk projectleider AED, Peter-Paul Kleinlooh.