Elaine den Exter - sprintster met een auditieve beperking
Een kijkje in het leven van Elaine, een atlete met een auditieve beperking
Elaine den Exter is sinds drie jaar sprintster bij Rotterdam Atletiek. In 2010 wordt ze verliefd op de atletieksport en ontdekt ze dat sprinten haar op het lijf is geschreven. In 2019 verovert ze de indoor wereldtitel op de 60 meter sprint voor doven en slechthorenden. Welke stappen heeft Elaine doorlopen om tot dit succes te komen? Tegen welke belemmeringen is zij aangelopen? Elaine geeft een inkijkje in haar leven als atlete met een auditieve beperking.
De eerste stappen in de dovensport
Elaine den Exter is geboren met een gehoorbeperking waarbij ze aan haar linkeroor ernstig slechthorend en aan haar rechteroor doof is. Op 12-jarige leeftijd wordt ze geopereerd aan haar oor waardoor ze langere tijd niet kan judoën, de sport die ze op dat moment uitoefent. Ze maakt kennis met de atletiekwereld en heeft het grootste plezier in sprinten. Op 15-jarige leeftijd stopt ze met judoën om vol voor het sprinten te kunnen gaan. Sinds 2014 neemt ze deel aan internationale kampioenschappen in de dovensport. Vrijwel meteen wordt den Exter Europees Kampioen onder de 18 jaar op de 100m sprint. Sindsdien gaat ze als topsportster de hele wereld rond en komt ze thuis met internationale medailles.
Trainen met een auditieve beperking
Den Exter is vijf tot zes keer per week bij Rotterdam Atletiek op de atletiekbaan te vinden. Ze traint met een horende groep en voelt zich volledig geaccepteerd. Er is een fijne trainingssfeer. Helaas kon ze de afgelopen weken vanwege de coronamaatregelen niet bij de vereniging sporten, maar sinds half mei mag het weer en traint ze weer met haar groep op de baan. Als alternatief trainde ze de afgelopen weken in parken en thuis met het nodige trainingsmateriaal.
Elaine is de atlete in de middenbaan met startnummer 213
Belemmeringen in het sprinten
Als atleet met een auditieve beperking heeft ze vaak moeite met haar evenwicht omdat het evenwichtsorgaan in het oor zit. Een goede rompstabiliteit is voor een auditieve atleet dan ook extra belangrijk. Haar trainer focust op de rompstabiliteit door te trainen met gewichten in de handen. Op die manier wordt Den Exter gedwongen haar armen recht naar voren te brengen en niet uit balans te raken. Ook is het lastig voor haar om de stappen te horen wanneer ze neerkomt. Aangezien het contact op de grond zo kort mogelijk moet zijn, zorgt het niet horen van de stappen voor tijdverlies. Volgens Den Exter zijn de startschoten helaas niet allemaal hetzelfde in Nederland, waardoor het soms lastig is om het startschot te horen: “De eerste keer heb ik gevraagd om een andere baanindeling bij de volgende ronde, zodat ik zo dicht mogelijk bij de starter zat. Op deze manier kon ik het startschot wel horen, maar met veel moeite. De tweede keer hoorde ik het startschot niet waardoor ik reageerde op de sprintster naast mij. Dit levert op 100 meter wel verloren tijd op.” In de dovensport wordt dit opgelost met startlichten die op de grond liggen, waardoor het gehoor geen probleem is. Het zou volgens Den Exter mooi zijn als dit in Nederland ook mogelijk is tijdens reguliere wedstrijden.
Mooiste sportmoment
Wanneer we Elaine vragen wat haar mooiste sportmoment is tot nu toe in haar sportcarrière, is dat verreweg het WK Indoor 2019 voor doven en slechthorenden: “Ik werd hier wereldkampioen in 7.67 op de 60 meter. Dat is het wereldrecord. Door deze titel heb ik ook een stuk erkenning gekregen buiten de dovensport. Dat is heel fijn.”
Tips voor andere sporters met een beperking
“Ga vooral naar een vereniging, desnoods samen! Het maakt niet uit of het een horende of dovenvereniging is. Uiteindelijk is iedereen er voor hetzelfde doel en dat is met plezier je favoriete sport uitoefenen. Kom uit je comfortzone en neem de stap! Overweeg het eens om naar een horende vereniging te gaan. De mensen in mijn omgeving hebben er nooit een probleem van gemaakt. Bovendien kan je door te communiceren met elkaar al heel ver komen. Geef aan wat je nodig hebt en waar de vereniging of groep rekening mee moet houden om jou op je gemak te stellen. Dan moet het echt wel goed komen!”, sluit de gemotiveerde atlete af.