Een impressie van het coachcongres 2018

Geplaatst op Dinsdag, 30 oktober 2018
Een impressie van het coachcongres 2018

Zaterdag 27 oktober vond het congres “de 400 meter” plaats op Papendal. In het kader van het project “close the gap” werden sessies georganiseerd om het gat met het prestatieniveau van de wereldtop te overbruggen. Dit alles onder leiding van topcoaches Sven Ootjers, Bart Bennema, Laurent Meuwly en biomechanicus Paul Brice.

Op dit congres waren coaches met een interesse in sprintonderdelen welkom; de focus lag echter op de 400 meter vlak en horden.

Charles van Commenée

Charles van Commenée, hoofdcoach bij de Atletiekunie, opende de dag. Hij benadrukte vooral het belang van een goed netwerk en de investering die dit vergt om inzicht te krijgen in hoe in de top getraind wordt. Een coachcongres als dit is een goede manier om in aanraking te komen met verschillende benaderingen, visie en kennis om enerzijds het beste uit je atleet te halen en anderzijds je netwerk te laten groeien.

Sven Ootjers

Sven Ootjers volgt Charles op en neemt het publiek mee in zijn succes met topatlete Lisanne de Witte. Sven neemt de coaches mee in de weg die zij samen hebben bewandeld naar de 50,77 secde bronzen medaille op het EK en het Nederlands record toe. Zijn visie gaat in op de benadering van de 400 meter vanuit omvang en uithoudingsvermogen. Hij benadrukt daarbij het verschil tussen verschillende typen 400m lopers en hoe je hen verschillend kan en móet trainen. Sven is voorzichtig met de component snelheid omdat dit blessuregevoelig is en daarmee een risicofactor kan zijn voor de continuïteit van trainingen. Een duidelijke highlight in zijn verhaal is de befaamde “trappen training”, waarbij in Schoorl onder zijn leiding meerdere langere sprints worden afgewerkt. In Sven zijn optiek zorgen deze trappen ervoor dat atleten onder vermoeidheid actief moeten blijven lopen.

Bart Bennema

Bart Bennema, coach van onder andere Nederlands recordhouder op de 400 meter Liemarvin Bonevacia, gaat vervolgens in op de jaarplanning van 400 meter lopers. Bart haalt het belang aan van het opbouwen van een allround atleet door het hele jaar heen. Daarnaast benadert hij de 400 meter vooral vanuit snelheid en kracht. Tot slot benadrukt Bart hoe belangrijk het is om als coach uitgebreide kennis te hebben van de verschillende energiesystemen en hoe je deze in het jaar traint.

Paul Brice

Na de pauze heeft Paul Brice, biomechanicus van de Atletiekunie, interessante inzichten gegeven over het belang van race analyses bij de 400 meter vlak en 400 meter horden. Hierbij is het niet alleen belangrijk om op gevoel een training en race op te bouwen maar om juist ook de noodzaak in te zien van getallen, statistieken en analyses. Zijn belangrijkste advies is om op een meer wetenschappelijke manier naar de onderdelen te kijken, en dus races te analyseren aan de hand van onder andere splittijden. Op die manier krijg je een indruk van hoe atleten races indelen en kun je werken aan een raceplan wat past bij het profiel van de atleet. Verder legt Paul uit dat “sportscience” kan helpen bij het inzichtelijk krijgen van het verschil tussen het huidige Nederlandse niveau en de wereldtop. Tot slot stipt Paul aan dat er veel kansen liggen op de onderdelen 400m en 400 horden, omdat de prestatiedichtheid ten opzichte van bijvoorbeeld de 100m en 200m lager ligt. In die zin zou het interessant kunnen zijn voor subtop 100m en 200m lopers een overstap naar de 400m of 400m horden te overwegen.

Laurent Meuwly

Tot slot kwam topcoach Laurent Meuwly aan het woord. Meuwly is werkzaam als bondscoach sprint/horden en estafettes in Zwitserland en is coach van onder andere Kariem Hussain (Europees kampioen 400 meter 2014) en Lea Sprunger (Europees kampioene 400 meter horden 2018). In de dagen voorafgaand aan het coachcongres werd met een kleinere groep coaches een aantal inspirerende praktijk- en theoriesessies doorlopen. Samen met Laurent Meuwly werd de opbouw van een atleet uitvoerig besproken. “Be a fanatic in the gym, put your sport in the centre and organise the rest around, surround yourself with the best team & prevent injuries” waren een paar uitspraken die Laurent zijn filosofie over training en topsport illustreerden. Laurent gaf ook een toelichting over zijn jaarplan en hoe hij vanuit kracht/snelheid aan de ene kant en uithoudingsvermogen aan de andere kant toewerkt naar specifieke trainingen en “special endurance”. Laurent omschreef dit als “gepolariseerde training”. Verder was er ook bij Laurent veel aandacht voor de wetenschappelijk kant van training en coaching, onder andere in de vorm van raceanalyse.

De openheid van Laurent en de bereidheid om kennis te delen werd door de deelnemers als zeer prettig ervaren.

Ben je benieuwd naar de presentaties op het Coachcongres?

  • Download deze dan hier