Een doorweekte en enerverende 13e Dag van de Atletiek
18 maart 2017, 07:00 uur
Papendal, het land waar de kassamedewerker in de kantine zelfs een sporthorloge draagt ,was vandaag het toneel van de 13e dag van de Atletiek.
Rijen dik voor Toon Gerbrands
750 trainers, 1500 sportschoenen, 650 trainingsjackies, 93 bestuurders, 93 spijkerbroeken en een stuk of wat paraplu’s. Tel dit bij elkaar op; dan heb je de setting en diversiteit van bezoekers voor je die vanmorgen om 09:15 uur naar de opening van Toon Gerbrands kwamen luisteren. Toon Gerbrands, een icoon. Van oud volleyballer tot sportcoach, van bondscoach tot algemeen directeur AZ, van landstitel tot directeur PSV. Hij heeft al heel wat publiek voor zijn neus gehad maar een community van 750 atletiektrainers in de Athene Zaal op Papendal was zelfs voor Toon uniek. Een welverdiend compliment naar alle aanwezigen voor hij startte met zijn pleidooi over ‘de sporter van de 21e eeuw”.
"Iedereen is hier om te presteren maar is succes wel maakbaar?"
“We hebben te maken met de nieuwe generatie, de kids van de 21e eeuw met hun nukken en eigenaardigheden: hoe maakbaar is hun succes voor ons als trainers? Social media beheersen hun dagelijks leven, hun keuzes en hun doelen. Als trainer en als coach is het van essentieel belang om de beheersbare zaken op te pakken en dan pas de weg naar succes te bewandelen.
"Succes is een keuze en falen is jezelf aan te rekenen"
Deze generatie jonge sporters is kwetsbaar en keuzestress is een dagelijks issue. De zoektocht naar hun eigen identiteit maakt ze kwetsbaar en faalangst is dan ook geen onbekend fenomeen bij deze jeugdigen. Deze generatieverschillen moeten wij als trainers, als coaches accepteren. “Daarin moeten we meegroeien en overleven, proberen hun motivaties en ambities te begrijpen.” Met zijn jarenlange ervaring en avonturen zou Toon de hele dag kunnen vullen, helaas liet het plenaire programma slechts hoofdstuk 1 van zijn nieuwe boek toe. Met voldoende voer voor discussie verlieten de trainers de zaal. Op naar het actieve deel van de dag.
Workshopronde 1: van voetbal naar gewichtheffen
"Ik hoef geen wereldrecord; ik wil iedereen veilig en verantwoord leren trainen”
De krachtruimte op Papendal was deze ochtend het paleis voor oud gewichtheffer Tom Bruijnen. Zijn sessie ‘de basistechnieken van haltertraining’ was voor veel trainers eens een totaal nieuwe invalshoek en benadering. In zijn twee bedrijven, Sportquest en Dutch Strength, zit zijn mantra verweven: “train smart & hard”. Zijn enorm brede basis (personal trainer, bewegingswetenschapper, trainer en oud atleet) en zijn jarenlange ervaring dwingen respect af. “Geen spiegels in mijn sportschool, je moet naar je lichaam toe voelen snap je. Ik zie heel vaak dat de meest simpele dingen chronisch fout gedaan worden door coaches.” Power is essentieel en om power te krijgen moet je kracht en snelheid combineren om zo je energie in de halter te krijgen.
Workshopronde 2: topcoach Bart Bennema in actie
“Ik wilde lopen als Carl Lewis”
De inhoud van zijn sessie, looptechniek voor de explosieve nummers, was voor velen misschien niet eens de belangrijkste reden om aan te sluiten. Want een workshop bijwonen van niemand minder dan topcoach Bart Bennema, voormalig fulltime coach van Dafne Schippers, daar gaat ieders atletiekhart sneller van kloppen. De ruim 25 deelnemers lieten zich dan ook niet weerhouden door weer en wind; in de stromende regen gingen de jasjes uit voor een actieve sessie onder leiding van Bart. “Het duurt meestal echt wel 2 tot 3 jaar voor ik een atleet daar heb waar ik wil, ze moeten sterker worden en hun pezen moeten gewend raken aan de belasting. En dan heb je ook nog te maken met de anatomische verschillen tussen sporters. Ik wilde vroeger lopen zoals Carl Lewis… het duurde ook even voor ik erachter kwam dat het er bij mij toch anders uitzag.”
Bestuurdersprogramma: samenspannen en zoek elkaar op
Het bestuurdersprogramma tijdens de Dag van de Atletiek werd geopend door voorzitter Theo Hoex met een terugblik op 2016 en de oproep dat we hier alleen op voort kunnen borduren als we dat samen doen. Het plenaire gedeelte werd ingevuld door Mariken Leurs, plaatsvervangend directeur Sport op het Ministerie van VWS. Met haar presentatie over ontwikkelingen en kansen voor bestuurders in de atletiek gaf ze bezoekers een blik vanuit het VWS-perspectief mee.
De invloed van VWS op de totale sport is niet zo groot als verondersteld wordt: op regionaal of lokaal niveau worden veel meer investeringen in sportbeleid gedaan dan op landelijk niveau. Op zeer lokaal niveau is een verbinding tussen twee verenigingen makkelijk gelegd en kan van enorme impact zijn. Oftewel: zoek elkaar op! Mariken nam de aanwezigen ook mee door een eerste blik op de Sporttoekomstverkenning, een rapport dat in de maak is bij RIVM en het CPB. Daarin komen vier focusgebieden naar voren: Naar de top (medailles scoren), Door Vriendschap Verenigd, Voel je fit (zelf gezond willen zijn) en Leef mee (samen actief zijn).
De Gezonde sportvereniging
Verder stond ze uitgebreid stil bij de Gezonde Sportvereniging. ‘Gezond’ in de letterlijke zin, een rook- en alcoholvrije kantine, maar ook de focus op samenwerking met gezondheidsinstanties en scholen. Uit de zaal met aanwezige bestuurders kwam een aantal goede voorbeelden terug.
“Stel je niet afhankelijk op van overheid of sportbond: ga zelf aan de slag!”
- Bij AV Sparta (Nick Vogels) kan men via een sportimpulsaanvraag samen met andere sportverenigingen diverse doelgroepen in beweging te brengen. Denk aan sporters met een psychische stoornis.
- Ook The Hague Road Runners, in de persoon van Marcel Kamsteeg, vertelt hoe zij het kortlopende lidmaatschap hebben in gezet bij in de voorbereidingencursussen voor de City Pier City loop in Den Haag. Zo kunnen nieuwe mensen in een korte tijd kennismaken met de club en de trainingen.
Het bestuurdersprogramma werd afgesloten door de beklinking van de samenwerking tussen JOGG en de Atletiekunie. JOGG en Atletiekunie pleiten voor gezonde sportkantines in het land.
Keuzemeerkamp: Femke & Luuk het gouden duo
“Veel bewegen is de kernwaarde voor kids”
Tijdens de keuzemeerkamp, de term impliceert het al, kregen trainers en bestuurders de vrije keuze om aan te sluiten bij workshops op de atletiekbaan, in de atletiekhal of bij inhoudelijke presentaties in het hotel. Veel topatleten en talenten stonden klaar om de rollen vandaag eens een keer om te draaien: zij namen de trainers mee in hun wereld, hun trainingsschema’s, hun leven op Papendal. Polsstokhoogspringer Femke Pluim vormde een gouden duo met Luuk Wagenaar, dit jaar uitgeroepen tot leukste jeugdtrainer van 2016. Het was volle bak in de atletiekhal en in een actieve 30 minuten ondergingen de aanwezigen een creatieve en intensieve training voor kids. “Laat ze eerst maar even goed uitrazen en lekker actief zijn, dan worden ze daarna lekker rustig”, aldus Luuk bij zijn intro over het geven van jeugdtrainingen. “Het leuke aan pupillenatletiek is dat je kinderen vantevoren niet hoeft te vertellen wat de doelstellingen zijn; door indirecte vormen kun je juist een beweging afdwingen.”
De rollen een dagje omgedraaid
Ook 800 meter loper Thijmen Kupers moest even schakelen toen hij 30 enthousiaste trainers op de baan had staan. "Ik vind het stiekem wel spannend; ik ben gewend dat ik de atleet ben, nu moet ik ineens trainers gaan coachen”. Al snel was het ijs gebroken en toen eenmaal de actiemodus aanging, leek iedereen de regen alweer vergeten. Niet anders was het bij meerkampers Sybren Blok en Pieter Braun die de trainers aan hun lippen hadden in hun workshops over de technieken van een goede warming up en het verspringen.
“Atleten gereed maken, op uw plaatsen…”
Een keertje oefenen met starten? Dan kon je vandaag je kans grijpen! Bij Gijs Lookman en Dirk Versluis konden juryleden zelf uitproberen of ze geschikt zouden zijn als starter. Ook de elektronische tijdwaarneming stond op het programma: wat is een EDM en hoe werkt dat eigenlijk? Onder leiding van Wycher van der Bremen, speaker bij onder andere de EK Atletiek in Amsterdam, konden juryleden in spe vandaag als heuse microfonisten hun leuzen over de baan op Papendal laten galmen.
Workshopronde 3: Tijd voor popcorn en Bolt
Aan het eind van de middag was er ook nog even tijd om te relaxen. Met een bakje popcorn in de hand werd genoten van de docu ‘I Am Bolt’ in de atletiekbios. De actievelingen gingen nog even door op de atletiekbaan waar zij hun kennis lieten bijspijkeren onder andere door toptrainers Robbert-Jan Janssen en Alex van Zutphen.
Natgeregend en doorweekt maar voldaan van kennis, tips en tricks kwamen de meeste trainers nog even opwarmen bij de afsluitende borrel. Ook de presentatie van het Trainersplatform, een forum en kennisbank voor trainers en licentiehouders om expertise te delen en inspiratie op te doen, zorgde voor veel aanloop van nieuwsgierige trainers die even een kijkje kwamen nemen in deze online omgeving.
“Superleuk dat er weer zoveel enthousiaste, jonge talentvolle workshopleiders waren vandaag! Ik heb echt weer een heleboel informatie en goede tips opgeslagen voor mijn eigen trainingen”, aldus een van de trainers vandaag.