Competitie: De organisatie indeling, een echte puzzel!

Geplaatst op Donderdag, 24 januari 2019
Competitie: De organisatie indeling, een echte puzzel!

Over 3 maanden klinkt het startschot voor het outdoor seizoen van de baanatletiek.. Verspreid over de maanden april tot en met juni vinden de voorrondes plaats van de competitie. September is de finale maand. Elk jaar zoekt de Atletiekunie organisatoren voor de in totaal 114 wedstrijden. De competitie is namelijk een samenspel van de bond en de Nederlandse atletiekclubs.

Een organisatie indeling voor de competitie komt niet zomaar tot stand. Vanaf begin december tot en met de eerste week van januari kunnen clubs zich aanmelden voor deelname aan en organisatie van de competitie. Hierna begint voor de huidige vijf competitiecoördinatoren en de competitieleider de puzzel! De competitiecoördinatoren coördineren de organisatie en uitvoering van de competitie. Dit gebeurt binnen een groep van zes mensen, welke jaarlijks altijd in januari samenkomt. Tijdens dit overleg proberen de competitiecoördinatoren de organisatoren puzzel zo compleet mogelijk te maken.

De puzzel compleet maken

De competitiecoördinatoren zorgen ervoor dat de puzzel compleet wordt gemaakt in hun regio. Wanneer meerdere clubs zich hebben aangemeld voor de organisatie van een wedstrijd, maakt de competitiecoördinator de keuze. Bij onvoldoende aanmeldingen benaderen competitiecoördinatoren zelf clubs met de vraag of zij de wedstrijd willen organiseren. Uiteindelijk vallen zo alle puzzelstukjes op de plek.

Na het indelen van organisaties, werken de competitiecoördinatoren verder aan de poule-indeling. Reistijd, maar ook eenzelfde aantal deelnemers is daarbij belangrijk. Dat maakt het opstellen en naleven van het tijdschema voor de wedstrijd immers ook makkelijker. De competitiecoördinator controleert deze tijdschema’s van de wedstrijdleiders om op de wedstrijddag alles soepel te laten verlopen.

Wanneer de puzzel compleet is

Na het voorwerk in de maanden januari, februari en maart klinkt in april het startschot voor de eerste competitiewedstrijden. Ook daar heeft de competitiecoördinator een belangrijke rol. Zo bezoekt de coördinator diverse competitiewedstrijden en fungeert als aanspreekpunt voor zijn of haar regio. Na een competitiejaar vindt er altijd een evaluatie plaats. Tijdens deze evaluatie is er voor elke competitiecoördinator de gelegenheid om ervaringen, meningen en tips te delen. Samen zorgen de verenigingen, competitiecoördinatoren en de competitieleider zo voor een mooi atletiekseizoen.

Ben jij geïnteresseerd geraakt in de taken die een competitiecoördinator uitvoert? We zijn nog op zoek naar een coördinator voor de regio’s 1 t/m 5, 7 en 10. Stuur bij interesse of voor meer informatie een mail naar [email protected].