Breedtesport stimuleringsprijs 'De Loper' naar Stichting Zevenheuvelenloop

Geplaatst op Zaterdag, 8 november 2014
Breedtesport stimuleringsprijs 'De Loper' naar Stichting Zevenheuvelenloop


Tijdens de Looptrainersdag in Nijmegen heeft Adam, de mascotte van de EK Atletiek 2016, namens de Atletiekunie ‘De Loper’ uitgereikt aan Stichting Zevenheuvelenloop. De Loper is een breedtesport stimuleringsprijs die de Atletiekunie jaarlijks toekent aan een persoon, vereniging, comité of instantie die zich op het gebied van de recreatieve loopsport in een kalenderjaar heeft onderscheiden. Stichting Zevenheuvelenloop zet zich al sinds 1984 in voor hardlopend Nederland. Zo organiseren zij diverse loopevenementen zoals de Zevenheuvelenloop, de Marikenloop en in 2015 vindt de eerste Stevensloop plaats. Daarnaast bieden ze ook mooie lopersprojecten zoals Team Zevenheuvelen en de Seven Hills Runners Club.

Zevenheuvelenloop
De befaamde Zevenheuvelenloop beleefde in 2013 haar 30e editie, waarvoor jaarlijks ruim 33.000 deelnemers zich inschrijven. De Zevenheuvelennacht die de zaterdag ervoor plaatsvindt, kent ruim 7000 lopers op de 7 kilometer. Door de jaren heen verschenen er meerdere wereldtoppers aan de start van deze mooie wedstrijd, onder wie de grootste internationale toppers Haile Gebrselassie, Felix Limo, Paul Tergat, Leonard Komon en Lornah Kiplagat.

Marikenloop
Stichting Zevenheuvelen organiseerde in 2003 de allereerste editie van de Marikenloop, waar 1448 loopsters aan de start verschenen. Twee Nijmeegse loopsters, Miranda Boonstra (1e) en Susan Kuijken (3e) vielen in de prijzen op de 5 kilometer. Nu, dik tien jaar later, verschijnen er jaarlijks zo’n 14.000 loopsters aan de start van dit mooie evenement. Zowel in 2013 als in 2014 ging de opbrengst, bijeengelopen door de loopsters zelf, naar het goede doel KiKa. KiKa zet zich in voor de strijd tegen kinderkanker.

Innovatie & duurzaamheid
Ook op innovatief vlak is Stichting Zevenheuvelenloop te prijzen. Zo ontwikkelden zij de ChampionChip en zandloperstart waardoor er meer loopruimte op het parcours ontstaat. Stichting Zevenheuvelenloop is bovendien dé organisatie die in Nederland en waarschijnlijk ook in Europa vooroploopt als het gaat om het duurzaam organiseren van hardloopevenementen. Zo voerde de organisatie eind jaren ’80 de eerste milieuvriendelijke actie bij de Zevenheuvelenloop: het voordelige treinretour. Om het treinvervoer te stimuleren, werd zelfs de start en finish verplaatst naar een locatie dichter bij het treinstation. Ook internationaal heeft de organisatie hiervoor bekendheid gekregen want in 2010 heeft de Europese Atletiekfederatie (European Athletics) de Innovation Award aan de Stichting Zevenheuvelenloop toegekend vanwege haar duurzaamheidsbeleid.