Breda toont lef en ambitie met realisatie topsporthal en indoor atletiekbaan

Geplaatst op Dinsdag, 29 oktober 2019
Breda toont lef en ambitie met realisatie topsporthal en indoor atletiekbaan

De Atletiekunie pleit voor meer indoor atletiekbanen in Nederland en kwam daarom in 2017 met het project ‘More Indoor’. Een verdubbeling van het aantal atletiekhallen, toen tien, is wat wordt nagestreefd. De plannen die de komende jaren in Breda worden gerealiseerd, zouden zo als blauwdruk kunnen worden gebruikt voor andere gemeenten. Op de zogeheten ‘Sportboulevard’ in Breda komt een topsporthal waar AV Sprint gebruik van gaat maken. “Deze hal wordt een schoolvoorbeeld van hoe je in een gemeente met elkaar kunt samenwerken”, vertelt sportwethouder Daan Quaars van Breda.

‘Schoolvoorbeeld van samenwerking’

De kogel moet officieel nog door de kerk van dit bijzondere project, dat een investering van 24,5 miljoen euro vergt. “Het heeft wat voorbereiding gekost, maar dat is normaal bij een project van zulke omvang”, verduidelijkt Quaars. “We hebben meteen gezegd dat als we iets willen, dat we dat met partners gaan doen. Het ROC (Curio) schaarde zich meteen achter de plannen, waarna wij aan de slag zijn gegaan.”

‘Combinatie van dingen is de crux’

Tijdens de planfase meldt Paul Alberts zich namens AV Sprint. “Uitgerekend op de ‘Dag van de Atletiek’ was de vorige wethouder Paul de Beer bij ons aanwezig voor een prijsuitreiking. We hebben toen ons visierapport overhandigd met daarin onze wensen en ambities. Hij heeft de handschoen opgepakt en zijn opvolger (Quaars, red.) is ermee verder gegaan”, vertelt Alberts. Op de ‘sporthub’ die er aan de noordzijde van Breda komt, mag AV Sprint naar eigen zeggen niet ontbreken. Dat vindt ook Quaars. “De topsporthal zal de gehele week overdag bezet zijn door het ROC, maar het is vooral de combinatie van dingen waar ik erg enthousiast van word. Er komen straks vijf of zes RTC’s (Regionaal Training Centrum) voor verschillende sporten: atletiek, handbal, badminton en mogelijk boogschieten. Maar ook wielrennen en de triatlon. Op de Sportboulevard liggen nu al een schaatsbaan en een zwembad. En is er rugby en voetbal. Al die voorzieningen zullen een versterkend effect hebben op elkaar”, voorspelt Quaars. “Een grootstedelijke voorziening als een topsporthal voor de regio is iets dat bij een sportstad als Breda past. Maar het gaat verder dan sport. Het is een investering in leefbaarheid en je leefklimaat. Niemand wil naar Breda verhuizen vanwege de huizen. Het gaat om het totaalplaatje. Historische binnenstad, goed onderwijs, talentontwikkeling en een goede sportvoorziening voor de achterliggende wijken maken daar deel van uit. De combinatie van dingen is de crux.”

Eén van de muren van Quaars’ werkkamer in het gemeentehuis van Breda is afgedekt met een metersbreed en -hoog doek met daarop verschillende afbeeldingen van evenementen en sportactiviteiten. “Toen ik als wethouder begon, heb ik gezegd: ‘Ik wil weten waarvoor ik het doe, ook als ik eens binnen zit.’ Evenementen en sport maken deel uit van mijn portefeuille”, vervolgt Quaars, die met Breda volgend jaar ook gastheer is van de Vuelta. Het zegt iets over de manier waarop in West-Brabant wordt aangekeken tegen sport. “Lef is het woord dat het beste omschrijft wat hier gebeurt”, lacht Quaars. “Maar dat er meerdere RTC’s samenkomen en toekomstig atletiektalent en topatleten straks in Breda kunnen trainen als buiten trainen eigenlijk geen optie meer is, maakt me trots. De aanbesteding loopt nu, vervolgens wordt bepaald hoe de hal eruit kom te zien en dan volgt de laatste stap. In 2022 is Breda het hart van de atletiek in Zuid-Nederland met verschillende topsportopleidingen. Maar we zoeken ook naar een samenwerking met ziekenhuis Amphia, met medici die door de bond worden aangewezen en een kruisbestuiving met bijvoorbeeld studenten sport en beweging van het ROC.”

Exploitatie

Meerdere gebruikers maken een betere exploitatie mogelijk. Maar juist de samenwerking met andere sporten en verenigingen maakt de hal ook extra interessant voor AV Sprint, zegt Alberts. “De hal wordt volgens het Athletics Skills Model ingericht, wat betekent dat de hal voor meerdere atletiekonderdelen gebruikt kan worden. Juist dankzij de combinaties met andere sporten. Denk aan de handboogschietvereniging in Ulvenhout, waar de internationale handboogtop een ruimte zoekt om in de herfst- en wintermaanden te kunnen trainen. Dat kan aan het einde van onze baan. Of neem de klimwand. Wij hebben juist hoogte nodig voor polsstokhoogspringen. Wij omarmen juist de combinaties”, legt Alberts uit, die ook de verbinding zoekt met de atletiek in de regio. “Deze hal is wat ons betreft een extra impuls om met andere verenigingen te gaan samenwerken. AV Sprint is de enige atletiekvereniging in Breda, maar we hebben ook nog een aantal loopgroepen en de omliggende gemeenten kennen ook allerlei atletiekclubs van verschillende groottes en niveaus. Wij gaan uit van het belang van de atleet. Wat doe je met een atleet die eigenlijk in Breda wil trainen maar lid is van andere vereniging? We snappen dat verenigingen heel trots zijn op hun eigen atleten, maar laat ze in de winterperiode in de hal in Breda trainen. Met een goede groep en professionele trainingen. Talenten moeten hier kunnen gaan groeien. Dat is het traject wat we nu aangaan. AV Sprint maakt er gebruik van, maar we hopen vooral op een grote aantrekkingskracht van de hal op de regio West-Brabant.”

Uitdaging

Met ongeveer 2.000 leden is AV Sprint de grootste atletiekclub van Nederland. “We hebben zo’n 500 tot 600 baanatleten. De grootste uitdaging voor het bestuur zal zijn om de andere 1.500 leden ervan te overtuigen dat de topsporthal goed is voor de gehele vereniging”, zegt Alberts. “Als je dit als boekhouder benadert, gaat het er niet komen. Voor zo’n plan is lef nodig. Het gaat om talentontwikkeling en atleten de best mogelijke faciliteiten bieden. Is een atleet van een trainer, van een vereniging of van zichzelf? De grootste talenten uit Tilburg en Bergen op Zoom zijn welkom om in Breda te komen trainen. De rest kan dan in de eigen kleinere indoorhal in hun eigen stad gaan trainen. Wij gaan als AV Sprint nadrukkelijk op zoek naar de samenwerking. De lijnen met de buren zijn kort”, verzekert Alberts, die tot slot aangeeft over welke faciliteiten zijn vereniging vanaf 2022 beschikt: “Een 90 meter-baan, iets groter dan het type M, hoogspringen, verspringen en netten voor de werponderdelen. We kunnen voor veel disciplines in de toekomst indoorwedstrijden houden. Het wordt onze hal, maar ook een hal voor de regio.”

Meer weten?

"More Indoor" is een initiatief van de Atletiekunie en drie strategische partners om clubs, gemeentes en provincies te ondersteunen en begeleiden in het ontwikkelen en realiseren van indoor atletiekaccommodaties.