Blessurevrij hardlopen op de club
Hardlopen is nog steeds één van de populairste sporten in het land. Het is gemakkelijk te doen, laagdrempelig, zorgt voor ontspanning en als je samen loopt is het ook nog eens heel gezellig. Maar er is ook een keerzijde aan alle voordelen, want het aantal hardloopblessures neemt nog steeds toe. Hardlopen heeft de twijfelachtige eer om met een derde plek op het podium te staan als meest blessuregevoelige sport. Alleen bij voetbal en fitness zijn er nog meer blessures. Volgens Veiligheid.nl liepen in 2018 750.000 hardlopers tegen een blessure aan. Dat zijn er weer 40.000 meer dan in 2017. Tijd om daar samen verandering in te gaan brengen.
De belangrijkste oorzaak van een hardloopblessure is overbelasting. Te veel, te hard, te ver en te weinig rust. Je kent ze vast wel: de lopers waarbij elke training een wedstrijd is om maar snellere tijden op Strava neer te kunnen zetten.
Niet alleen de individuele hardloper loopt tegen een blessure op. Ook hardlopers bij clubs raken (nog steeds te) vaak geblesseerd. Uit het exit-onderzoek van de Atletiekunie blijkt dat bijna de helft van de hardlopers hun lidmaatschap opzegt vanwege een blessure. Ook bleek uit een ledenonderzoek dat clubs op vijftien kenmerken volgens de leden het laagst scoren op ‘blessurepreventie’. De leden (89%) geven daarentegen aan het meest geïnteresseerd te zijn in blessurebehandeling en preventie. Hoe zit het eigenlijk met blessurepreventief trainen binnen jullie club?
Groei van de hardloopsport door blessurepreventief trainen
Na de jarenlange groei van het hardlopen, laat het onlangs verschenen rapport ‘Hardlopen grenzen aan de groei’ van het Mulier Instituut zien dat er sinds 2015 een trendbreuk gaande is. Het aantal hardlopers loopt terug, hardlopers lopen minder vaak, er zijn minder instromers bij beginnerscursussen en ook het aantal hardlopers bij clubs neemt af. Tijd om daar samen verandering in te gaan brengen! Volgens het rapport is één van de strategieën om de hardloopsport weer te laten groeien het voorkomen van uitval door blessures.
Via het snelgroeiende digitale platform Hardlopen.nl bereiken we inmiddels jaarlijks meer dan 1.000.000 hardlopers. De artikelen over blessurepreventie en herstel van blessures zijn één van de best gelezen artikelen. We gaan de informatie verder verbeteren, bundelen en makkelijker vindbaar (via Google) maken. Daarnaast is het de ambitie om elke club uit te laten groeien tot een lokaal startpunt voor blessurevrij hardlopen. Als een hardloper blessurevrij wil (leren) hardlopen, dan dient hij daarvoor bij een club te zijn. Naast het wekelijkse reguliere trainingsaanbod, zijn hardlopers ook voor lezingen, workshops en cursussen over blessurevrij trainen bij jullie aan het juiste adres.
Op zoek naar goede voorbeelden van clubs
Als club heb je een belangrijke rol bij het blessurevrij hardlopen. Dat begint natuurlijk allereerst bij het voorkomen van blessures bij de eigen leden. Blessurepreventief trainen dient dé norm te zijn. In elke trainingsgroep moet er een cultuur zijn van verstandig trainen. Als er dan toch een blessure ontstaat, dan is het belangrijk om binnen de club de juiste expertise te hebben. Dat kan door inloopspreekuren van een sportfysiotherapeut op de club. Is deze kennis in de club niet direct voor handen, werk dan samen door jouw leden door te verwijzen naar een sportfysiotherapeut.
Gelukkig zijn er bij clubs al vele mooie initiatieven om blessures zoveel als mogelijk buiten de deur te houden. Zo zijn er bij meerdere clubs medische commissies actief. Deze medische commissies organiseren onder andere blessureherstelgroepen, spreekuren met sportfysiotherapeuten, sportmassage, alternatieve trainingsvormen, etc. Om te voorkomen dat clubs het wiel opnieuw uitvinden, inventariseren we graag al bestaande goede voorbeelden. Hebben jullie een mooi initiatief voor blessurepreventie en -herstel? Deel dit goede voorbeeld en stuur jullie initiatief op met een korte toelichting op naar Sandra de Jonge. Wie weet vind je jullie initiatief binnenkort wel op de website van de Atletiekunie en/of in een volgende nieuwsbrief.
Nieuw bijscholing voor trainers: Blessurevrij hardlopen
Een trainer is een erg belangrijke schakel om gezond en veilig trainen onder hardlopers te stimuleren. De trainer leert lopers omgaan met signalen van het lichaam en leert lopers zo te trainen dat de kans op een blessure klein is. Daarnaast geeft een trainer advies en oefenstof aan lopers met klachten of een blessure.
Bij de huidige bijscholingen voor looptrainers was er geen bijscholing voor ‘blessurepreventief training geven’ meer. Daar komt binnenkort weer verandering in, want op dit moment is er een nieuwe bijscholing in ontwikkeling. De bijscholing is naar verwachting vanaf half mei beschikbaar. Wil jouw club als één van de eerst aan de slag met de bijscholing ‘Blessurevrij hardlopen’, maak jullie interesse dan alvast kenbaar bij Tom Froon.
Samen laten we Nederland beter (met minder blessures) lopen!
Door samen de krachten te bundelen geloven wij dat het aantal hardloopblessures in Nederland daadwerkelijk af kan gaan nemen. Samen komen we verder! Heb je een idee en/of suggestie om het aantal hardloopblessures verder af te laten nemen, neem dan contact op met Sandra de Jonge.