Terugblik bestuurdersbijeenkomst Samen Sporten

Geplaatst op Donderdag, 20 februari 2025
Terugblik bestuurdersbijeenkomst Samen Sporten

Op een koude 9 februari verwelkomen we een enthousiaste groep bestuursleden van atletiekverenigingen uit het hele land tijdens de NK Indoor Masters & Meerkamp in Apeldoorn voor de halfjaarlijkse bestuurdersbijeenkomst. Plaats van handelen: de businesslounge, met uitzicht op de prachtig, in oranje/blauw gerenoveerde, indoorbaan van Omnisport. Het thema van de bijeenkomst is ditmaal Samen sporten bij de atletiekvereniging, mede als officieus startschot van het nieuwe, meerjarige partnership tussen Stichting het Gehandicapte Kind en de Atletiekunie.

Kogelgooien

Voor de traditionele warming-up vragen we de bestuursleden hun mooiste atletiekblunder te delen. Leuke en enigszins gênante verhalen passeren de revue: te laat komen, op de verkeerde dag komen, valpartijen op cruciale momenten en vergeten laptops voor de tijdwaarneming. De winnende blunder is van een bestuurslid dat vol overtuiging nog dacht te kunnen kogelstoten bij een meerkampwedstrijd, maar tot eigen afgrijzen iedere poging als “kogelgooien” afgekeurd ziet worden. Jaren na dato kunnen wij vandaag deze 'pijnlijke' ervaring gelukkig belonen met een EK Atletiek Challenge Box vol atletiekmateriaal voor op de club, maar vooral ook voor een leuke clinic op een school.

Bestuurdersbijeenkomst 9 feb

Pierluigi Bomberg: atleet op weg naar Los Angeles 2028

Na een korte inleiding van Eddy van Veghel over hoe je “samen sporten” op zo jong mogelijke leeftijd kunt implementeren, is het woord aan Pierluigi Bomberg. Pierluigi neemt ons mee op zijn weg naar de Paralympische Spelen in Los Angeles. Op 19-jarige leeftijd zet een bedrijfsongeval zijn leven volledig op zijn kop en een lang traject van revalidatie begint. Hij leert weer lopen, eerst met een looprek, vervolgens van twee stokken naar één stok. Zijn gedrevenheid en snelle vooruitgang vallen op bij de revalidatiekliniek. Een behandelend therapeut stelt de, uiteindelijk life-changing vraag: 'wil je niet iets met sport gaan doen?' Eindhoven Atletiek heeft op dat moment al een groep met protheselopers waarbij hij kan aansluiten.  Het weer kunnen rennen en sporten voelt als een bevrijding. Nu, zo'n zes trainingsjaren verder, hoopt hij de snelste man op blades te worden op de Spelen en daarvoor traint hij sinds twee jaar fulltime op Papendal. Pierluigi legt aan de hand van zijn blades en protheses de verschillen uit en vertelt ook hoe ingewikkeld en kostbaar deze noodzakelijke hulpmiddelen zijn. Hij hoopt dat iedereen -net als hij- de juiste begeleiding treft, zowel tijdens het revalidatietraject als bij de vereniging en de juiste weg weet te vinden om aan blades te komen. Zodat iedereen kan genieten van de voordelen van sport en de mogelijkheid krijgt om zich als mens te blijven ontwikkelen.  

Inclusieve atletiek bij AAC’61 Assen

Assen heeft in 2025 en 2026 de primeur met de organisatie van de Open Nederlandse Kampioenschappen Para atletiek (ONK) in combinatie met de NK Meerkamp U18, U20 en Senioren. Een mooie aanleiding om Ruben Draaijer, met 32 jaar een van de jonge atletiekvoorzitters van Nederland, iets te laten vertellen over inclusieve atletiek binnen AAC’61. Ruben heeft ChatGPT gevraagd hem een handje te helpen bij de definitie van 'inclusieve atletiek'. Het AI-antwoord bleek verrassend adequaat: “Inclusieve atletiek is een benadering van atletiek waarbij mensen van alle niveaus, leeftijden, achtergronden en (on)mogelijkheden de kans krijgen om deel te nemen aan atletiek. […] Het doel is om een toegankelijke en gelijkwaardige omgeving te creëren, waarin zowel valide atleten als mensen met een beperking samen kunnen trainen en wedstrijden kunnen doen.” 

AAC’61 in Assen heeft al heel lang het adagium dat iedereen zich welkom moet voelen binnen de club. Zo organiseerden ze in 2006 al eens de WK Para Atletiek en begeleiden ze al jarenlang een groep framerunners en mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast doen ze mee met het Drentse programma De veilige kleedkamer ter bevordering van een veilig sportklimaat.  

De ambitie van de club uit Assen stopt niet bij de ONK Para Atletiek. Bovenaan hun wensenlijstje prijkt de organisatie van een zogenaamde Grand Prix, een EK of WK Para Atletiek. Ze hopen in deze ambitie de atletiek in Noord-Nederland te promoten en samenwerking tussen de atletiekvereniging een stimulans te geven, via de pas opgerichte Stichting Topatletiek Noord Nederland

Running Coach

Floor van den Nieuwenhoff en Laura van Houten, beiden werkzaam bij de Atletiekunie, sluiten de ochtend af met een presentatie over de Running Coach. Met 2,8 miljoen beoefenaars is hardlopen een van Nederlands populairste sporten met een bestedingsmarkt van € 500 miljoen. Er worden maar liefst 2.000 loopevenementen per jaar in Nederland georganiseerd en hardlopen.nl, powered bij Atletiekunie, trekt bijna 1 miljoen unieke bezoekers per jaar. Om deze hardlopers op een verantwoorde manier te laten bewegen is de Running Coach gelanceerd. Met onder andere een fysieke beginnerscursus als opvolger van de bekende Start-to-Run cursussen, maar ook een AI-bot en een app met gepersonaliseerde hardloopschema’s, audio coaching en kracht- en stabiliteitsoefeningen. Ongeveer vijftig clubs bieden een van de beginnerscursussen van de Running Coach aan. Is het ook interessant voor jouw club en wil je profiteren van de ondersteuning en bereik van de Running Coach? Neem dan contact op met het team van hardlopen.nl via  [email protected].

De volgende bijeenkomst: zaterdag 28 juni 2025

Na de gezamenlijke lunch klimt het grootste deel van de aanwezigen de tribune op om de atleten aan te moedigen. We kijken terug op een geslaagde bijeenkomst. 

Wil je er een volgende keer (weer) bij zijn? Schrijf dan alvast zaterdag 28 juni 2025 in de bestuurs- en privéagenda. Tijdens de ASICS NK U18 & U20 bij GAC in Hilversum vindt de volgende bijeenkomst plaats. Het programma en aanmeldmogelijkheid volgt eind mei.

Vragen? Neem contact op met je clubadviseur