3. Professionalisering
Kan professionalisering een oplossing zijn om op jouw club een kwaliteitsslag te maken? Een verenigingsmanager (al of niet gedeeld met andere clubs) kan veel werkzaamheden structureren, bundelen, uitvoeren, contacten onderhouden met lokale partners en de bond; kortom kan een club ontzorgen. Andere werkzaamheden die door betaalde krachten opgepakt kunnen worden, al of niet in samenwerking met omliggende clubs: onderhoud terrein, schoonmaak, betaalde trainingen aanbieden aan bedrijven uit de buurt, schoolgym, bepaalde bestuursfuncties (bijvoorbeeld iemand die de financiën uitvoert voor meerdere clubs), trainerscoördinator. Uitdaging in samenwerking met gemeente: contactmomenten lopen uiteen (ambtenaren werken van 9 tot 17u, verenigingen juist daarbuiten). Een professional kan hierin een oplossing bieden.
Betekent professionalisering enkel het aanstellen van meer betaalde krachten of heeft dit ook invloed op de huidige clubcultuur en identiteit? Kies je voor professionalisering, zorg dan ook voor voldoende draagvlak onder je leden, neem ze mee in de visie van de club.
Samenwerken met commerciële organisaties
Samenwerkingsverbanden met commerciële organisaties; is dat wenselijk? Hierover verschillen de meningen. Mogelijke voorbeelden kunnen zijn een uitbater voor de kantine, een BSO, een sportschool en commerciële bedrijven die waarde kunnen toevoegen aan een club. Conclusie hierin is iedere keer: commercialisering mag niet leiden tot uitbuiting of verdringing van de club en de cultuur. De kansen liggen in het versterken van elkaar. Daar probeert de club voor open te staan. Echter vragen onderhandelingen en samenwerkingen met commerciële organisaties om andere taal en vaardigheden die niet altijd aanwezig zijn binnen clubbesturen.