Atletiekverenigingen koploper op het gebied van rookvrije sportclubs

Geplaatst op Maandag, 3 september 2018
Atletiekverenigingen koploper op het gebied van rookvrije sportclubs

Het aantal rookvrije sportverenigingen is flink gegroeid: vanaf 1 september zijn in Nederland meer dan 550 sportclubs rookvrij, terwijl dat er vorig jaar nog ruim 150 waren.

Deze stijging is mede te danken aan de steun van de vijf grote buitensportbonden (Atletiekunie, KNVB, KNKV, KNHB en KNLTB) en inzet door gemeenten, die bijdragen aan een Rookvrije Generatie. Dat zoveel clubs ervoor kiezen rookvrij te worden past bij de grote maatschappelijke steun voor rookvrije sport. Maar liefst 8 op de 10 Nederlanders wil dat sportterreinen waar kinderen komen rookvrij zijn[1].

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting, is blij met de resultaten. “Roken wordt steeds minder als normaal gezien, en dan vooral in de buurt van kinderen. We zien dat ook gemeenten steeds meer hun verantwoordelijkheid nemen en in gesprek gaan over het rookvrij maken van hun lokale voorzieningen, zoals de sportterreinen. Iedereen wil dat zijn of haar kinderen gezond opgroeien, en roken hoort daar niet bij. Door sport in Nederland rookvrij te maken wordt de sportclub, een belangrijke plek in het leven van opgroeiende kinderen, een écht gezonde omgeving.”

Atletiekverenigingen scoren het hoogst met het totaal aantal clubs die geheel rookvrij zijn. 53 atletiekverenigingen zijn geheel rookvrij ten opzichte van 17 atletiekverenigingen in 2017, waarmee atletiekverenigingen relatief gezien hoger scoren dan alle andere sportclubs. Deze enorme groei valt te danken aan de grote inzet van vrijwilligers op de verenigingen[2]. De meeste rookvrije sportclubs bevinden zich in Zuid-Holland, Noord-Holland en Gelderland.

De beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’ is een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. Met een groeiend aantal partijen en personen werken we toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Dat lukt als we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen komen rookvrij maken. Iedereen kan iets doen. Zo gaan we samen op weg naar een Rookvrije Generatie.

[1] Onderzoek uit mei 2018, uitgevoerd door Kantar Public, in opdracht van KWF Kankerbestrijding.
[2] Uitgaande van een totaal aantal hockeyclubs van 322. Bron: site KNHB, 21-08-2018 https://www.knhb.nl/over-knhb/organisatie